Sunday, September 25, 2011

Nasi Lemak Rintik Pandan & Sambal Jejari Ketam

Assalamualaikum....

Terima kasih kepada yang masih sudi lagi mengunjungi dapur akak ni walaupun tiada entry baru sehari dua nih....sibuk memanjang dan malas nak update pun sama naik....dah penat-penat buat kerja rumah, mengemas segala rasa penat pun menyapa, teruslah landing jawabnya...

Semalam pun pagi-pagi siapkan sarapan dengan paratha puff inti daging n mufin sikit, pastu siap-siap ke Muadzam Shah pulak menghadiri kenduri sahabat yang juga saudara sekampung dengan hb. Kebetulan abanglong pun balik ada nak repair sikit keretanya tuh jadi kami pergilah berempat beranak. Nak dijadikan cerita, salah seorang anaknya tuh aalah kawan semasa kami tinggal di Muadzam dulu dan alhamdulillah, silaturrahim diaorang x putus di tengah jalan. Masihlah berkawan rapat sekarang ni....

Meh la layan nasi lemak biasa-biasa aje nih...masak bila ntah... Cuma kali ni, gatal tangan akak masukkan dengan pewarna pandan setelah nasi kering...hehe. Masa diceduk dan di gaul mesra tu nampaklah rintik2 hijau pandan tu.... jadi letak ajelah nama Nasi Lemak Rintik Pandan. Dimakan bersama dengan sambal jejari ketam (crabstick). Untuk nasi tu just bagi idea pelbagaikan persembahan je laa...nasi lemak biasa2 jek..

Jadi rasanya x perlulah akak bagi resepi kot eh... Sambal tu pun macam sambal-sambal biasa akak masak tu laaa... Kalau rajin scroll carilah eh...xpun masak cara uols k.! Xda apa yg istimewa sangat.

Okay layan gambar-gambar je la eh...berderet menu nak dimasukkan, jadi sah-sahlah gambar2 yang entry selepas ni adalah yang sudah selamat masuk ke perut belaka...maaflah eh...

Kesibukan ini lah yang buat sesekali terfikir dah nak stop blogging....kesian kat uols, masuk-masuk sini duk tengok entry basi jek.,...huhuuu




Sesekali bertukar sambal macam ni....best la kan...Aiman mmg suka sambal crabstick ni..

Nasi lemak mmg favourite org Melayu kita kan...makanlah dengan apapun, mesti tekak x boleh nak tolak...warnalah dengan apapun, kalau rasanya nasi lemak, for sure licin....hehe


16 comments:

Sunah Sakura said...

canteknyaaaaaaaaaaa..sayang nak makan!

Mat Gebu said...

lain kali nak buat mcm ni pulak..

Mat Gebu said...
This comment has been removed by the author.
ibundo said...

nasi lemak hijau.. menarik tu...

Nina Suria said...

wow mengancam sungguh nasi lemakmu ummi, terkecur sungguh kakmOn. Nanti2 ada waktu kakmOn nak carbon copy la pulak, tapi kakmOn nak letak perisa stroberi dan sambal belacan pulak kita nak tuko jem stroberi tulen, amacam? ok tak? :p

miss u dear xoxo

Mas said...

cantikkkkkk la..
mas pun suka nasi lemak...he3

Amie said...

lamanya tak makan nasi lemak.... sejak bulan puasa dulu! sedap tengok nasi lemak rintik pandan ni tau....

dZana said...

wah kak.. mgancam sungguh NLH akk ni.. sy kene slow sikit BW n msk2.. tak brapa sihat la kak.. atas nasihat doc.. kene ubah rutin harian.. huuuuu..

Ely Hasrul said...

mengancam sungguh namanye! tetiba rasa nk mkn nasik lemak huwaa sedapnyeee

Maria said...

Emmm...laparla pulak tengok nasi lemak...

rahel said...

Salam Kak Ummi,nampak menyelerakan jer nasi lemak tu...

Kak Sam said...

Alamak kenapa la ni semua sifu2 nak bersara. Tak abis lagi menuntut ni. Tak pe le kak kalau tak boleh buat n3 selalu, buat le sekali sekala. Yang penting saya takkan jemu geledah dapur akak ni.

Echo's Kitchen -- A Taste of Memories said...

Cantiknya!! Nasi Lemak ni satu-satu dish yang I tak boleh reject... hmmm

Diana @ Melley Mey said...

cantik!!! n pastinya sedapkan akak.. tgk set nasi tu mmg terliur d buatnya..

farhan said...

sedapnya nampak tu..lapar jadinya

Oh Oeya said...

Oh! Nasi lemak..
Ahad lepas minta adik buatkan.. tapi tak dapekkk huk! huk!
Kata adik "Ko tau tak skrg pukul 2 pagi yang ko tanya ade santan tak?!!"
waaaaaaa.. pastu hahahahahahaha :D