Sunday, October 9, 2011

Kek Karamel


ASSALAMUALAIKUM....

Meh makan kek besday akak laa kiranya ni, tp buat rabu malam hari tu lagik sbb takut x sempat nak suap kek sempena besday jumaat kelmarin...hehe, konon2 laa..suap sendiri jek taauu...!

Tp frust gak la sebab kek ni kurang cun bila dipotong sebabnya lepas jek terbalikkan kek dalam pinggan, akak lap2 la keliling tu ikut tunjuk ajar dlm resepi kan...pastu sempat snap sebelum potong cantik laaa...Aleh-aleh ada lak jiran datang jemput kenduri tahlil, borak2 sekejap... Pergi dapur nak potong, adeeeiii kek ku terlembik taaauu bergenang dgn caramel yg turun, lupa lak nak letak kek atas rack ke...huhuuu...

Apapun, mmg best giloossss kek nih...cun x cun itu hal kedua kaaann...hehehe..InsyaAllah akan buat lg dlm waktu terdekat, xda la susah mana wpun baca step-by-step pjg berjela...hehehe...Resepi asal Puan Munirah Baharum dan terima kasih pada Azlita@Masam Manis yang beriya2 war2 dan tulis pjg lebar cara-caranya....muaaahhh tuk Ita!! Akak C n P sini lak yea..

KEK KARAMEL
Resepi : Puan Munira Baharum
Sumber: Azlita @ Masam Manis

Bahan:-

A - Gula Hangus
  • 2 sudu besar gula pasir (*akak letak 3 sudu besar)
  • 2 sudu besar air panas
Cara-Cara:-
  1. Sediakan loyang bulat 8 inci.
  2. Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan. Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
  3. Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan. Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras. Ketepikan.
B - Adunan Karamel
  • 1/2 tin susu cair (susu sejat)
  • 70 gram gula castor
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji kuning telur
Cara-Cara:-
  1. Kacau susu dan gula hingga gula larut.
  2. Dalam bekas berasingan, kacau telur dan esen perlahan.
  3. Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi. Ketepikan.
  4. Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
  5. (Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )
C - Adunan Kek
  • 70 gram gula kastor
  • 3 biji telur kuning
  • 135ml air
  • 45ml minyak masak
  • 140 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
Cara-Cara:-
  1. Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
  2. Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
  3. Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak.
  4. Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
  5. Ketepikan.
D - Bahan Meringe
  • 6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
  • 70 gram gula castor
  • 1 sudu teh serbuk cream of tar-tar
Cara-Cara:-
  1. Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering. Masukkan putih telur dan pukul sebentar hingga berbuih.
  2. Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. (soft peak - kalau kita terbalikkan loyang adunan, putih telur tu tidak jatuh.)
  3. Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunan tepung tadi. Gaul rata secara kaup balik.
  4. Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
Cara Menyediakan Keseluruhan Kek Karamel:-
  1. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak dalam bekas berasingan.
  2. Letakkan pewarna yang anda sukai, kacau warna sebati.
  3. Bermula dari tengah, sudukan 3 sudu besar adunan purple, diikuti 3 sudu besar pink atas lapisan purple, dan 3 sudu besar adunan biru atas pink lapisan pink. (Nota - adunan yang awal2 mmg akan terapung2 di atas karamel...sehingga adunan dah hampir separuh diletakkan dan sampai ke tepi loyang, baru adunan berkedudukan tetap...no worries ok!)
  4. Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn sukatan 2 sudu besar pula setiap lapisan warna
  5. Akhir sekali dengan 1 sudu besar setiap lapiasan warna.
  6. Lorekkan atas adunan dengan lidi.
  7. Panaskan oven terlebih dahulu (*Ita panaskan pada suhu 170C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven, Ita tukar pada suhu 160C. Gunakan api bawah saja)
Kaedah Steam Bath:
  1. Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
  2. Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
  3. Letakkan pada rak bawah dalam oven.
  4. Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
  5. Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
  6. Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
  7. Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri. (lap-lapkan air karamel yang turun di bahagian tepi kek - elok letak kek atas jaringan rasanya, so x terendam)
  8. Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
  9. Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama. Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.
kurang cuunn bahagian tengah kek yang telah basah dengan caramel...apapun senang nak buat dan sodaaappp sesangat weehh...sapa lum cuba...jom cepat buat... ^__^

35 comments:

Liza said...

Salam kak ummi...Liza pun dah buat kek puding karamel ni utk besday anak dara Liza last week...mmg berbaloi baloi kannnn...hihihi

AZLITA AZIZ said...

emmmm... padanlah ita dah terbau2 kek karemel.. rupanya dah sampai dapur kak ummi...

cun lah kak kek akak tu tak de cacat celanya.. cantik gilossss.... adoiii.. macam terasa2 kat anak tekak ni..

adoiii... nak kena ni jiran ni.. tak dan nak lap lagi dah panggil.. huhu.. hihihi .. tapi tetap nampak cantik!!

kak happy b'day sekali lagi ye..

Ozzy Choc D'Luscious said...

cantekkkk kak ummi!!

Sunah Sakura said...

canteknyaaaaaaaaaaaaa kakak!

EmbunRosaliza said...

Assalam Ummi, cantinya kek karamel tu, sempurna je nmpk, otai msk, msk apa pun mesti jadi lah

kak rus said...

Salam Ummi.....kak rus pun dah buat .....tapi rasanya kena buat lagi pasal....keknya jadi keras sikit.Bila keras ....jadi tak laku...mmmmmmmm kak rus godak puding buat trifle.....barulah laku.Kek yang Ummi buat nampak spongy elok.....ehhhh geram sungguh.

rahel said...

emmm..telan liur je ni...bestnya Kak Ummi..kena kek karamel lagi...yummy banget..suka3.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

cantiknyaer kak ummi...3 thn lepas selalu tempah kek ni.mmg sedap.nak buat teragak2.tak berani lah kak ummi.

cik cek said...

Teringin nak buat..tapi ntah bila sampai serunya...sume pakat kata sedap...kechur2 telan air liur menengoknya...hu hu

quinnie said...

kak ummi nasib baik saya dah buat kek ni..kalau dak meleleh tengok kek akak nih..hehhehe...saya pun rasa nak buat lagi kek ni sebab tak puas makan....sedapp!!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
memang cantik sungguh kek nie tau akak... cam terasa plak kat tekak nie keenakannya tau... x bole dok tenung lelama gambar2 nie.. hehehe.. meleleh air liur d buatnya.. cantik2!!!

lina_pg said...

assalam kak ummi..tiada cacat celanya kek karamel ni..mmg cantik dan perfect..rasa?dah tentunya sedap..
kek ni jenis tak puas makan, pasni mesti nak buat lagi..

CA said...

Salam Kak Ummi...
Wahhh dah singgah sini kek karamel ni...emm apa je yg akak buat memang ma-be-les.cam kak ita juga...

memang sedapkan kek ni..sy tiap minggu buat kak..tp org tempah la..tapi tiap kali buat mesti dua..untuk anak2 jugak..hehe..

Hepi besday utk akak..muah2

nurul huda said...

salam kak ummi..

takpe lah kan akak lembik sikit.. rasa still maintain kan sedaaaap.. hehe.. memang cantik jugak kek kak ummi nie taw..

btw, hepy bufday kak ummi.. :D

Nur-nba said...

Salam. Happy belated bday Kak Ummi.. Wow cunnya kek karamel ni.. Menawan sungguh.. Takde cacat pun kak.. Ok sangat2.. :)

Wani said...

salam kak ummi

oklah tu dah cantik elok keknya tu janji makan tapi yang penting sedap hihihi .. selamat hari jadi untuk kak ummi ... :))

Mas said...

wahhhh..cantikk la kak ummi kek karemel tu....
meh sepotonggg.....

Ida,Japan said...

apa dok cunnyer lg ni kak....cun dh tu...sekali lg buat mesti lebih cunnn....tapikn sedap gilerrr la kek ni....tak sedar byk mana masuk mulut dh k'ummi oiii

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

salam kak ummi.memang best kan kek ni.sy dulu masa blm cuba takut2 gak sbb slalu wat kueh yg guna merigue ni tak menjadi tu yg malas nak wat cheesecake.tp bila dah buat tak lah susah mana dan kita pandai2 lah ejas sendiri mcmana nak wat.kek ni ada lah salah satu kek yg paling ramai org order dgn saya.lg sedap klu kek ni dah duk dlm peti mkn sejuk2 syoknya..

tun_telani said...

adoiiii.. tergudanya nengok kek niii.. tp tgk step2 ni buat tuu, mmg kene amik lebih vitamin R.. hehe..

Murny Umairah said...

wah cantik nye kek karamel nie. nampak sedap.. :)

Ummi said...

Liza -
Wkmsalam...aah kan, berbaloi2 wpun resepi pjg berjela penuh dgn tips dan guidelines...hehe...tu pasal menjadi kan..

Azlita -
Hehehe...ada bau sana eks..apasai bau ni pi ke Johor, adeeii, dah la malu akak dgn Ita punya lagi cuuun...tp ok la utk pertama kali buat kan..xpun harus lah akak serik mcm Ita citer mula2 nak buat dulu...hehe.. Apapun thanks atas tips n panduan base on your experience ya Ita..lebiiiuuu...muaaahhh!

Ozzy Choc -
Ok kee...hehe, Thanks :))

Sunah -
Apa yg canteekkk, akak ke kek...hehehhehee

Embun Rosaliza -
Wkmsalam...alahaiii ada masa gak x berapa nak jadi...tp janji leh makan je la Embun, bukan nak bwk bertanding pun kan...hehehe

Kak Rus -
Owh ya kee...xpee, kak Rus cuba lagi, pukul kasi kembang betul2 k, tp ok gak la kek yg keras tu boleh wat triffle...hehe...lesap gak kan..

Rahel -
Jangan pandang jek tauu..meh buat, insyaAllah menjadinya..eh :)

Liyana Faizal said...

sedappppnya.. hehe.. kak nak copy resepi ye.. terima kasih

Ummi said...

Lydia Miza -
Tq Lydia...cuba buat dulu...senang sebenarnya...step tu jek yg pjg..tp membantu sgt2...try eh...no fear okaayy! hehe

Cik Cek -
Alahaaii nak akak tiupkan seru ke...kang sampai seruan haji lak..hee..try la Cik, sedap teramat!!

Quinnie -
Waaaaa...dah buat x hantar kat akak pun eh...aah kan..akak pun rasa nak buat lg jgk laaa...x puas makan sbb hari tu bg kat family adik separuh taaauu...hehe, pasni makan puas2 laa :)

Diana -
Wkmsalam Diana comeyyy...kek ni mmg sedap, ayu tu kurang la, belum puashati lg sebb tinggal terendam hari tu...Tengok Azlita n Diana punya lg cuuun...apapun mmg menjadi...dan sedaaaaappp kaannn...

Lina pg -
Wkmsalam Lina, terima kasih laa...cantik dah cuma kurang puashati sbb tinggal terbiar tu air karamel turun...hehe, mmg best kaaannn... :)

CA -
Wkmsalam CA, terima kasih la puji sakan laks...xda lawa mana laa, janji kek ni mmg jadi! Tu akak suka...waaaah buat tiap2 minggu eks, kalau dekat, akak sure tempah dgn CA jek, xyah susah2kan diri blk kerja buat...hehe

Nurul huda -
Wkmsalam...aah x kesah x cantik bukan sbb x jadi, tp sbb tinggalkan lama lepas tuang tu...karamel meleleh, kita duk borak sakan dgn jiran malam2 pun...hahaha.. Thanks ats ucapan besday....hehe

Ummi said...

Nur-nba -
Wkmsalam...lamanya x nampak Nur taauu, apa khabar? Thanks ats ucapan...aah mmg kek ni menjadi sungguh, cacat sikit sbb terbiar lama dgn karamel tu jek...hehe

Wani -
Wkmsalam...aah jadi mmg jadi dah tu...cuma x puashati kes terendam pas terbalikkan tu jek...terbiar sbb borak...hahaha, thanks ats ucapan besday tu yea...

Mas -
Thanks Mas, jom pakat buat kek ni...eh mas dah buat ke blm...? :)

Ida, Jepun -
Hehehhe...kira cun la tuh eh...mmg berbaloiii buat kan..sedap teramat..hehe


Dapurkecilku -
Wkmsalam...aah nmpak jek berjela resepi tu kan...tp semua tu sbb tips dan guidance jek kan...berbaloi2 bila dah buat...hehe

Tun_telani -
Tuuunnn, jom buat, akak pun mcm nak buat lgk...sedap ni...senang jek Tun, ikut jek step tu...gerenti jadi insyaAllah :))

Murny Umairah -
Memang sedap kek ni Murny...mmg marbeless...hehe

Ummi said...

Liyana Faizal -
Aaah mmg tersangat sedap..copy jgn x copy...buat taauu...best ni..

Munirah Rafiuddin said...

mohon share kak ek...
sudi2 r singgah di blog sy & jd r follower sy ek...
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

E-na Lovely Kitchen said...

kak ummi cayang!!!
E-na bawa kek karamel utk akak juga...tapi versi nak cepat...tompok2 jek...nnt E-na anto yg versi rajin sikit ek...E-na bawa balik kek karamel akak 2 potong ye..hihi

Mamasya said...

Assalammualaikum k.Ummi

Cantik elok jadinya kek k.Ummi ni...mmg sedap tambah mkn masa sejuk2.
re; T.kasih k.Ummi puji kek tu...dah kembang kempis dibuatnya...hi..hi.sy dah lama tak on YM..sejak ada FB.rindu gak nak sembang dgn k.Ummi..nanti lapang kita sembang di YM .K.Ummi sroll tu kena terbalikkan dan gulung masa kek betul2 sejuk.resepi ni sy dah buat beberapa kali dan tak pernah pecah..tu yg sy suka buat.

Ummi said...

Munirah Rafiudin -
Ok sila-sila..nnt akak jenguk blog yea...thanks sudi singgah sini Munirah ^__^

E-na -
Yeaaa E-na cayangg...waaaah bagus ni, kita exchange tompok n belang2 eks...hehee..x kesah la, yg pasti kek ni mmg sedap kan E-na, nnt akak wat yg tomfok2 lak...hahahahaa

Mamasya -
Wkmsalam..mmg asal kejadian kek ni sgt elok Mamasya, tp sbb sembang punya pasal, air karamel turun sorang2 kat dapur...hehee. Re: Swiss Roll tu, ok nnt akak cuba yg tu pulak...lama tul x mengeroll hehee..thanks Mamasya cayang...!

Nieza said...

Assalam Kak Ummi Cayang, wahhh cantikla kek karamel akak ni. nieza pun dah buat kak tapi lum n3 lagi rasa mcm segan lak nak n3 sebab tak berapa cun pun kejadiannya...salah teknikal sikit..tapi mkn sodap!..hehe

Ummi said...

Nieza -
Wkmsalam Nieza muaaahhhh, muaaahh! Hehe...alaaa letak jek en3 menandakan kita dah buat, akak punya pun jadi kurang cun kes selepas siap, terendam sbb tuannya borakss..hehee..Tp sedap kan..tayang jek nnt k! ^__^

ros@JMC said...

salam kak umi sayang, cantik nye kek akak ni, ros tak pernah buat lagi ni..sure sedap...kak...nak satu loyang buleh...heheeee

Anonymous said...

salam. ada resipi snowy custard peach cake tak? klu ada share-share yer.. thanks..

cdacomell said...

SAlam kak ummi.
saya nak tanya, kek karemel ni mmg perlu bakar dlm oven gas?kl oven biasa blh x? kalu kita kukus blh x? dan kalu guna oven,mmg nk kena letak air panas bwh kek tu ke? kl bakar mcm tu je tnpa ltk air bwhnye blh ke?

mmg n sgt buat ni,tp tkt juga...heheheheh