Thursday, October 20, 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake

ASSALAMUALAIKUM....Sepatutnya akak nak masukkan entry lain yang dah lama que tu...tak lepas-lepas nak masuk, alamat jadi baja punya entry la tu nnt... Memandangkan hari ni birthday Aiman dan akak dah letak gambar kek kat entry dia tu, so kena la post entry kek ni dulu eh... Ada lagik tu...kebetulan Abanglong pun ada balik ni, dah start cuti Deepavali lak U dia...rezeki dia jgk laaa... Kek ni xdalah besar sangat kalau buat satu adunan seperti di bawah, kalau family ramai, mmg kena gandakan laaa....baru sonok nak makan...

Akak jugak kurangkan jumlah gula dalam kek ni sebab nak letak topping lagik...of course la topping manis kan... Pastu dengan taburan coklat smarties dan golden chocolate Cadbury yg akak sambar jek kat pasaraya Tunas Manja semalam... Pastu tepek dengan wafer Munchy's tu haaa...rupanya bole laaa...yang penting kek ni mmg sedap...Dah ramai yang mencuba sebenarnya resepi kek Dayangjack ni...mmg senang nak buat, dan marbelesss.. Tqqqq Dayang share resepinya....tp akak duk intai2 kat dapur Azlita sebenarnya smlm... Terima kasih kepada keduanya la yeaaa, x guna telor...jimaaaattt telor kat dapur tuuu..hehhee...Dayang, izinkan akak copy dan share resepi di sini yea...Mintak maaf akak tukar sikit tepung tu...guna superfine flour, lebih halus dan kek jadi lebih sedap...

Untuk chocolate ganachenya akak gunakan resepi Maklang Azie....mudah, jimat dan sedap...hehehe...ceduk dr dapur Azlita gak...tqqqq keduanya ^__^

Kek yang sangat marbelesss....


SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
Resepi: Dayangjack @ Dapurku Sayang
Sumber: Azlita @ Masam Manis

Bahan-bahan : loyang bulat 6"/7"
  • 1 cawan tepung gandum (*akak guna superfine flour)
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko (*akak guna Van Houten)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang (*akak kurangkan sikit)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung (*akak guna minyak jagung)
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon (*akak guna jus lemon)
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
Topping/Chocolate Ganache (Jimat, Mudah Dan Sedap)
Resepi: Maklang Azie
Sumber: Azlita @ Masam Manis

Bahan:- (*untuk kek di atas - akak buat half dr bahan topping dibawah)
  • 1/2 cwn serbuk koko
  • 1 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air (saya guna susu cair)
  • 1/2 cwn tpg jagung
  • 2 sudu besar majerin/ butter
Masuk semua bahan ke dalam bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila nampak telah pekat sikit, tutup api dan sejukkan sebentar. Sapu terus disekeliling kek. Hias ikut kreativiti masing2.

Kek ni baru kuar dr fridge, tu pasai berpeluh2 nmpak coklat tu...satu lg kan, bila menggunakan tepung superfine ni kek jadi lebih sedap dan halus teksturnya...lebih2 lagi kek coklat camni... ^__^

26 comments:

Mak Qis said...

nak mai tuntut kek neh..hehehe..meriah kek cekelat aiman tak kesah neh yerr..

rahel said...

Mat mlm Kak Ummi..
singgah kejap nengok kek coklat..nampak moist jer..kesukaan saya ni..

Mrs Sufatiha Infinity said...

ni bukan kek si hero ke???

Nieza said...

assalam kak ummi,kek ni memang sedap dah try dah terbaik..:)

Ryo Azhar said...

melampauuuu tauu kak ummi tunjuk kek ni...nak!

anymz said...

ummmmmi...saya mauuuuk...nyampah tau tunjuk kek pagi2 begini..:)))

tun_telani said...

adoi... pagi2 dh tgk kek coklat.. eggless choc cake ni mmg fav tun.. duk ulang2 wat kek ni je kat umah. semua org suka..

Oh Oeya said...

Tak ngeloh pun tak bolehlah Kak Ummi..

Adoiiiaaaiiiiii!!

Gilosss manyakkk chocolate nyerrr!!

Kecurrr!

Adeiii..




Bertambah bahagia hendaknya Kak Ummi dan keluarga menikmatinya :)

nur said...

Menggodanya..

cik cek said...

Ummmi...kek tuk birthday boy aritu ek...moistnya...tak nak ke bagi kak cek rasa...dok tayang2...buat kak cek tetelan2 air liur je ni tau...:D

Anitafasha said...

Perghh.. tak leh tahan tengok kek ni..

Nur-nba said...

Salam.. Menariknya hiasan kek.. Masuk list untuk dicuba time cuti Deepavali.. Thanks kak..

Hanim said...

mmm cantik n terliur tengok. klu anak saya coklat tu yg abis dulu hehehe.

Ummi Syasya Qistyna said...

Memang betul2 sedap ye kak...wahhh...saya nak try gak la utk birthday anak saya bulan nov ni...thanks kak!!memang menggiurkan...

Ayu said...

Assalam kak ummi,
Happy belated birthday to Aiman!!
Semuga dipanjangkan usia , diberkati & berjaya didunia & akhirat insyaallah.. Cantik kek coklat tu kak..memang terasa kecoklatannya tu ya..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

hepi besday Aiman... touching sgt bila baca bait2 & kata2 ummi dlm n3 kat bawah tu.. kalau sy jd anak kak ummi.. sah2 dah berlinang air mata.. hehe..

apa2pun.. kek ni memanglah sodapp.. pernah dah buat.. sekali suap nak suap lagi & lagi.. fuhh.. mmg sodapp!!

Zaliedana said...

Kak Ummi,alahai sedapnyer kek coklat ni,lak tuh penuh coklat lagi,mesti aiman suka sgt..Kek ni dah pernah wat,mmg sedap.Pstt aiman,kalo baca kata2 kak ummi kat bawah,mesti dia akan kisah dah,sbb mmg leh menitis air mata..

Kak Sam said...

Macam best je kak. Petang tadi dah tengok tapi tak boleh tinggalkan jejak. Malam ni dayang balik nak tengok puas2. Teringin nak buatkan kek untuk besday aqil minggu depan tapi macam tak konfiden je. Kek yang ni macam sesuai je untuk di bawa ke nursery.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
waaah!! cantiiik sungguh kek yg akak buat nie.. pandai akak deco.. suka2!!

ermm banyak dah entri yg menarik diana ketinggalan nie.. baru jer hari nie dapat BW sedikit..

♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ said...

nak jugak ! ala, beday nn 3 hari lepas da....:)

Juwita Jamaludin said...

yummy.. sedapnya .. ita pun dah cuba kek ni.. fateh anak ita suka sangat kek coklat.. tu mama dia try macam2 kek ni.. hihii

MazHaR said...

Nak tanya jap..
kek ni kalau pakai stim je boleh tak?
tak payah pakai oven..

Yaati Nor said...

mmg sedap saya setuju saya dah cuba..kak ummi kurangkan gula..saya pulak terletak gula kurang...hamikk ko..tawar..dgn kebijaksanaan saya letak topping..heheheh

Nurul said...

Tergoda betul tgk kek K Ummi ni.. deco pun menarik... :)

Ati Masrif said...

salam kenal,

sedap sekali kek tu

tapi yg terkini kita belajar
cara2 buat topping tu..nak cuba nanti

thanks :)

Anonymous said...

salam...kek ni memang xyah pakai mentega N telur ke...adunan tadi tu kacau guna senduk je ke @ kene pakai mixer