Thursday, October 13, 2011

Chocolate Oreo Jelly

ASSALAMUALAIKUM....

Eeemmm mata ngantuksss dah ni...tp try jugak la nk letak entry nih... Tak taulah sekarang ni rasanya macam dah tak cukup masa jek.....x larat pun ya gak...balik jek dari ofis, lepas masak, kemas-kemas sikit kat dapur dan setel kain angkat kain, lipat kain, dan sidai pulak kain memalam ni....terus rasa k.o daaahhh... Pastu gosok baju kerja lagiik...2 3 tahun sudah rasa stamina ok jek...now mcm x berapa lepas jeerr.... Ni penanda aras agar Ummi Zaihadi bersara cepat dari dapur alam maya ni kot...insyaAllah...sudah terfikir-fikir dah ni...semakin kerap pulak terfikir... Next year ada banyak yang perlu akak catch-up...kena kuatkan hati la nampaknya....kalau semua nak hadap....surrender akak...kaaannnn....

Jom layan jelly yang teramat sedap melungsur masuk ke tekak nih! Aiiisshh...tak cukup pulak rasanya...kejap-kejap bukak esbok, kejap2 bukak esbok, ngalahkan budak kecikkk...hehe.. Asal resepi skodeng kat dapur Ros @ Jintan Manis la nih... Tapi nak mintak maaflah Ros, terderhaka sebab terpaksa...ingatkan serbuk agar-agar ada lagik...rupanya yilleekkk...so akak tukar je la dengan serbuk konyaku jelly.... Apapun terima kasih byk kat Ros..mmg sedap bila choklat dan oreo bersatu...lebih-lebih lagi guna jelly...weeey meliut-liut lungsur masuk tekak....hehee, Thanks Ros, muaaahhh! Lama x borak ek...

CHOCOLATE OREO JELLY
Resepi: Ros @ Jintan Manis
Sumber : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-bahan ( dpt dlm 10-15 acuan jelly )

  • 1/2 paket agar-agar stripe atau ( 8 gram-1 paket serbuk agar-agar) )(*akak tukarkan dengan serbuk konyaku jelly)
  • 6 keping biskut coklat Oreo ( inti krim putih keluarkan) (*akak letak 1o keping...hehe)
  • 2 cawan air
  • 2 cawan susu segar ( kalau takde leh ganti dengan bancuhan susu pekat manis atau susu kacang soya)
  • 1/2 cawan gula
  • 1 ikat daun pandan
  • 2 sudu besar serbuk koko
Cara-cara:-
  1. Rendam agar-agar kira-kira 2 jam sebelum direbus, kemudian masukkan 2 cawan air dan rebus agar-agar bersama daun pandan. Biarkan agar-agar betul-betul larut. (*akak masak dulu serbuk jelly dengan air hingga mendidih dan masukkan gula, kacau hingga larut)
  2. Sementara itu blender halus biskut oreo, selepas itu masukkan susu segar, gula dan biskut oreo tadi, kacau sebati. Serbuk koko bancuh sedikit dengan 1 sudu besar air suam dan kemudian curah di dalam periuk agar-agar.
  3. Setelah semua sebati, curah dalam acuan dan setelah sejuk baru disimpan di dalam peti ais, agar-agar akan menjadi dua lapis dengan sendirinya, kalau nak lapisan biskut oreo tu lebih tebal, boleh tambahkan kuantiti biskut oreo tadi.
  4. Amat sesuai dimakan masa cuaca panas ataupun sebagai menu sampingan untuk anak-anak, Selamat mencuba.

30 comments:

rahel said...

Hmm2..malam2 nampak jeli coklat..emm haus la...

rahel said...
This comment has been removed by the author.
cik cek said...

Ummmi....

sejuk menelannya...rasa oreo ngan coklat ngamlah...kan

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang! Cedap nya jelly ni! Alahai, sama jer kita dua ni. ALong baru tadi merungut2 susah nya jadi wanita bekerja ni. Kerja kat opis berlambak, balik rumah pun sama gak.... dah try nak quit blogging tapi rasa miss sesangat pulak... tengok ler camna nanti. Ada nya Ummi ni kuat gak hati Along.... jangan quit dulu ya Ummi.

♥MAMASYAZA♥ said...

mak aihhh, mesti sedap ni

kakchik@ella said...

Yeay!!!! nak buat.nnt da siap ela tunjuk kat kak ummi. hihihi.

HaSue said...

Kak ummi..jgn ngengada nak quit2 blogging yerrr..rindu laaa kat akak nanti.kite ni dah laa broadband cap kuye2 selalu trtinggal n3 kwn2.masa tenet laju ni rasa nak BW semua je kalau larat..duk umah pun cam x cukup masa tau kak..huhuu
eh nampak best je jelly nih..teringat lak banglong request jeli aritu..tp kalo oreo selalu je abis dulu sebelum diperlakukan apa2.haha

AZLITA AZIZ said...

salam kak ummi..

celik aje mata masuk sini terus nampak puding oreo.. aduh! sedapnya terliur aje rasa nanti ita nak buatlah mesti sedap ni..

cian akak penat ye!..
kak ummi jangan lah besara.. khidmat kak ummi masih lagi diperlukan terutama macam ita ni yg selalu singah sini kalau tak tau nak masak ape..

tapi akak jangan rasa terpaksa pulak berblog ni kak nanti stress pulak.. akak buatkan blog ni macam satu terapi.. bila kita rasa seronok ianya datang dgn sendirinya semangat tu tampa kita paksa
ok ye kak!! cayang akak...

kalau akak tak de pasti sunyi rasa dunia blog ni tampa celoteh akak.. sekurang2nya ia sebagai penghibur... ita jugak yg sunyi aje kat rumah ni..:D

E-na Lovely Kitchen said...

dr awal jumpa blog k.ummi, E-na mmg kagum dgn semangat k.ummi berblog...klu blog lain x pe cam senang sikit, tapi ni blog masakan...pada e-na paling chalenging...pk menu, bhn2, masak, shot gambar, edit/masuk wm, taip resepi di smping keje2 umah lain dengan keje di ofice...mmg tak cukup masa dan tenaga rasanya....E-na yg dok kt umah pun x sempat nak ngadap blog sgt...lepas publish n3 terus je dgn keje umah dan layan kids bagai...kalau balik nnt keje rasanya mcm berkubur je LOVELY KITCHEN tu kak...apa2pun k.ummi contoh ibu bekerjaya yg sgt rajin di dapur menyediakan juadah utk family...buatlah keputusan terbaik utk akak dan family...

ibundo said...

sedapnya ummi....

Tina Othman said...

nak buat lah esok hehe, karang nak carik bahan

Ryo Azhar said...

(tension menengoknya...x sabar nak tunggu wiken)

quinnie said...

kak ummi..saya suka tang ayat akak yg...bila coklat dan oreo bersatu..kekekek..tabungan mantap ye kak...mesti sedap ni..:)

quinnie said...

silap...*gabungan...hehhehe

Chah said...

Akak nk bersara dr dunia glamer ni??? Ohh tidakk.... Im choc lover....resepi ini dh dibookmark...tq kak...

Nurul said...

Assalam, K Ummi...
waaa, nampak sedap Chocolate Oreo Jelly tuh... leh try ni, sesuai sgt buat anak2 yng choc lover...

yummylittlecooks said...

Cuaca tengah panas ni, dapat seketul pun sedap yea..:)

Ida,Japan said...

dtg sini tak leh tenung lama2..nanti leleh air liur karang...adehhhh sedapnyer kak ummi

Juwita Jamaludin said...

kak ummi sedapnya.. leh la buat lama ita tak buat jelly tau kak.. walaupun kat sini nak sejuk tapi jelly suka je makan.. hihihih

izahdaut said...

uikss canner terlepas pandang jelly yang cantik bangat ni.. dah ler cantik..mesti sedap dimakan. oreo tuu.. tapi bebudak tak leh makan oreo la..nanti cirit. ikiki..mcm mcm kan

Nieza said...

sedapnya kak!!..nampak menarik jelly ni. alahai ciannya kak ummi, memangla kalau keja gitula kan saya ni pun time CTG ni la boleh layan msk pelbagai ni nanti bila blk keja agaknya saya ni lbh KO dr akak kot..hehe

Jay said...

looks hearty n divine..;)
Tasty Appetite

Oh Oeya said...

Bu Ummi.. saya mau Bu.. saya mau lungsurkan di tekak saya Bu :)

Ummi said...

Rahel -
Sori lah baru nak balas...tp nak bgtau mmg sedap jelly oreo nih.. :)

Cik Cek -
Betul tu...mmg ngam sungguh2...!

HomeKreation -
Wkmsalam Along cayanggg..tu la kan..kita ni mula2 berblog sekadar suka2 x kesah..lama2 jadi kesah jadi sayang pulak nak quit...eemm x tau la nak kata camne...insyaAllah la Along...slow2 kena tinggalkan jgk.. :(

Mamasyaza -
Mmg sedap...try la buat yea :)

Kakchik @ Ella -
Buat kakchik, jgn x buat...xnak tunjuk, terus hulur sepiring eh :)

HaSue -
Bukan ngengada dah ni Sue, mmg kena stop gak...so many thing to catch-up this year.. Lgpun ramai tu blogger lain boleh rujuk kan...Akak kena permisi jgk, slowly tgh nak bulatkan tekad ni..maaf kalau Sue marah eh...huhu

Azlita -
Kalau dpt kat Ita resepi nih..mesti lg bravo...hehe... Terima kasih atas semangat dan dorongan dr Ita...ni la buat akak rasa susah nak stop blogging antaranya...tp I've to la Ita...nnt akak nyesaaaal...hehe, tp akak akan sentiasa jenguk Ita k..xleh x pandang hasil tgn Ita setiap hari taauu...muaaahhh cayanggg!!

E-na -
Terima kasih la sudi berkunjung selama ni, akak terharu je...tp tu la kan, kita merancang Allah yg menentukan...harap2 mmg la biar panas sampai ke petang, tp x tau jgk kot hujan di tengahari.. Akak pun masak biasa2 je la Ena, nnt ramai lg pakar boleh Ena rujuk kan..hehe, apa yg penting ukhwah kita masih boleh diteruskan...kaann :), terima kasih atas pandangan dan sokongan Ena tu...muaaahhh!

Tina Othman -
Buat la yea...x rugi langsung, kalau x buat mesti rugi punya..hehe

Ummi said...

Ibundo -
Mmg sedap ni Ibundo..baik pi godek cepat...hehe

Ryo -
Weee Encik Adik, x payah tunggu wiken laaa...senang jek nak buat, sambil mandi pun siap...hehehe

Quinnie -
Hahhaha..gabungan mantopsss eh...nasib bukan gabungan meletopss! hahaha

Chah -
Uikkss biasalah kan..org bekerja mesti bersara punya...dah tua...hahahaa

Nurul -
Bkn kanak2 riang jek suka ni Nurul..bapa riang pun mst puji..hehe

Yummylittlecooks -
Aah tu la pasaiii..panas2 mmg melorot masuk tekak....sejuuukk je.. :)

Ida -
Senang sgt nak buat Ida, so xyah risau..anytime leh buat..hehe

Juwita -
Aah kan...xkira la musim sejuk pun...jelly ttp best...akak suka. :)

Izahdaut -
Hehehe..ko ada2 jek Izah, budak cirit ke sbb maknya nak hentam byk, xyah kasi kanak2...hahahaa

Nieza -
Sedap jek jelly ni Nieza....Aah begitulah rutin harian akak, dr suka2 skrg dah rasa terbeban pun ada bila xda entry mcm risau jek...x tau laaa :))

Jay -
Yep! Simply nice and delicious dear..!!

Oh Oeya -
Buat sendiri...buat sendiri Oeya eh..dah licin...dah licinn...hehe

Nur-nba said...

Salam.. Wah mesti cuba ni.. Tq for sharing.. :)

Princess Solehah said...

kak ummi, kalau 2 cawan air ni agak2 cawan mana ye? biasanya kalau agar2 tali tu ada tulis sukatan air kan? ikut sukatan air tu boleh ke?

Princess Solehah said...

Kak Ummi, saya dah buat Puding Coklat Oreo (^__^)

http://mawaddahrahmat.blogspot.com/2012/07/puding-coklat-oreo.html

Anonymous said...

Akak, nak tanye, kalau pakai serbuk konnyaku yg 10gm tu, bahan2 and cara2 pun tetap sama ea?

Anonymous said...

Pastu, susu segar tu, full cream or low fat? ke mana2 pon sedap?