Tuesday, October 11, 2011

Bingka Cheese Berlauk

ASSALAMUALAIKUM....Morninggg!!

^____^ Cheeeeesssseee....hehee, mmg nak ajak makan cheese pun nih...Dah sarapan ke belum...Jooomm... Xnak bebel banyak, just nak bgtau, bingka ni teramat sedap, lemak dengan rasa cheese dan santan...tu diaaaa... Tp mmg ngam dengan topping berlauk camni....kalau makan, mmg sengal kejap sebab susah nak berhenti tauuu... Jom layan... Resepi ceduk dari Buku Chef Hanieliza - 1 Hari 1 Resepi, nama asalnya Bingka Berlauk jek, tp sori ya kak Liza, Ummi tukar nama supaya senang nak membezakan dengan bingka berlauk lain yg pernah Ummi buat....berbeza sebab menggunakan cheddar cheese tu...tp resepi maintain...Tqqqq kak Liza....sedap teramatttt...

BINGKA CHEESE BERLAUK
Resepi: Chef Hanieliza @ Buku 1 Hari 1 Resepi
Diuji oleh: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan A (bancuhan tepung):
  • 1 cawan tepung gandum
  • 3 sudu makan tepung jagung
  • 3 cawan santan (boleh guna 1 cawan susu cair + 2 cawan air) - akak guna santan kotak 1 cawan + 2 cawan air
  • 1 sudu garam halus
  • 2 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2 sudu makan parutan Cheddar Cheese
Bahan B (Inti):-
  • 200 gm daging kisar/cincang
  • 2 biji kentang - dipotong dadu
  • 1 labu bawang besar - dipotong dadu
  • 2 ulas bawang putih - cincang (akak tambah ni)
  • 1 batang kecil lobak merah - didadu (akak parut halus)
  • 1 sudu makan rempah kari (akak letak 2 sudu)
  • 2 biji cili merah (dihiris halus)
  • 5 tangkai daun sup (dihiris halus)
  • 1 pokok daun bawang (dihiris halus)
  • 1 sudu makan minyak masak
  • garam secukup rasa
sebelum dibakar semula...

Cara-Cara Membuat Bingka:-
  1. Kacau semua bahan kecuali Cheddar Cheese dan tapiskan ke dalam loyang saiz 8x8 inci yang telah dilenser dengan marjerin.
  2. Kemudian taburkan Cheddar Cheese tadi.
  3. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C selama 20 minit dahulu.
  4. Kemudian keluarkan dan tuangkan inti lauk dan rata-ratakan di permukaan bingka. Bakar lagi selama 30 minit/hingga masak.
  5. Sejukkan dan taburkan dengan cili merah, daun sup dan daun bawang yang dihiris. Potong dan hidangkan.
Cara Memasak Inti:-
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu.
  2. Masukkan daging kisar, kacau rata dan masukkan rempah kari dan kacau rata lagi.
  3. Masukkan kentang dahulu, diikuti dengan lobak dan garam secukup rasa. Masak hingga daging sedikit kering dan masak elok.
  4. Seimbangkan rasa dan tutup api. (*kalau terlalu banyak minyak, toskan inti daging sekejap). (akak masukkan sebahagian bahan hirisan semasa membakar, dan sebahagian lagi ditabur semasa menghidang).
Enak bangett!! Mengenyangkan....

29 comments:

Sheila Shafeareen said...

Assalamualaikum kak Ummi syg..wah pg2 dah npk kuih bingka belauk chesee akk ni..meriah sungguh dgn lauk kat atas tu..fv ank bjuang ni... nak cuba lah..tp kena g sambar chesee dulu....nak sikit heeh

Gee® said...

sedapnyerrrr.... nk sepotong....!!

Tina Othman said...

wah bestnya, antara yg wajib dicuba nanti

MamaFaMi said...

Lapor!

Mas said...

wahhhhhhhhhhh..
mengancammmmmmmm......

izahdaut said...

WAAHH ni bingka mewah ni kak ummi. hehe
boleh bookmark resepi. nampak sedap tu. tq kak ummi n kak lieza

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Ummi.. sedih pulak tengok bingka Kak Ummi ni, teringat arwah abah suka sangat makan, saya punnnnnnnnnnnn.. hehehe. Nanti nak trylah buat bingka ni.. sedap.. suka sangat..

rahel said...

lum pernah wat lagi,tapi pasti sedap ni..

Zaliedana said...

Kak Ummi,alalhai nmpak sodap sgt kak,a"ah la betoi ckp kak izah,mmg bingka yg mewah ni..

chikadakbiru said...

salam kak umi..

bingka berlauk tuh..sama tak dengan talam berlauk?..mewah dan class sungguh bingka cheese berlauk kat ummi nih..tq ya sudi share resepi...

hazila said...

Salam kak ummi,
meh bingka cheese tu sikit boleh? sikit je, tak boleh banyak banyak...

Ryo Azhar said...

salam kak ummi...ryo nak setalam boleh tak?sedapnyer

cik cek said...

Ummmiii....sedapnya...kechurnya...telan2 air liur dah kak cek ni...Kak Cek penah buat sekali...lama dah...tetiba teringin lak nak makan...:D

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mantap ni kak..... bg seloyang pun sy terima.. hehehe...

tun_telani said...

wahh.. 1st time tun dgr bingka letak cheese.. mesti lg sedap dr bingka biasa kan..

saba said...

assalamualaikom ummi..akak ingatkan talam berlauk tadi..tentu ni lagi special kan..siap guna cheese..akak nak tanya ummi, mana akan leh dapatkan pemanggang graes tu...berapa harganya yea?

Amie said...

Assalamualaikum Kak ummi,
Amie tertinggal keretapi ni.... ada lagi ke bingka tu....sedapnya!

eliyaezlinalias said...

uishhhh! mewah nyer lauk....
puas makan gini eh..

Ida,Japan said...

tgk dh tau sedap nihhhh...belum dpt rasa lagi...adehh terliurnyer kak ummi

Ummi said...

Sheila -
wkmsalam...hehe, saja la tayang n goda2..suh Sheila watkan tuk anak2 tu kan...kasi anak2 lg sayang..hehe, cepat2 pi cari cheese...

Gee -
Sedap mmg sedap...tp sayang dah habis...hehe

Tina -
Setuju, setuju..mmg wajib cuba...hehe

MamaFaMi -
Pagi lg td kan...now dah kenyang la eks...hehe

Mas -
Akak pun terancam la sudaaahhh...hehe

Izah -
Memang mewaahh, sangat lemak bercis disukai ramai...hehe...bookmark jgn x bookmark Izah ooiii ^___^

Sari Yusa -
Wkmsalam...looorr akak pulak simpati bila Sari cakap camtu...xpa la, buat nnt bila makan lg kenangkan arwah kan...sabar eh..jgn nangis.. ^_^

Ummi said...

Rahel -
Kena pernah skrg...sbb sedap...hehe

Zaliedana -
Hahhaa...mmg mewah terlebih tu..sbb tu pekena 2 ketuii kenyang menyandar...hehee

Chikadakbiru -
Wkmsalam...maybe lebih kurang sama la sebenarnya, cuma talam berlauk tidak dibakar kan, dikukus or dikacau dan tuang dlm talam eks...x pasti...hehe, apapun yg ni mmg bessstttt! ^__^ try ek

Hazila -
Wkmsalam Zila...dah habis dah la...tu pasal nk suruh org sume pakat buat nih! Akak nk tumpang makan lgk...hehe

Ryo Azhar -
Wkmsalam..uikss setalam kosong boleh laa...udah piniiisshhh...hehe

Cik Cek -
Owh kalau camtu, kena buat lagi sekali..yg ni pasti sgt puashati kak Cek ooii.. hehe

MaDiHa -
Hahhaha, boleh bg seloyang kosong jek la Ratna weeeyy :) jgn maree eh..

Tun_telani -
Allah jua yg tau kesedapannyaa...hehe

Ummi said...

Saba -
Wkmsalam...aah ni lain rasanya dgn talam berlauk, talam ni dibakar, talam berlauk dikacau/kukus ke kan.. Owh pemanggang Graes tu dulu Ummi beli dgn agen dtg jual kat ofis thn 2006 x silap...brg dr Jepun tuh..harga RM1200++ gitu lerr...ada macam2 pemanggang/tray attached sekali... ^__^

Amie -
Wkmsalam...hehe, yg tak tertinggal kete api pun x merasa Amie...dah licin pun masa tayang..hehe

Eliyaezlina -
Mmg bingka yang sungguh mewah...sedap ditelan...hehe

Ida, Japan -
Mmg best, rasa nak buat lagik...try la Ida... ^__^

Juwita Jamaludin said...

yum yum.. sedap nampak tu kak.. tambah ada lauk2 atas tu

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang. Sedaaaaap nyaaaa Ummmiiiii.... mintak sikit nak bekfes esuk. Memalam buta Along gi ketuk kedai Apek beli cheese & sekut sbb Ummi minta malam tadi. Ni haaa bawa sebiji kek pesona untuk Ummi cayang...hehe

Nieza said...

wahhh meriahnya tgk bingka ni kak...harus dicuba ni..:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang..
wah bingka cheese pun ada yer.. x perna lg makan.. nie mesti masuk list nie.. tgk pun dah tau sedap

Oh Oeya said...

Oh! Telan air lioq.. sib baik tak posa ;-)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ummi...Oh, bingka cheese ni nampak sedap...ada masa pasti nak cuba jugalah...

meadhia said...

nak bakar bingka ni guna api atas ke bawah..?