Wednesday, October 12, 2011

Ayam Sos Siam

ASSALAMUALAIKUM...

Tengahari ni nak hidangkan satu lauk yang teramat sempoiiii...hasil campak-campak jugak, kalau time malas memang akak masak camni jerk laa, tp kat rumah ni syaratnya mesti pedas aje tp laku....tp nak kasi tau you all, anak-anak akak suka sangat2, menjilat jari yoouuuuu, aroma daun kunyit tu mmg satu kelainan, sbb selalu kalau yg namanya masakan ala Siam mesti letak daun limau purut kan, cuba letak daun kunyit nih....rasa yang bukan rendang okaayy....terasa kelainannya sos + daun kunyit....So, x perlu cakap banyak, jom layan resepi la eh....sangat besst pada tekak akak!

AYAM SOS SIAM
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran):-
  • 1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 8 - 10 bahagian
  • 15 tangkai cili padi thai *
  • 4 ulas bawang putih * (bahan * ditumbuk halus)
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 1/3 cawan sos cili
  • 1 - 2 helai daun kunyit - dihiris halus (kalau nak letak daun limau purut pun terpulang la)
  • sedikit gula (optional)
  • minyak masak secukupnya
  • sedikit garam dan serbuk kunyit
Cara Memasak:-
  1. Bersihkan ayam dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya. Perap 20 minit. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar dan tumis bawang besar dan bahan tumbuk tadi hingga naik bau.
  3. Masukkan sos cili dan kacau rata dan biar hampir kering sikit.
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata-rata. Seimbangkan rasa. (akak x letak dah garam, cukup yg digunakan untuk menggoreng ayam tadi jek)
  5. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau rata sebentar. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih... SELAMAT MENCUBA...!

20 comments:

Asmara said...

nak buat jugak petang nih. senang bangat ni kak! hehe..tq kak ummi resepinya. :D

TiTi said...

sedapnya! boleh cuba resepi ni, thanks for sharing :D

kakchik@ella said...

macam sedap je kak, senang pulak tu. nnti ela nak cuba. thnks for sharing, kak.

Kjee said...

salam Ummi. Mana sos siam nyer? cili sos siam ker? Hehehe

Kak Rose said...

kak rose baru je amik megi goreng tu... ni dah kuor plk ayam siam...ishhh terliur dibuatnya!

Ummi said...

Asmara -
Sila-sila try yeaa...sori td akak terlupa letak bawang besar eh...cek blk As yea..

Titi -
Memang ada kelainan, better try dulu, then bg komen eh..

kakchik@ella -
Nak tau mmg kena try tau k.chik..hehe

K.Jee -
Hahhaa..tang cilinya tu yg siam kot...sosnya pakai sos cili biasa tau k.Jee...

Kak Rose -
So kena intai2 dua2 la k.Rose eh..try dua2...hehehhee

Oh Oeya said...

Bu Ummi.. perlu pasport dak, Siam tuuu.. ngeee :D
Ngencesss!!

Juwita Jamaludin said...

kak ummi.. sedapnya nampak kak.. boleh cuba gak nanti.. nama pun dah tahu tentu rasanya ala2 masakan thai

Ryo Azhar said...

salam kak ummi..mesti sedap kan..cili padi thai ni yg mcmana ekk?

liemaopurut said...

salam kak ummi,

sy pun nak tanya,camne rupa paras cili padi thai ni? cam cili kampung ker?

Yatie said...

kalau masakan ada daun limau/ daun kunyit mmng best punyerrrr..masuk list dulu ni..menyelerakan sungguh..

sabar kagawa japan said...

salam kak umie.,....nak cube laa resepi ni nnati.....bahan2 die pon sonangg bangat.....rase tentu laa sedap kan kalo da ade ala2 siam nii hehe

Rima said...

KUmmi
adehhh yg sempoi lah yg senang dan sedap.. rima semenjak dua menjak ni hv to cook rice cos anak bujang dah kat rumah and no longer in the army.. tmrw i will cook something like this ah.. ty for the idea! :o)

Ummi said...

Oh Oeya -
Nak makan xyah passport..perlu sudu garfu jek Oeya...hahahhaha

Juwita -
Silakan try la dulu Ita, nnt bg komen plg ikhlas or suggest apa perlu ditokok tambah k...hehe

Ryo Azhar -
Wkmsalam..sedap pd tekak akak, cili padi thai yg besar2 sikit n pjg dr cili padi kampung tu kaann...selalu letak dlm tomyam tuh! Ada kenal kaaaa inciiikkk addiiiikk Ryo...hahhaha

Liemaopurut -
Adeehh susahnya nak igt ejaan nama tu...hehe, tu jawapan mcm akak tulis kat Ryo k...

Yatie -
Hehehehe..masuk list jgn x masuk...yg ni sedap pd tekak akak..boleh adjust lg ikut tekak Yatie or tambah apa2 la eh..

Sabar Kagawa -
Wkmsalam Sabar, thanks ya sudi jenguk..bole la try nnt kasi feedback kat akak eh..nak tambah apa2 pun sukahati la yea...ni just bg idea je kaaann...

Rima -
Yep, akak mmg kalau boleh nk yg senang2 jek kat dapur...cpat dan mudah...cepat akak berehat...hehee, leh cepat update blog..Waaah anak bujang ada eh..nasi kena selalu la masak eh! Sila2 try Rima, boleh adjust or tambah apa2 ikut tekak ya Rima cayanggg...hehe

Chah said...

Kak, sos tu sos cili thai ye? Kena bookmark ni.... Sekian dr saya yg tgh gembira sbb kunyit baru tumbuh n ada daun 2 lai....selai buat tengok2 smbil senyum, selai lg buat masak ayam ni nanti...;)

Ummi said...

Chah -
Guna sos cili biasa yeaa..sbb cili yg ditumbuk tu guna cili padi thai tu...Amboii sonoknya dia nak petik daun kunyit segar dr ladang eh...heheh

Lieya said...

Amboiii kakkkk.. ayam sos siam ehhh.. mmmm dapnyeee dapnyeee.... mau masak jugaklah petang nie...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..Masak kalau buh daun kunyit mesti bangkit wanginya kan ....

Totie@Tomy said...

sedapnya tak pernah cuba lagi resipi ni..ingat next week nak try..terima kasih kak resipi yang sedap untuk di cuba ni..

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang, tak leh tahan... takkan nak nahan air liur jer kan... kita pun buat juga lah..! Sedap! Maceh ya Ummi. Halal ya respi & kongsi kat blog Along juga. Along dah ubah2 cikit, sbb bebudak kat rumah ni tak makan pedas2 sangat.