Sunday, October 6, 2013

Puding Laici Dangdut - Alahaaiii Syiooknyaa

Bismillahir rahmanir rahim

Assalamualaikum... Alahaaii, ingatkan dapat konsisten update seminggu sekali pun, tersangkut jugak...mohon maaf la yea... Malas nak cerita kenapa...banyak cerita dan kesah kehidupan yang datang dan pergi tanpa disedari masa begitu singkat dibuatnya.. Ok lah, x ingin nak bercerita panjang.  Hanya ingin bersyukur masih sempat jugak update buat tatapan pengunjung Home Sweet Home (seandai ada....??? ).  Usah diminta, usah ditadah pinggan mu dik, semuanya dah licin sejak berzaman, x ingat langsung bila terjadinya puding ni, mungkin hari raya hari tuh...haha

Ayuh jamu mata...akak dah beberapa kali buat puding ni tapi selalu lupa letak resepi kot, bila search nak copy paste resepi, xda lak, gambar puding ni dihidang masa Hana bertandang bercuti masa duk Jepun aritu ada, rupanya resepi x update kot, hehe.  So just nak update entry, akak letak jugak lagik.... 


Puding ni sangat sedap, bergegar2 jek teksturnya...melorot masuk ke tekak...sejuk-sejuk pulak tu...boleh bayangkan tak? Bayangkan...bayangkan... pastu pi buat, semudah 1, 2, 3 jer...hehe.  Resepi dari Chef Hanieliza yang duk meletups2 xda musim tu...buku diulang cetak berulang-ulang kali, diupgrade lagik...tahniah Kak Liza cayang...

PUDING LAICI DANGDUT
Resepi:  Chef Hanieliza dari  Buku 1 Hari 1 Resepi 

Bahan:-

  • 10 gram serbuk agar-agar
  • 2 liter air (8 cawan)
  • 2 cawan gula halus
  • 2 tin laici (dalam tin) - diasingkan airnya
  • 1 tin susu sejat (400 ml)
Cara Membuat:-
  1. Masak serbuk agar-agar, air dan gula sehingga mendidih.
  2. Tutup api dan masukkan air laici dan susu cair, kacau rata.
  3. Tuangkan ke dalam acuan yang disukai.  Biarkan wap panas hilang sebentar.
  4. Masukkan ke dalam peti sejuk.
  5. Hidangkan dengan buah laici yang telah diasingkan tadi.




Jangan mintak dah naaa...mmg sudah lama licin, harapkan gambar je x basi...hehee...Pi buat cepat...sangat mudah, tp x nyesal punyer...

25 comments:

Leen said...

Adeh kak, terliur.. kalau baca awal sket boleh bwat hari ni jugak.. nmpak gaya weekend depan le dpt buat TQ for the recipe

ummiaisyah said...

sgt setuju!!! ini puding mmg best!!! gambo pon cun giler!

Mas said...

terbaekkk...memang best puding ni...
nyamannnn

sabar dubai said...

Xpe tak konsisten drpd xupdate terus mcm kite nihaaaa kak ummi...nk cikit nk cikit hihihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

lama dah resepi ni wujud kan kak... sy je yg tak pernah menerai lagi...

Gee® said...

Hmmmm... teringin nk merasa air tangan kak ummi.... nak sikit!

MamaFaMi said...

Amboi Mak Aji, berdangdut lak ye... hehhe...

HAPPY BIRTHDAY UMMI CAYANG... muaaahhh

Effy said...

sedap!
jom follow my blog

ibh_sue said...

Terbaik tau kak ummi. Tgh membayangkan kesedapannya ni. Mkn sejuk2 pulak. Perh!!!! Sedapppp.

Sophie said...

Das hört sich aber sehr sehr lecker an.
Ich bin jetzt dein absoluter Fan.
Vielleicht hast du es noch nicht bemerkt :-)

Liebe Grüße aus Germany
Sophie

Effy said...

nice
jom follow my blog

Wattie said...

Assalamualaikum,
Boleh jd trademark Kak Ummi la puding laici dangdut ni, tertelan air liur saya dibuatnya.
Dulu pernah tengok sekali dan dah salin pun, tp tak terbuat2 sampai la ni, harus dicuba jugak suatu hari nanti.

rahel said...

Adededeeee...terliurnya gue...
ermmm dah terbayang sweetnya..

Anis Salmizan said...

Senang..nak try jugak la

Lydia Miza said...

salam kak ummi..perkataan melorot tu sgt kejam.perghh terbayang pula ngap puding ni

M. Sofyan Daud said...

Kunjungan dari blogger indonesia, untuk sahabat blogger di Malaysia. salam perkenalan Ummi.

Nina Suria said...

alaaaaaaaa ummi ni kan kan kan memang KIJAM huhuhuhuhu kita terkecur tengok agar2 laici yang seksi lagi mulus tu. Nampak memang sedap dan sejuk.. batu belaaaaaaaah..

Nina Suria said...

alaaaaaaaa ummi ni kan kan kan memang KIJAM huhuhuhuhu kita terkecur tengok agar2 laici yang seksi lagi mulus tu. Nampak memang sedap dan sejuk.. batu belaaaaaaaah..

Uncle Lee said...

Hello Ummi, I suka ni lychee pudding you made. Its beautiful. Nice colour too, and good presentation.
Have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

iwannabeumie said...

pernah cuba resepi ni kak..memang sedap sgt kan! ;-)

zila norazila said...

akk asalkan muncul ..jgn senyap jew tau ..rindu kita nak tgok air tangan kak umi..puding haven nie kak:)

Yasir said...

Hello, my name is Chris, with Dawn Star Press. We recently published an eBook that seems like it would be a good topic for your blog, and I was wondering if you would be interested in a free copy in return for a mention or entry in your blog. If so, please respond to chris@dawnstarpress.com with what format you would prefer to receive it in. The book is KNOW ENOUGH: Ethnic Cuisines, a common man's guide to food from around the world and the cultures that created them.

Sofia Zara said...

Nice recipi
JANA DUIT RM900 SEHARI TANPA

Assalamualaikum & salam sejahtera kpd sahabat,sedara mara dan seluruh rakyat malaysia, drpd berFB xde hasil baik berFB ade hasil, saya ade nak perkenalkan satu program dari US yang boleh buat pendapatan sampingan, FREE REGISTER tak ada apa-apa bayaran dikenakan tiada tipu muslihat, tak perlu cari orang tak perlu jual barang dan kerja sikit sikit saje. Haa ni cara nya anda hanya perlu COPY LINK dibawah dan register sebagai MEMBER. Lepas tu anda terus dapat duit USD 25 bersamaan RM 75.00 lah lebih kurang,dah tu anda akan dapat Link sendiri pastu ape lagi??COPY LINK anda atau copy terus ayat saya ini dan PASTE je kt facebook atau apa apa yg anda tahu tahu mcm email, tweeter dan sebagainya. Setiap individu yang open LINK anda, anda akan menerima USD5 atau RM15 lah lebih kurang..MUDAHKAN!!!!! Duit anda boleh pilih samada duit masuk akaun bank@cek (post terus ke rumah). Saya dah mencubanya, setakat ni dah 2 hari join saya dapat USD175..nak REGISTER senang!!CLIK jerrr LINK ni
http://www.theweeklypay.com/index.php?share=389119
Klu tak percaya cuba lah sendiri!!

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

Nampak macam sedap. Terpikat saya.

Kajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!

Dex Banner said...

Good writing and even a decent writer you are...great blog!