Wednesday, September 25, 2013

Kek Buah Kukus Mat Gebu

Bismillahir Rahmannir Rahim..

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, akak masih diberikan ruang lagi untuk berkongsi dan bersiaran di dapur alam maya kesayangan ini...kalau dah minat, biarpun lama menyepi, rindu tetap menyapa dan terfikir bilakah ada ruang dan kerajinan lagi... Doakan agar perkongsian ini akan dapat akak tunaikan biarpun kekangan masa semakin sempit untuk hidup yang sudah melalui penghujung senja ini.  Kehidupan yang berlalu sudah tidak sejauh kehidupan yang terpaksa dilangkah ke hadapan.  Terasa semakin dekat masa mengejar.  Semoga setiap perkongsian yang akak buat ini membawa manfaat dan segalanya hanyalah semata-mata niat ikhlas kerana Allah jua...insyaAllah.

Okey kali ni akak kongsikan resepi yang sangat sinonim dengan blogger masak-masak, dah ada yang mengambil tempahan dan membuat bisnes kecil-kecilan hasil perkongsian blogger masak2 di alam maya ini..Alhamdulillah, semoga rezeki bertambah dan Allah berikan balasan setimpal kepada tuan punya resepi yang sudi berkongsi rahsia.  Barakallah!  Kek Buah Kukus Mat Gebu ini memang tersohor, telah ramai yang cuba, telah ramai yang buat berniaga mungkin, telah ramai jugak yang jatuh cinta dengan rasanya.  Terima kasih banyak Mat, itu sahaja yang mampu akak katakan.  Terbaik!!  Seisi keluarga akak menyukainya, nak-nak Najiha, siap suruh buat lagik...adeeii

Ini adalah kerajinan ketika menyambut Syawal yang tiba hari tuh...akak kukus 3 biji kek nih...adeeh berpoluuuhh ketiak den tunggu kat dapur...mujur piyuk kukusan akak tu mmg jenis dalam xyah tambah2 air dah masa kukus...tp cuma 3 - 3 1/2 jam je la setiap satu.. Ngukusnya lama kemain, makan sekali hadap xdan 3 jam pun, nak nak ramai2 di kampung hari raya aritu...semua keluarga suka..!  Berbunga-bunga hati rasa berbaloinya Mat..! Hehe..tapi gambar sempat ambik tinggal secuit jek...hehe


KEK BUAH KUKUS
Resepi:  Mat Gebu a.k.a CMG

Bahan-Bahannya:-
375 g buah2an campuran (mix fruit)
250 g mentega "Golden Churn"
300 g tepung gandum*
1 camca teh sodium bicarbonate*
1 camca teh cream of tartar*(*disatukan dan diayak)
3 biji telur gred A
150 g gula aising (boleh juga guna 'brown sugar')
150 g gula pasir (untuk gula hangus)
1/4 cawan badam keping (flakes almond)
1 biji pala, diparut (nutmeg)
Ceri merah/hijau untuk hiasan

Cara membuatnya:-

  1. Gaulkan buah2an campuran tadi bersama tepung yang diayak, kepingan badam dan juga parutan biji pala. Ketepikan.
  2. Dalam mixing bowl, krimkan mentega dan gula aising hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memukuk hingga adunan kembang.
  3. Gunakan speed perlahan, masukkan bancuhan buah2an bersama tepung tadi sedikit demi sedikit sehingga habis. Gaul hingga rata. Matikan mixer.
  4. Sementara itu, masak 150 g gula pasir tadi hingga bertukar menjadi karemal bewarna coklat keemasan. Kacau selalu untuk mengelakkan karemal berwap.
  5. Hidupkan kembali mixer, gunakan speed sederhana, dengan pantas tuang gula hangus tadi hingga habis. Gaul hingga rata. Berhati2 kerana gula hangus itu amat "PANAS"..
  6. Bila siap, tuang adunan ke dalam tin berukuran (8 x 8 x 3) inci yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan kertas. Hias dengan ceri dan tutup permukaan tin kek tadi dengan aluminium foil dan ikat sekelilingnya dengan tali rafia.
  7. Kukus atas air mendidih selama 4 jam. Selepas satu jam, periksa air dalam kukusan, jika kurang tambah dengan air panas mendidih juga...selamat mencuba.....
Pasti buat lagik Mat....insyaAllah

27 comments:

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
mmng sedap kek kukus buah ni, Yatie masa raya aritu pun buat dekat 10 biji kek ni tapi guna resepi yg kat blog Sheila tu...lenkali Yatie nak cuba resepi che mat ni plk....mmng berbaloi kukus 4 jam sbb sedap sngt rasanya....

Zana~Sweet Rose said...

As`slm.. kak ummi syg, lama sudah zana tak melawat2 akak di HSM eee..nampaknya jd org pertamalah yg memberi komen kat entry x ni..eemm nampakpun dah sedap kek kukus buah nie...adde lagi ke? zana pun mmg suka buat kek kukus buah ni..lebih2 lg bila tiba musim perayaan je. Nak mengukusnya yg x tahan tu..kan nak menghabiskannya sekejap, sabar je le..tkasih kak krn sudi ke villa zana baru2 ni ya...syg akak selalu..


Zana~Sweet Rose said...

eee..ehh..ingatkan org pertama rupe2nya org ke 2.. :D

CT Delima said...

Assalamualaikum kak hjh Ummi. Alhamdulillah kak..masih ada kesempatan lagi untuk meninggalkan jejak. CT ni pun lama dah tak update blog tu..jengah2 juga tp guna hp setoet tu haa dok skodeng blog kawan2.

kek buah ni memang CT gemar kak. Cuma rajin dengan tidak jer nak buat hihihi. InsyaAllah jika diberi kesihatan yang baik raya haji teringin nak buat. Salam rindu dari kejauhan dari CT kak..muahh

Mat Gebu said...

Salam Kak Ummi...terima kasih mencuba dan kek ni boleh tahan lama (saya dah buat xperimen....3 bulan tak berkulat walaupun dibiarkan diluar, tapi kena bungkus elok2 lah).. Lepas ni kalau kami ke Kemaman, pasti akan singgah rumah akak kat Sungai Soi. Tu hari lupa nak curi buang mangga muda kat depan rumah akak...hahaha...

Anis Salmizan said...

nampak view page yang lebih menarik dan humble...macam masuk restoran plak

Mas said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
wahh...moist kek buah tu kak..
mrngancammmmm

nea lopah said...

sodap nye...eh kak, kempadang dgn sg soi sangat dekat..hehehe mintak sepotong!

mimie mielan said...

as-salam kak ummi...

sedap nampak cam moist2 gitu jerr...
nti nk gak try CMG nyer resepi ni...

Gee® said...

Bestnya Kak Ummi....buatlah lagi Sabtu nanti kita gather2 wif chef Kak Liza nak...?

fazianbatrisyia said...

sedapnya...kesukaan sy jugak ni

IndaMarya said...

I sure will try this.tq friend.

Ани said...

Ummi, looks delicious! Best regards, Ani

ana said...

Salam ummi.
Memang kek ni terbaek. Sya dh wat bertahun2 sejak sya kenal blogCMG. Semua yg rasa kek ni kata sedap. Dan memang tahan lama mcm cik mat ckp. Raya kek ni satu kemestian. Arwah mak saya pun akui mcm resepi dolu2 mak sya wat kek ni. Simpan dlm peties lg tahan lama tp balut elok2 mcm cik mat ckp he3...lagi lama simpan lg sedap. T ksh cik mat...

tun_telani said...

Salam kak ummi.. sedapnyerr.. terbayang2 kek buah dlm flight MAS. tun suka makan malaysia airlines nyer kek buah walaupon manis sket.. tp nk kukus 4jam tu mcm sayang je kat gas.. haha... sini satu tong gas mahal dr semenanjung.. tp nnti nk cuba jugak la sbb terliur tgk kek akak.

Ummi said...

YATIE -
Wkmsalam Yatie, uiiisshh byknyaaa kukus kek, edar kat family eh...baiknya menantu nih! Hehe.. Xpa nnt akak try pulak resepi Sheila kalau Yatie kata sedap jgk tu...

ZANA SWEET ROSE -
Wkmsalam Zana cayang...hehe, org ke2 laa... Tu la kek buah camni sedap sgt sbb letak caramel tu rasanya, tu yg buat aroma dan rasanya cukup sedap...kaaann.. Aah sesekali jenguk dapur kawan2 lama yg menyepi, rindu jgk kat Zana...muuaahh!

CT -
Wkmsalam CT...rindu jgk..uiissh berapa kali akak pesan niii, jgn berhajah2 laaa CT oiii, akak tinggalkan aje gelaran itu di Tanah Suci, bawa balik hati yang bersih je la harapnya, insyaAllah.

Nape lama x update CT, x sihat ke? Semoga kerajinan datang balik dan Allah permudahkan segala urusan harian CT yeaa...ramai yang rindu kat CT taauu...

MAT GEBU -
Wkmsalam Mat, waduuhh kek buah kukus mu mmg meletops siihh, ramai yang puji..tp x tau la pujian tu kerana resepi ke, kerana akak yg buat...wakakkakaa.. Mat, buah mangga ada 10 butir je, nasib ko x curik...hahaha, xpun x merasa... Ko dtg nnt, akak bg limau purut je laa..haha

ANIS -
Uiikss ye kee...mcm restoran eh, berapa bintang punya restoran ni agaknya...hehe. Thanks for visiting. ^__^

Ummi said...

MAS -
Wkmsalam Mas yang rajin...Kek buah ni akan jadi idola segala kek buah pasni...hehe


NEA LOPAH -
Uiikss duk Kempadang ke, belah mana, dekat dgn Aishah ke..?

GEE -
Hahaha...adeeehh 3 - 4 jam nak ngukus, nnt tersengguk akak nunggu kek ni Gee, kalau buat hari Jumaat blk kerja...fuuuhh! ^__^ Apa kata Gee try, bawak sana...hahaha

FAZIAN -
Kaaannn..sedap eh..!

INDAMARYA -
Yep, a must try cake..!

AHN -
Yes, simply delicious Ani..!

ANA -
Wkmsalam...tu la kan, kalau makan kek ni mmg ralit...satu2 masuk molot...mengasyiikkaaann..

TUN -
Wkmsalam Tun cayang...waaah kemain makan kek MAS, menciik taau, patutnya layangkan ke bawah bumi Ktn lenkali...hehe. Owh sana gas mahal eh...kalau camtu, pakai steamer elektrik ke boleh kot Tun, kukus 2 jam lebih sikit jadi lah, setakat nak makan tu kan...kalau nak simpan, perlu la kukus lama2..Eh, tapi elektrik pun mahal tarif kan...hehe. Akak ni, hilang sayang gas sbb nak merasa sgt...hehe

rahel said...

Salam Kak Ummi
Nampak moist sangat kek buah itew...kita belum sempat lagi nak try...aduhai..

Siti Habsah said...

Assalam ummi...nampak moist jer kek ni..kak suka juga makan kek ni selalu nyer adik yg selalu buat..kakT tumpang ngap jer..hi2.. teringin jg nk buat...insyaallah nk jg cuba sendiri..kan...yg tk larat nk tunggu 4 jam tu..

Siti Habsah said...

OH YER..kak nk tanya mentega golden chern ni dh boleh guna ker..

Ummi said...

SITI HABSAH
Kak, saya guna mentega jenama SCS skrg ni...dulu2 guna Golden Churn jgk, lepas dgr2 x halal wpun dah diberikan kelulusan halal katanya, tp saya x pasti, so saya guna SCS ler...hehe

MamaFaMi said...

Mi, kalau resepi Che Mat, itu namanya resepi high class gituu... tengok aje ingredients nya... hehehehe

Rohah said...

salam kak..lama sangat x menjengah sini..sy pun lepas raya ari tu lemau je nak ngupdate blog..Allah je yg tahu..aha ..[skemanya ayat..]..sebut2 pasal kek buah ni mmg dah jd igauan nak mkn...banyak resepi, klu berpeluang boleh dicuba lah nti...

cikmanggis said...

salam Ummi.Baru terdetik nak buat kek kukus untuk raya haji ni tetiba masuk dapur Ummi ada kek kukus kegemaran Cm ni.Dulu pernah sekali mencuba resipi Cikmat ni .Alhamdulillah sesuai dgn selera Cm.

ibh_sue said...

Tringat yg kak ummi pnh post kat fb kek ni. Google2 terus terjah rumah akk ja. Plan nak buat raya haji ni.juga mcm CM. :)

Lydia Miza said...

sedap kak ummi. tapi dgr 4 jam tu yg rasa huhu..kurang sabar nak tgu masak

Shamminy Dewi said...

Hello, saya Devi.Saya sangat suka kek ini.Sudah 3 kali saya buat kek ini tapi asyik jatuh di bahagian tengah.Dimana silap saya? Saya isi air mendidih selepas 11/2 jam selepas di masukkan kedalam kukusan.Di harap puan dapat membantu.