Sunday, September 22, 2013

Ayam Penyet

Bismillahirahmannirrahim

Assalamualaikum....waaaahh berdebar-debar nak update blog sebenarnya...takut takde yang perasan pun...hahahaha, maklumlah lama sangat tuan dapur bercuti dengan kebizian yang tidak terucap, juga kelapangan yang berlalu dibiarkan santai menghirup angin segar, itulah bila kemalasan juga mengatasi kerajinan menjengah dapur alam maya ini.  Dapur realiti pula jarang sangat berhenti berasap, perut asyik whatsapp jer bgtau lapar...hehehe.  
Apa khabar pengunjung-pengunjung yang masih sudi dan setia bertamu...mohon maaf tersangat kerana salam dan tamu tidak bersambut.  Hanya Allah yang mengerti duduk perkara dan kerinduan untuk kembali berkongsi sedikit ilmu memasak yang dicuba... Walau menyepi diri dari kemaskini resepi-resepi, namun perkembangan kawan-kawan alam maya dan berita-berita suka duka dijengah jua.  

Bagi yang telah meningkat dari masak-masak kepada mengambil tempahan, tahniah akak ucapkan...semoga rezeki terus murah dan diberkati.  Ilmu yang mengalir akan panjang pula laluannya dan semoga keberkatan mengakhiri segalanya...insyaAllah.  Namun beberapa kejadian yang tidak seronok di dengar yang dialami oleh teman-teman blogger apabila gambar-gambar diciplak sesuka hati, dijadikan lorong mudah untuk mengaburi mata dan memenuhkan poket sendiri amatlah mendukacitakan.  Semoga kalian tabah dan teruskan berdoa dan bersabar.  Sesungguhnya kepada Allah jualah kita pulangkan setiap perkara yang berlaku, Dia Maha Mengetahui.


Ok lah, xnak cerita ceriti panjang sangat, nnt boring kan.... Jadi akak share lah resepi Ayam Penyet ni yang tentunya dimakan dengan nasi laah, tapi masa ambil gambar ni, nasi baru masak, xdan nak posing laaa.. Alah nasi biasa jer kan... Apapun ayam penyet ni sangat sedap... Asal ternampak di dapur Kak Wan yang kreatif dan terkenal tu laaa.. Kak Wan kongsikan dari dapur Amy.  So layan je laa..jangan tanya bila punya masakan ni, dah selamat aman tenteram dalam perut....hehe.  Akak kopipes resepi dari dapur Amy la yea...Tqqq Amy dan Kak Wan.

Ayam Penyet 
Sumber – Amy & Kak Wan

Untuk Ayam
1 ekor  ayam – potong 4 bahagian
2 keping tauhu – potong tiga segi
1 paket tempe – potong nipis
1 ikat sayur kangkung – dicelur
1 biji timun – dihiris nipis

Bahan - bahan untuk rebusan ayam:
Bahan A
50 gm bawang merah*
30 gm bawang putih*
20 gm lengkuas*
10 gm kunyit hidup*
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
500 ml santan
(Bahan * - bahan dikisar)
Bahan B
150 gm tepung beras*
1 biji telur*
200 ml air rebusan ayam (bahan A)*
10 gm garam*
10 gm gula*
* Kesemua bahan digaul rata

Cara Penyediaan:-
1.  Potong ayam kepada 4 bahagian dan cuci bersih.
2.  Rebus ayam bersama bahan kisar, santan.
3.  Kemudian masukkan garam, gula.
4.  Masak sehingga pecah minyak dan kuah bertukar kepada warna kuning.
5.  Angkat dan ketepikan.
6.  Bancuh semua bahan tepung (bahan B).
7.  Salut ayam yang direbus tadi, tempe dan tauhu.
8.  Panaskan minyak dan goreng semua bahan bersalut sehingga tepung kekuningan dan 
     diangkat.
9.  Hidangkan ayam penyet bersama kangkung, hirisan timun, tempe, tauhu bersalut dan 
     sambal.
Lebihan tepung boleh dijadikan serdak/kremes (digoreng) untuk hidangan ayam penyet.


Untuk Sambal:-

Sedikit minyak masak
20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
10 biji Cili padi
10 biji Bawang kecil/merah, hiris
3 biji Bawang putih, hiris
5 biji Tomato, potong 4
5 cm Belacan
2 sudu Ikan Bilis
3 sudu gula merah/secukup rasa

1.  Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
2.  Goreng belacan seketika, angkat dan ketepikan.
3.  Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili.  Setelah layu, masukkan tomato. Gaul 
     rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
4.  Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
5.  Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga 
    separa halus.
6.  Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
7.  Masukkan gula merah dan gaul rata.
8.  Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.
   * Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti            sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.


Lupa pulak nak curah sambal atas ayam tu masa snap gambooorr...tengok kat dapur Kak Wan bersimbah bagai, kecurr daaah...

19 comments:

Kak Sam said...

Assalamualaikum kak...
memang nampak sedap kak, hanya mampu telan air liur je la....

ibh_sue said...

Asslmkm Kak Ummi.
Cak!!..Akhirnya tuan rumah balik jg kemas rumah ya. Heeee
Telan air liur ja la..Sue datang jamu mata ja laa.. :)

Bbwana adienia said...

salam kak..

sedapnya makan ayam penyet..

Gee® said...

Hurayyy!!! dah berasap semula dapor maya kak Ummi cayang....

anymz said...

assalamualaikum ummi
Alhamdulillah akhirnya terapdet jugak HSH..sama la dgn mykitchen.
kita ni hendak seribu daya tak hendak seribu lah dalih kita kan ummi..saja bg alasan pd hal rasa malas tu yg byk sgt menguasai diri..akak lah tu ummi..

semoga kita akan terus berbakti dgn cara berkongsi rcp di sini dan semoga usaha kita di berkati Allah swt..
nak mintak ayam tu mesti dah ilek kan?..telan ayaq liuq aje laaa..hehe

Zaliedana said...

Assalam kak ummi cayang miss u kak..alhamdulillah update juga kan..sy nih lgi la mls dah 6bln ke lbh dh xupdate..dlu2 rjin btui sari kdng smp 2 n3..ank dah brtmbh ngan ambk order ckit2 ni nk update blog pon mls sgt2.ape pun best sgt knangn waktu kita smua aktif berblog dlu..
suka tgk prubahan kak ummi sjk blk mekah ritu.

Zaliedana said...

Assalam kak ummi cayang miss u kak..alhamdulillah update juga kan..sy nih lgi la mls dah 6bln ke lbh dh xupdate..dlu2 rjin btui sari kdng smp 2 n3..ank dah brtmbh ngan ambk order ckit2 ni nk update blog pon mls sgt2.ape pun best sgt knangn waktu kita smua aktif berblog dlu..
suka tgk prubahan kak ummi sjk blk mekah ritu.

memmetlenggeng said...

mmm..sedapnya ummi

nea lopah said...

salam kak...sedapnye...bolehlah sy mencuba nnti. hehe

Rozita said...

syabas kak... lama tak update sekali tengok skill gambar dah lain sikit tp tetap cantik..

fazianbatrisyia said...

apa khabar kak ummi? terus lapar nak makan nasi ayam penyet...sedapnyaaa

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Ummi, memang sedap resepi ayam penyet.Tengok gambar dah cukup membuka selera.

Tina Othman said...

Sedapnya kak ummi

tun_telani said...

Assalamualaikumm kak ummi ku sayangggg..... antara makanan feveret tun nihh.. sedap sgtttt!!! biasa tun buat ayam penyet ikut resepi kak ijan kat myresepi. nx time blh cuba yg ni pulak ^^

Mamasya said...

Aslmkum k.Ummi

akhirnya k.Ummi update juga blog.....moga terus rajin kongsi resepi.
nampak sedap ayam penyet itu....simpan resepi dulu..

Noor Yusoff said...


salam....saya suka ayam penyet dan tak pernah jemu...mmg tarbaik resepi ini.

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
Syukur alhamdulillah akhirnya akak muncul lagi memeriahkan blog masakan yg semakin sepi ni...Yatie pun dah mula merundum je, nak update pun lemau je sbb busy memanjang..tapi bila tngk K.Ummi kembali aktif, semangat ni seakan membara semula....tq kak, akak mmng idolaku....menyelerakan sungguh ayam penyet tu...nyum2...

Ummi said...

KAK SAM -
Wkmsalam..Hehe, sabar naa, petang kang masak...sedap resepi ayam penyet ni taauu...

IBH-SUE
Wkmsalam...hehe, tuan rumah rehat x hengaattt...ni dah rindu sgt, tu yg update...entry lama2 punya menu..nasib la eh..

BBWANA -
Wkmsalam...mmg sedap ayam ni BB...dah penah buat x, pi cepat beli ayam... ^__^

GEE -
Hahaha...ni x tau la lama mana berasap Gee oiii...

KAK ANIM -
Wkmsalam k.Anim cayang..hehe..aah TERupdate...hahaa. Harap2 bertahan lama la kan, kena sembur Ridsect la jin malas nih...jangan timbul2 lagik..hehe. K.Nim, niat untuk berkongsi dan memeriahkan dunia dapur maya ni x pernah padam...Hanya sekarang ni rasa letih sikit blk kerja sbb kena U turn blk rumah lama amik Aiman dulu baru balik ke rumah baru skrg ni...adeeii, petang sampai rumah, letiiiss...hehe

ZALIEDANA (CT) -
Wkmsalam CT, tu la kan, harap2 bertahan lama la nk update ni...tanam dalam2 rasa malas tuh...hehe. Thanks ya, akak xda berubah apa2pun CT, hati tetap suka dan happy go lucky...hehe

MEMETLENGGENG -
Terima kasih sudi singgah..

NEA LOPAH -
Wkmsalam...sila la try...mmg sedap sangat ayam ni..

ROZITA -
Tqq Ita...ha, skill gambar lain?? Ya ke...tu malas nak letak props sebenarnya...hehe


Ummi said...

FAZIAN -
Wkmsalam...lapar kenalah cari ayam penyet tengahari ni yea...hehe

PUAN ROS -
Yep mmg sedap ayam penyet ni...berbaloi cuba...

TINA -
^____^

TUN TELANI
Wkmsalam Tun cayang...owh ya, nnt akak try pulak resepi Ijan, insyAllah...jgn lupa try resepi ni jgk, sedaaapp oooo...

MAMASYA -
Wkmsalam Mamasya cayang...hehe, doakan akak terus diberi ruang untuk berkongsi di sini yea...Mama sihat ke?

NOOR -
Wkmsalam...owh peminat ayam penyet mesti suka resepi ni...cuba nnt yea..

YATIE -
Wkmsalam Yatie cayang...alhamdulillah ada juga masa akak setakat ni, doakan berpanjangan yea.... Yatie, jgn kasi merudum sgt mood tu...nnt susah nak dpt blk mood tu...jgn jadi mcm akak eh.. ^__^