Tuesday, March 1, 2011

Jelita Dah Mendekati - Terima Kasih Seribu


Assalamualaikum....aduuusssss...hari ni bagai terkucil dah perasaan....aarrhh...malu ada, suka ada, x tau nak kata apa....Jelita sudi bertandang kepada tuan punya blog ini...rasa sungguh terharu....Pertama kali mendapat call daripada Puan Lily Nasir yang meminta akak menyumbangkan resepi, bagaikan di JERAT PERCINTAAN, tapi PERCAYALAH!...ianya BUKAN CINTA BIASA...hahahaa...mentang-mentang covernya Dato' Siti Nurhaliza kan...orang Pahang jugak kan.... Tu la kan...akhirnya bukan lagu-lagu yang keluar yea tetapi 8 resepi terbaru akak disunting oleh Jelita bagi edisi keluaran bulan Mac ini....alhamdulillah...

Terima kasih atas sokongan kawan-kawan rapat seperti Chef Hanieliza, Mat Gebu dan rakan-rakan lain yang "memaksa" dan mencabar akak menerima lamaran Jelita ni...akhirnya x mampu akak tolak....Sekali lagi terima kasih kepada Puan Lily Nasir atas kepercayaan yang diberikan...peeaaceee!


Untuk makluman, 8 resepi yang tertera di majalah ini, belum pernah muncul di blog Home Sweet Home ini....akak memerah otak, khas untuk si Jelita. ni..alhamdulillah....akak bangga kerana ianya dari idea sendiri dan sokongan suami, ibu dan adik beradik akak jugak yang memberi cabaran ini kepada akak....weeeyy! 8 resepi nak pikir dalam masa 15 hari....huh!! Akak bukan lah Chef, bukan lah Cook hotel-hotel ternama tuh., lebih-lebih lagi dalam waktu terbatas memandangkan akak seorang wanita bekerja...huhu....xda garis panduan, xda tunjuk ajar, hanya semangat dan tips yang biasa-biasa sahaja....apapun akak bangga melihat hasilnya....rasa teruja jugak melihat gambar-gambar dari hasil click-click hentam keromo seorang wanita amatur ini....cukuplah sebagai tatapan asalkan jelas mata memandang kan...


Terima kasih buat semua yang sudi memberi semangat, dorongan dan mendoakan yang baik-baik untuk akak...dan dengan ikhlasnya, akak hadiahkan 8 resepi ini untuk dicuba oleh kalian, sudi-sudikan lah....sebarang komen dan teguran, silakan...kita sama-sama belajar kan...



Turut terselit adalah resepi kek step-by-step dari Mat Gebu jiran mengumpatzzz akak di YM..hahahaaa....kita umpat yg baik-baik je kan Mat..kesah ekonomi, kisah duit, kisah rumah x bertangga, kisah resepi...kan..kan...kisah soklan2 maut peminat ko...kan, kan...terima kasih Mat! Abg rimau kim salam ni...hehee

Buat Nor @ Secubit Garam yang awal-awal dah letak entry nih dan adik2 blogger lain yg awal2 dah tinggalkan komen kat shoutbox tu...terima kasih banyak laaa...terkesima kita taauuu.....apapun Ummi tumpang sedih dengan kejadian pagi tadi yang menimpa Nor dan suami....harap2 semua leh setel segera la eh dan bersabar je la yeaa..

73 comments:

HomeKreation said...

Salam Ummi. Tahniaaaaah! Rasa nya ni kali kedua Ummi kuar majalah. Hebat...! Keep it up!

hudahazwani said...

salam..ummi..tahniah ye..syukur Alhamdulillah...teruskan usaha lagi..semoga terus berjaye yer.. :))

Jiji-Fify said...

Wahhhh!!! well done!! yang mocha devil tu, perghhhhhh......
Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
Cara Dapat Side Income Dengan HeartBeat!

Citarasa Rinduan said...

kak ummi tahniah...

suka sangat..

KakAsma said...

Tahniah!!!!suka..bangga...semoga akan terus sukses...

Ayu said...

Congrats kak!!..
tumpang gembira ni..orang jauh diselatan..kalau dekat nak minta otograp..buat kenangan..

Yat Maria said...

Kak Ummi

Congratzzz!!! hebat tu :)

K.Nor said...

tahniah sekali lg ya ummi... mudah2an terus maju.. dan maju... hidup bloger2 masakan!! ^____^

mamazieza said...

Tahniah Ummi..

seronok bila tengok resipi kengkawan terpapar di Majalah..

munna said...

wah! tahniah kak ummi... nak pergi beli JELITA esok...

AZLITA AZIZ said...

Tahniah kak Ummi....
harap lepas ni kak ummi lagi bersemangat nak mencuba resepi baru dan sharekan dgn adik2 yg baru belajar macam ita ni...
ala suami ita balik lambat pulak tak sabar nak dapatkan satu majalah tu....
tahniah sekali lagi dari ita...

Antan Bertingkah said...

Tahniah Kak Ummi....

kak ina kl (1) said...

Tahniah ummi..sukanya tenguk teman baik telah berjaya masuk ke dalam majallah..nanti bolehlah beli..nak gak ikut resepi kamu.

Mat Gebu pun sama..tahniah

DJ Dayang said...

congrats kak!... ;)

lemongrass said...

Tahniah Kak Ummi! Sangat2 teruja tengok gang masak2 masuk majalah ni. So happy for your achievement.

Mas said...

kak ummi...
tahniah kak....
mas tumpang seronok....

Nieza said...

Wah tahniah kak Ummi! saya pun nk tumpang gembira juga....w/pun dok merantau ni tak dpt beli majalah tu tapi dpt juga sharing dr akak ni...semoga Kak Ummi @ Home sweet Home akan terus berkongsi resepi yg best dan meletop lagi..:)

twinkletwinkle said...

waaa...congrats!!!

indahhouse said...

Salam kak ummi,
Tahniah ya kak! seronok lihat kejayaan kak ummi. :))

Yatie said...

Tahniah K.Ummi...uwaaaa seronoknya...Yatie tumpang gembira dan berbangga dngn pencapaian akak ni...kan betul Yatie pernah ckp dulu, lepas Mat Gebu keluar kat majalah, mesti giliran akak pulak seterusnya...kini, lihatlah dunia...tahniah sekali lagi utk akak dan insan2 yg terlibat....

sonata anak kancil said...

Tahniah....kena gi beli ni....suka baca2 resepi ni....dik kesibukan tugas jarang dapat menumpukan kepada bidang masakan ni

Liza Saad said...

Congratulations Ummi, You deserve it..

Mak Qis said...

tahniah ummi...selangkah menuju kejayaan dalam masak memasak....

may said...

wow,tahniah kak ummi,memang hebat,may kadang kala beli jugak jelita, kali ni mesti support kak ummilah, hehehe...i will go and get one..now..

cek chun said...

wahhhh.. bangga nya chun baca.
tahniah kak
moga lebih banyak majalah datang lepas nih :)

miss minn said...

tahniah aunty...mesti bangga kak jiha :)

wana said...

Tahniah kak Ummi... bangga sangat seorang lagi blogger masuk majalah!!!mesti cari majalah jelita tu esok gak... tak moh ketinggalan nih!!

Rima said...

CONGRATS!! so proud of ur achievements... can i hv ur autograph?? plsssss hehe

cik cek said...

Tahniah Ummi...selalu lepak2 kat blog ummi ni...semuga terus sukses....

gertrude said...

Tahniah Ummi!!! Kita pun tumbang gembira jugak. Nanti signkan autography copy Jelita I yea :)

Zaliedana said...

Akak,tahniah sgt,hrp akak akn terus kongsi resepi2 yg sempoi lagi eks..Sy pun tumpang gembira,hehe.

Ayu Safieza said...

Alhamdulillah, semoga dgn ilmu dna perkongsian kak ummi ini memberikan manfaat dunia akhirat buat kak....:) Amen...

Tahniah kakak>>>

Sofea said...

congrats k.ummi...mmg terbaik wok..esok mesti p cari Jelita..semoga lebih dikenali lagi selepas ini..;)

Iris Kitchen said...

tahniah kak... bangga nye jd kawan blog akak..hahaha.. keep up the good work.. always support you in silence..hahah

TopsyTurvyMum said...

Tahniah Kak Ummi!!

Tumpang bangga sekali:)
resepi hebat2 yang masuk tuuu..
jgn lupa share kat blog plak utk org jauh tak dpt beli JELITA..

ilahjy said...

tahniah dari ilahjy sekeluarga buat ummi dan keluarga.. jua buat cmg ahakss..
semoga ilmu yg dikongsi mendapar berkat dunia mahupun akhirat...
hari ni nak p cari jelita...hehe.. dah lama tak membeli buku2 resepi sejak menyedok dari dapo maya kita...itulah kelebihannya...

Diana @ Melley Mey said...

wah!! Tahniah ummi.. baru sempat bg ucapan tahniah pepagi nie... ^_^. Pasti dapatkan majalah Jelita nie... ;)

Yani said...

tahniah kak ummi

hana said...

akakkkkkkkkkkk...
tahniahhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!! sori terlewatttt! huhuhuhuuuuu....

nak mintak tulun blikan satuuuuuuuuuuu... nak jugak nak jugakkkkkkkkkkkkkkk!! ujung bulan nih kiter bayo! muekekekekekeke.. siyes nih kak! belikannnn!!! huH!

Fiza Nordin said...

tahniah k ummi...tumpang gembira dan bangga :D

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi....

Alhamdulilah....Jutaan Tahniah Lin Ucapkan...Semoga bertambah murah rezeki Kak Ummi, Maju dan terus maju kehadapan di dalam bidang masakan yang Kak Ummi minati...Aminnnn...

Lin doakan juga suatu hari nanti Kak Ummi akan dapat kuarkan buku resepi sendiri dan Linlah org pertama yg akan membelinya...hahahahaha...

Cayok Kak Ummi Cayok...Jg pandang belakang lagi...nanti ada hantu!!!Ampun Kak Ummi....Gurau jer dah lama tak bergurau dengan Kak Ummi...Rinduuuu.....

Ummi said...

Hana -
Hahahaha..okiiesss, akak save satu buku tuk kooo..ulalalaa...tukar dgn itu Noritake eh....hahahahha

Sharifah Nadzarah said...

tahniah kak....semoga bertamabh2 rezeki akak..

Jun said...

congrats ummi! kita gumbira tgk dr jauh aje lah ye...

inaku79 said...

Tahniah kak! Akak mmg hebat pn. Antara blogger yg saya kagum sbb bz bkerja sempat lg masak2 dan update blog. All the best utk akak sekeluarga! Klu boleh, harap akak sudi2kan la share2 resepi dlm magazine tu utk org2 jauh mcm kami ni....Hehehe

lina said...

salam kak ummi - Tahniah....semoga terus berjaya dan berjaya....amin

haniQaseh said...

tahniah akak...lambat wish ...semoga terus berjaya....

NiezaMan said...

Tahniah Kak Ummi

MeknaBlog said...

Assalamualaikum...kak Ummi, Tahniah yer kak...semoga terus sucsess. Tahniah2

Kak Azi said...

Salam Tahniah,

Memang selalu datang & cuba resepi Ummi dalam diam2,tapi tak pernah tinggal jejak..tp kalau dh masuk majallah ni kena ucap tahniahlah kan.. org2 Pahang mmg hebat2 ;-)

Yaati Nor said...

tahniah kak!!saya pulak rasa bangga jadi follower akak..hehehehe

tun_telani said...

Tahniah kak ummi!!!!!!!!!!!!!
wahh... sehari tanpa internet, mcm2 berita yg sy miss..
moga terus menjadi inspirasi buat wanita berkerjaya utk menyediakan masakan buat keluarga ^^

syalinda johari said...

TAHNIAH..TUMPANG GEMBIRA JUGAK

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ummi..

dah sampai ke giliran akak pula... sekalong tahniah utk kak ummi...
semoga lepas ini akan byk lagi tawaran yg diterima.. syabas sebab kak ummi ketengahkan resepi2 olahan sendiri... salute!

Anonymous said...

TAHNIAH....kak ummi....respek betul dgn kak ummi walaupun bekerja tetapi masih mampu mencipta resepi yang lazat dan berinovasi.....

Lynn, silent reader

mokwonik said...

tahniah3x ummi n mat gebu..dari dulu lagi mokwo cukup kagum dgn ummi dan mat yg cukup rajin walau di dalm seribu kesibukkan..moga bertambah sukses sokmo dunia n akhirat!!
mokwo nantikan restoran ummi lak yeh!! satu cabaran gak nih!! hihihi

fara dean said...

Tahniah kak ummi!!!
semoga ia mmberi inspirasi padaku..

azila said...

salam k.ummi..tahniah yer, nanti nak kena p carilah jelita keluaran mac ni, sbb nak dptkan resepi udang k.ummi tu:)

hanifatyha said...

Salam.kak ummi,congrats!! syukur alhamdulillah..kite nak gak beli majlah jelita resepi2 akk nie,tapi kat Jeddah takde..huhuhu..

nur easy said...

salam tahniah kak ummi.. moga terus maju ;)

kakchik@ella said...

saya dah lama tak beli majalah Jelita tapi kerana akak, saya akan carik hari ini juga!! hihi ..

Ummi said...

UNTUK SEMUA FOLLOWERS/SILENT READERS/VISITORS -

TERIMA KASIH X TERHINGGA ATAS SEGALA KOMEN, UCAPAN, DOA DAN KATA-KATA SEMANGAT YANG DIBERIKAN...HANYA BERUPAYA MENADAH TANGAN KE HADRAT ALLAH SWT. SEMOGA KALIAN JUGA DIBERIKAN LIMPAH RAHMAT DAN KEJAYAAN YANG SAMA....SELAGI TERDAYA, AKAK AKAN CUBA MEMERIAHKAN DUNIA MASAK-MASAK KITA, KITA SAMA-SAMA SHARE, KITA SAMA-SAMA CUBA OKIEESS...INSYAALLAH...INI LAH HADIAH AKAK UNTUK ANDA SEMUA...HARAP SUDI-SUDI DAPATKAN RESEPI DAN MENCUBANYA....INSYAALLAH, AKAK AKAN REVIEW SATU PERSATU RESEPI TERSEBUT X LAMA LAGI BUAT MEREKA YANG BERADA DI LUAR NEGARA SANA...HARAP SABAR YEA...

AKHIR KATA, KALIAN SENTIASA DI HATI DAN SALAM SAYANG DARI AKAK DAN MOGA SUKSES SELALU...

AbbotCottage said...

Tahniah Kak Ummi!!!! Moga diberkati Allah SWT. Syukur Alhamdulillah. Beli jgn tak beliiiiiiiiiiiii!!!

farah fauzi said...

tahniah kak ummi....saya mesti beli..

~Norul Mas Hana ~ said...

Tahniah Kak Ummi..

anie,Nagoya said...

tahniah kk ummi.kalo terbeli lebh smpnkan tuk kita ya.cian kita yg jauh ni.uuuwwwaaa.....nak jg

AZLINA said...

Assalamualaikum Kak Ummi...tahniah diatas kejayaan yg begitu manis ini & sememangnya kak Ummi layak untuk itu. Dah dptkan majalah tu sebab kak Ummi, kalau tidak jarang beli Jelita...

AZLINA said...

Assalamualaikum Kak Ummi...tahniah diatas kejayaan yg begitu manis ini & sememangnya kak Ummi layak untuk itu. Dah dptkan majalah tu sebab kak Ummi, kalau tidak jarang beli Jelita...

ijan said...

Salam Kak Ummi,
Tahniah tahniah tahniah Kak Ummi...! kami tumpang gembira untuk akak tau :) bukan senang nak cipta 8 resipi dlm 15 hari. tahniah sekali lagi akak... harap2 lepas ni murah lagi rezeki akak... mmuahh! :)

Zana~Sweet Rose said...

salam kak ummi...tahniah ya! rasanya lom terlambatkan. mcmne pun zana akan cuba dptkannye...sbb zana jarang beli buku jelita nie. Apa2 pun tahniah..tahniah!!!semoga sukses selalu.

zaza@mamaHanin said...

kak ummi.. tahniah sekali lagi.. (itu hari kat sms, nih kat blog plak.. hehehe)..
betul kata2 pengarang kat majalah tu.. "RESEPI MUDAH" dari akak, memang memikat jiwa.. bukan jiwa istri2 yang baru belajo masak mcm zaza ajer, malahan selera suami2 kepada istri2 mcm ku ini.. huhuhu.. teruskan perjuangan akak yea.. mana tahu leh ikut jejak langkah Chef Hanieliza.. leh kuarkan buku sendiri laks pasnih.. :) semoga urusan2 akak dipermudahkanNya yea.. :)

farra said...

Tahniah kak ummi..banyak yg farra belajar dr blog kak ummi & kak hanieliza. semoga rezeki akk betambah & segala urusan dipermudahkan. terima kasih di atas ilmu yg dikongsi.

Rozita said...

dah terlambat nak beli kak..jarang dpt gi kedai beli majalah..bila nak beli je dah takde..sedih tul!