Wednesday, March 30, 2011

Pengat Keladi Chaca Skoteng

Assalamualaikum....di sini akak nak kongsikan Pengat Keladi Chaca Skoteng buat kelmarin nih....tau ke Skoteng...macamana rupanya...ha, kalau x kenal leh klik kat Sini...akak beli masa gi Melaka hari tu...masih ada berbaki 1 paket lg stoknya...hehee..guna sikit lg ni ada lg belen separuh paket...nnt leh wat talam skoteng lak mcm Am buat tuh...teringin nak cuba...insyaAllah...Okay layan dulu la pengat ni eh...beeeessst sesangat....byk pulak akak makan...heheee


PENGAT KELADI CHACA SKOTENG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1 biji keladi - kupas, bersihkan dan potong dadu
  • 1/2 cawan chaca skoteng (boleh lihat gambar di Sini)
  • 3 sudu besar sagu - basuh dan toskan 15 mnt. sblm guna
  • 3 cawan air (anggaran) utk rebus keladi
  • 2 1/2 cawan air (anggaran) utk rebus chaca skoteng
  • 1 cawan santan cair
  • 1/2 cawan gula melaka
  • 3/4 cawan gula pasir (adjust manisnya)
  • 2 helai daun pandan - disiat dan simpulkan
  • 2 cawan santan pekat
  • 1/2 sudu teh garam halus

Cara-Cara:-
  1. Rebus keladi bersama air hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
  2. Masak santan cair bersama gula melaka, gula pasir dan daun pandan hingga gula larut. Tapiskan.
  3. Rebus chaca dengan air hingga lembut dan masukkan campuran air gula tadi beserta keladi. Kacau sebentar. Tambah sedikit air lagi jika perlu.
  4. Akhir sekali masukkan santan pekat bersama sagu dan masak dengan api perlahan hingga mendidih dan sagu nampak jernih. Seimbangkan rasa. Tutup api bila kuah sedikit pekat dan hidangkan sebagai minum petang.


19 comments:

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Kak jgn tidur lagi saya nak gerak pi kuantan ni.

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

As salam...
menarik je pengat keladi tu..warna pun cantik jer

twinkletwinkle said...

waa...sedapnya...nak try jugak la nnt..

Sofea said...

"skodeng" k.ummi mkn bubur cha cha "skoteng" sambil nanyi lagu oo cha cha cha...:)))

Uncle Lee said...

Hello Ummi, saya ta'pernah tengok or makan this before. Look delicious. I think 2 bowls will be fine with me.
Makan sejuk ke panas best? Boleh saya tarok ice? Ha ha.
Have fun and you stay young.
Lee.

Mas said...

sedapnya pengat...
nak semangkuk kak ummi..

MamaFaMi said...

Bak mai semangkuk pengat. Pas tu mangkuk kosong yang bersusun tu, bagi sekali la ye...ahaks

Wattie said...

Assalamualaikum Ummi,
Ayam Kalasan Berseri tu memang sedap, tak nyesal saya mencubanya. Wahhh, ada pengat keladi hari ni...nampak best la. Salin dulu, klu ada masa mesti nak try, tks ya.

JaSSNaNi said...

wahhhh.. ni kalau makan time hujan2 sedap ni.. ehehe.. suka ngan keladi gak.. tak kira la.. kalau goreng keladi cicah ngan susu pekat manis.. fuhhh.. sedapp woooo

Anonymous said...

alahai terasa2 kesedapan bubuq di pagi2 hari..hihi..

Sis..ingat lagi ke kat ambo? haha..x ingat pun dok pe..asalkan sis sihat dan ceria sokmo.. :)

kengkadang ada gak ketuk pintu tuan umah..tapi tang bila nak ketuk je..tangan terpeleot..nak ketuk je terpeleot lagi..tu yg tak terketuk2 tu..hahah layann...

teruskan berblog eh..jangan jadi mcm intan terpeleot sudahhhh..haha..btw MMMMUUUUAAAAHHHH untuk sis! ahaks!

-nabialishad

cakcibo said...

nak nak ! kak ummi... memang betul!! kalu time2 ujan layan ni ngan kopi o nihhhh...mmmmpphhhhh...walllahh!!!

weekend ni nak try jugak lah... n post kat blog sayaaaa...tq sis for recipe

KuNanGKuNanG said...

sdpnye...minggu tadi wat pengat labu, minggu ni wat pengat keladi plak la..

KakAsma said...

mesti sedap ada skoteng dalam pengat nie..nak nak pengat keladi..mmg suka yg ada keladi..makan tak hingat..nanti balik kuantan nak serbu umah ummi ngan Hana..hehehe.

wana said...

emm..nampak macam sedap jer masakan ni ummi...nak try wat lah petang ni..:)

Koleksi Resepi Mummy Pula!

Juz Call Me Sharz said...

hmm..sedapnyer...

ijan said...

Salam Kak Ummi,
Hebat nama pengat dia... chacha skoteng lagi tu... hehehe... apepun pengat keladi memang sodap. makan sejuk2 gitewww kan kan kan :)

Ummi said...

Sam -
Hahah..by the time Sam sampai..pengat pun habis licin..hehe

Nazrah -
Menarik dan tertarikh nak makan la gitu kiranya kot..heheh

Twinkletwinkle -
Patut try...jgn x try..hehe

Sofea -
Hahhaa..ada2 jek Sofea nih..

U.Lee -
Hi Lee, you better try this one, the yam mixed with a kinda of chaca and sago...really can resist it! You'll love this, for sure..hehee..

Mas -
Dah licin la Mas...tlg cuci mangkuk boleh..hehe

MamaFaMi -
Hahaha..mangkuk harga "sale" je tu pun mama nak ke...hehe

Wattie -
Heheh..thanks sudi try resepi akak tuh...nak bagi pengat pun dah licin dah Wattie..buat sendiri la eh..

Jassani -
Betul tu...pengat panas2 suam makan time ujan2..best kan..berpeluh bdn..hehe

Intan -
Wkmsalam Intaaaann....waaaah lama menyepi eh...dah stop blogging ke...awat x tegur akak, skodeng jek eh..rajin2 singgah eh...blog berasap lg ke tak? heheh..

Cakcibo -
Hehe..mmg kena buat sndiri la...dah licin...pi cari keladi cepat eh..

KunangKunang -
Hehehe...xpa tiap minggu makan pengat..jgn jadi penat dah..hehe

Kak Asma -
Hehe...xpa xpa...leh jek serbu..tp kena bg tau awal dulu la..xpun air kosong jek..

Wana -
Kalau nak tau..kena try laaa..mst best punya sendiri bikin, sendiri makan..hehehe

Sharz -
Try buat dan rasa...baru tau..hehe

Ijan -
Wkmsalam Ijan...hehe..jom pakat2 skoteng..best ni Ijan..Mikael pun mst suka..hehe

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi...Kata nak bagi Lin semangkuk...puas menunggu x sampai2 lagi...hehehehe

Ummi said...

Lin -
Wkmsalam...ada akak kata eh...mst Lin mimpi tuh...sampai meleleh air liur ek..hehehe