Saturday, March 5, 2011

Ikan Teriyaki

Salam sejahtera.....pergi mana cuti-cuti nih...ada jemputan kenduri gak ke...? Akak duk melepak kat rumah...eh bukan sebarang lepak...ala-ala Bibik Indon dah rupa kita...kalau Bibik Filifina tu lawa gak la kan...mengemas rumah, mengelap dapur sikit...hehehehe......ni dah penat2 ngemas, mata pun naik ngantuk bila duk hadap blog nih adeeehhh....lepas zohor kang ada program lak dah nak kena kuar....Pagi tadi pun sarapan sempoi jek wat french toast, panggang sosej, telor separuh masak n kacang panggang....haruk masuk perut...kenyang komain, air nescafe satu kewajipan...hehehe....K, meh layan lauk malam tadi nih....ala-ala org malas dah pun...malam tadi x online pun...malaasssss...hehe

IKAN TERIYAKI
Resepi: Ummi@Home Sweet Home

Bahan:-
  • 2 keping ikan tenggiri
  • sedikit lada serbuk lada sulah
  • 2 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 cm halia - dicincang
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar cuka
  • 2 sudu besar madu
  • sedikit garam dan gula/secukup rasa
  • sedikit minyak masak
Cara Memasak:-
  1. Lumurkan ikan dengan serbuk lada sulah dan sedikit garam. Panaskan sedikit sahaja minyak masak dalam non-stick pan. Goreng ala-ala panggang sebentar ikan, angkat dan ketepikan.
  2. Dalam kuali yg sama dan baki minyak tadi, tumiskan bawang putih dan halia hingga kekuningan.
  3. Masukkan kesemua jenis sos, madu, cuka, garam dan gula. Kacau rata sekejap.
  4. Masukkan ikan dan masak hingga sos teriyaki melekat2 atau bersalut pada ikan. Balik-balikan ikan.
  5. Tutup api dan angkat ikan. Hidangkan dengan nasi putih.

14 comments:

Diana @ Melley Mey said...

salam ummi...
tgk pun dah nmpk sedap ikan teriyaki nie... Sosnya tu ha... pekat dan tergaul rata tuu yg x tahan tu... :)

kakchik@ella said...

salam kak ummi,

ella penah buat ni tapi versi chicken. hihi ..

Yatie said...

Asssalam K.Ummi,
Nmpk menyelerakan sungguh ikan teriyaki ni...makan dngn nasi panas2...wow tak toleh kiri kanan..anak panggil pun buat dekkk jek...tomato cherry tu kegemaran anak bongsu Yatie..kalau depan dia ni, maunya di kejekan tomato tu dulu....

Qamarul said...

waa ade ye ikan teriyaki... sedapnyer

hana said...

akakkkkkkk...lawonyer cop jempol yang baru2 nihhh!!! huwaaaaaaaaaaa.. rasa nak lucutkan jawatan yg lama jugakkkk! hahahaha

maz said...

Kakkkkkkkkkkk...waaaa lamanya xmain msuk2 dpur ni...hehee..hri ni bru nk start msuk dpur kengkwn ni..naik juling bijik mata ni kak...meriahnyeee dpur akak...kita nk mkn tghri kat sni la..dpur kita xbrasap...

Mas said...

kak ummi..sedappnya ikan terayaki akak tu....
tomato tu pun cantik jer berposing..

tun_telani said...

Assalamualaikum.. kak Ummi~
1st time tgk ikan teriyaki nih.. sedap je nengok..

Nieza said...

kak sedapnya menu akak ni...biasa dok buat ayam teriyaki jer kat ikan lum pernah buat lagi...haha suka ayat akak kenyang komain tu..hehe

Fiza Amran said...

sedapnya dan mudah.. menarik dan tertarik

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi Cyg...

Cuti ni Lin balik kg di Muar..ada mesyuarat keluarga...untuk Family Day...

Kak Ummi Bestnya Resepi Ni...Lin Nak copet resepi...hehehehehe...

eina said...

kak ummi ni kan..masak ape pun memang nampak mabeles n sedapp..be;lum rasa lagi tuh..patut la pun msk magazine..congrats ye kak..bangga nih bcoz walau pun x penah berdepan n kenal ngan akak...tapi sebab ade tenet ni kite leh kenal n share resepi...

fara dean said...

kak ummi..
skali pndg mcm kek ngan buah ceri..rupanya ikan ngan tomato ceri ye..emm sdapppnya!!

buDak ITam said...

mintak izin curik resepi..:)