Monday, March 7, 2011

Chocolate Choclairs Muffin



Assalamualaikum....waaaaaaaahh dah malam dah baru dapat nak menghapdet entry...adeeeiii...biasalah la kan..hari minggu....mmg non-stop agenda...x jugak la masak2...semalam xda lah masak sakan....biasa2 jek...pagi sarapan french toast, telor mata, sosej panggang dgn kacang panggang, pastu akak duk sakan kemas dapur, cuci hud dapur tu ha, tengok2 bekas takung minyak kat atas tuh dah rupa kicap pekat jenama ABC dah...wakakakaaa...kalau letak dekat2 mmg serupa wpun x sama...hahahah...pastu kemas2 rumah dan setel laundry segala....lepas zohor keluar dengan hb....cari barang sikit...balik pun dah petang....meneman hb cari barang idaman...last2 akak yang dapat barang x idam pun...tp sebab sales giler2...terperangkap la sudaaaahhh...hahaha....nasib hb tulun bayoorrr... Pastu kena la temankan dia lak...pi PC Fair kat International Convention Center, The Zenith Hotel tuh, mmg dah banyak hari dia bagi tau nak pi situ, nak cari sesuatu....dan sesuatu ituuuu..dapat lah semalam...hehee...Hari ni baru acara masak2 sikit laaa...weeeyyy panjang pulak celoteh...

Sebenarnya dah lama duk simpan resepi Chocolate Choclairs Muffin nih...duk tertangguh-tangguh jek nak buat....beli choclairs ni pun duk jek kat dapur tu sampai Aiman mula la kesaahh tanya...mak nak ke choclairs tu...kalau x dia nak makan....waaaahhh cakap kat dia ada sepaket tu..mak nak guna dlm 10 bijik jek...weeeyy dia hentam sungguh...mcm x penah jumpa lak...hehee.... Buat ni hari Khamis dah, cuma x dan nak letak entry...biasalah kan....akaaaaaakkk..hehehee


Okaayy jom layaaannn resepi angkut dari dapur Yani @ Deco Choco tu...mmg tengok lelehan choclairs tu kuar masa bakar, marbelesss betuii...rupanya mmg sedap bila makan, terasa jek choclairs tuu...liat2 gitu...best! Hb dan Aiman pun kata sedap la pulak...kot lama akak x buat muffin kotnya....perasan x, lama akak x me"muffin" kan..kan..hehehe...Terima kasih Yani sebab share....izin akak C n P dan share sini pulak yea...


CHOCOLATE CHOCLAIRS MUFFIN
Resepi: Yani @ Deco Choco
Dirujuk: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-bahan:
  • 200gm tepung naik sendiri
  • 20gm serbuk koko
  • 2 biji telur
  • 45gm gula perang
  • 45gm gula kastor
  • 100gm mentega
  • 100ml susu segar
  • 50gm chocolate chips
  • 10-15 biji choclairs ( sebiji potong 4)

Cara-cara:
  1. Ayak tepung dengan serbuk koko. Panaskan oven sehingga suhu 170 degree.
  2. Pukul gula dengan mentega sehingga lembut. Masukkan telur sikit demi sedikit. Pukul lagi 2-3 minit.
  3. Kemudian masukkan 1/3 tepung yg dah diayak tadi. Kacau.
  4. Masuk pula 1/2 susu segar - kacau lagi. Ulang lagi dgn masukkan tepung diikuti dengan susu. Akhir sekali tepung.
  5. Masukkan pula chocolate chips dan choclairs. Kacau rata.
  6. Sudipkan adunan ke dlm muffin cups. Bakar selama 15-20 minit atau sehingga masak.

14 comments:

AZLITA AZIZ said...

ku lihat ijao... ku lihat coklat....
waaaa.... kak Ummi.... mmg nampak sedap! meleleh2 tu yg tak tertahan2 ada jugak ita dok memafinkan diri lagi malam ni....

K.Nor said...

ku lihat ijauuuuuu gak !! hehe

Mas said...

cantiknya mapin tu berposing.....
sangat cun....
suka mas tengok...
gerenti sedapp bangat kan kak..

Deliah's Deli said...

kak.. choclairs pun leh wat kek eh..kreatif la..yg x thn tgk cam lava kuar atas kek tu..sedapnyer :p~

AZLINA said...

Assalamualaikum kak Ummi..menggoda betul muffin choclairs ni. sya mmg suka sgt choclairs ni.kat rmh ada 1balang beso coklat ni buat kunyah2..hehe..Hopefully dpt la buat muffin ni esok. Saya ambik resepi dulu ya kak...Maceh bnyk2...

Nieza said...

assalammualaikum kak ummi, sungguh terguda nengok muffin ngan cekelat tu...sedapnya! cun lak nengok dok berposing tu...hehe

izahdaut said...

kak umii.. mapinn!! sukeee...
kak ummi, coklair tu nanti mencair ke?bebudak ni mmg suke sangat la ngan candy tu..kena sorok kalau nak buat mapin ni..hehee..masuk list!!

Adzriel AB said...

lepas satu2 makan...tak sedor dah habis.. kalau coklat ni memanglah suka sangat.

Wanieyra said...

kalau anak ira nampak ni...dia korek coklat ru je ni...

Ummi said...

Azlita -
Hehe..mmg sedap tu Ita...waah rajin dia nak memafin malam2...xpa Ita duk rumah..tdo lmbat sikit pun xpa kan..akak xleh...nnt kang, pusing mata nak bgun subuh2 hari masak bekal aiman tuh..hehe

Nor -
Hehee..ku lihat coklaaatttt...

Mas -
Cun posing eks...rasa dia pun cun tau Mas...hehe

Deliah -
Aaah la kan Del, akak pun suka rasa liat2 choclairs dlm muffin tuh..

Azlina -
Wkmsalam...waaah penggemar choclairs ek, elok benor la tuh..buat jgn x buat eh..

Nieza -
Kalau dh tergoda, kena buat taaauuu..hehe

Izahdaut -
Aah Izah, choclair tu akan meledak gitu masa saat2 akhir pembakaran tuh..hehee...

Adzriel -
Yupp...bebudak suka punyer...

Wanieyra -
Hehehe..so kena letak banyak2 sikit, puashati dia korek..kan..hehe

Anonymous said...

kak ummi...sedapnyer nmpk muffin tu!! kalu ngap masuk mulut harus la lg sedapppppppp!!

AdyBudika said...

hari tu dah follow..tapi tak lekat lak kan...akak ummi leh remove eh?????

Ummi said...

Anony -
Memang sedap...baik pi buat cepat...

AdyBudika -
Hah? Mana ada akak remove...x reti pun nak remove..xkan laa org nak follow kita, sampai hati kita nak remove...hehee...Ady mimpi kot...x tekan Done kot..hehehe

Dda Ly said...

kakkk sedapnye kakk....adui petang² begini..lapaq~

meh ke rumah..
~oh student!~
keep in touch ye..♥♥♥