Tuesday, March 1, 2011

Steamed Soft Banana Cake

Salam dan selamat tengahari dah eh....xpa la eks....semalam cadang nak update dah resepi ni...tp dipotong stim oleh entry Jelita tuh..hehehee....Terima kasih banyak-banyak kepada yang sudi meninggalkan komen dan ucapan anda semua amat akak hargai. X terbalas rasanya...

So ni baru sempat nak tayang kek ni...dah duk dlm kotak draft kelmarin lagi...Resepi kek kukus pisang yang lembut dan sangat sedap ni akak ceduk dari Rima yang sungguh terkenal dengan super skill dia dalam bab baking2 kek ni kan....eloooookkk jek menjadi....dia present apa pun kat blog tu semuanya nampak sungguh sempurna....huh! Tabik sungguh kat Rima nih....akak kalau duk rumah pun, ntah la serajin dia ke tak or se"perfect" dia ke tak....hehehee...buat semua nak cepat2 jek..mcm kek ni laa...harung jek dalam loyang..Anyway, thanks Rima....just love it!!



STEAMED SOFT BANANA CAKE
Resepi: Rima
Dirujuk & diterjemah: Ummi@Home Sweet Home

Bahan A:-
  • 200 gm pisang yang dilecek
  • 1/8 sk. esen vanila
  • 1 sk. soda bikarbonat
  • secubit garam
Bahan B:-
  • 3 biji telor (saiz kecil) - akak guna gred B
  • 100 gm gula perang
  • 100 gm tepung hongkong (boleh tukar superfine)
  • 1 sk. baking powder
  • 65 gm minyak jagung
Bahan Lapisan Atas:-
  • 2 biji telor
  • 60 gm gula kastor
  • 25 gm air
  • 65 gm tepung hongkong (boleh tukar superfine/tepung pau)

Cara-Cara (adunan bawah):-
  1. Campurkan semua bahan A, kacau sebati dan ketepikan.
  2. Kacau telor dengan gula menggunakan whisk hingga gebu (fluffy).
  3. Masukkan tepung dan baking powder dan adun hingga sebati. (akak ayak dulu tepung dan baking powder).
  4. Masukkan pula adunan pisang tadi dan diikuti dengan minyak jagung, kacau hingga adunan sebati.
  5. Tuangkan ke dalam loyang yang telah digris dan dialas dengan baking sheet. Kukus selama 15 - 20 minit hingga adunan masak.
Untuk lapisan atas:-
  1. Kacau gula dengan telor dengan whisk hingga gebu.
  2. Masukkan air dan tepung dan kacau hingga betul-betul sebati. (kacau tepung perlahan-lahan).
  3. Tuangkan ke atas lapisan bawah yang telah masak tadi dan kukus lagi selama 15 minit atau hingga kek masak.
  4. Hidangkan ketika suam-suam.


20 comments:

izahdaut said...

Kak ummi.. Mmg nampak soft bebenor tu kak.. Rupe pun lawoo.. Ishh ada pisang leh try neh..

lina said...

salam kak ummi betul kata izah tu nampak sgt gebu pasti sedap ni :)

kakchik@ella said...

alahai sedapnya .. yg ni nak try test cuba lah kak. sebab dia setim, kan, mesti lembut tu.

ainhany said...

salam kak ummu,

tenguk pic dah teliuq nie..tahniahlah atas perkongsian rezepi . bolehlaa nak cuba...tq

tun_telani said...

alamak k'ummi... baru je nk wat cokodok pisang.. nk kuar resepi nih. nk kene kiv laa cekodok tuh. hihi

Fiza Amran said...

gebu macam pau la k ummi.. anyway tahniah..

zawani yusoff said...

kak umi,tahniah dah masuk majalah..=)sedap la nmpk kek ni...must try=)

Siti Hajar Masri said...

buat kita terliur petang2 gini..

Naz said...

Wah kak Ummi.. comel nya kek ni.. Lembut je nampaknya..
Tahniah yg terlewat ye kak atas keluaran resepi2 akak dlm majalah Jelita..
Bravoooo!!!

Mas said...

perhhhh..sedapnya tengok...
mas baru jer beli pisang...he..he..
tengok la nasib pisang tu nanti....

anymz said...

ummi,seb baik topping dia tu bukan cheese..hehe..rupa dia soft betul mcm letak cheese je kan?..boleh lah try buat ni nanti..

tahniah sekali lagi ya ummi..

Jue Isa said...

kak ummi ni mmg pakar la wat kek semua nmpak sedap2 je.

Umm Mymoonah said...

Oh! My, what a lovely looking cake, the layers looks gorgeous.

Kak Rose said...

nampak sgguh menyelerakan.. cantik lak tu... nak rasa boleh?

Yatie said...

Nmpk sungguh menyelerakan dan memikat hatilah kek kukus pisang ni..ada 2 lapis pulak tu..isshhhh tak sabar nak cuba,tapi takde stok pisanglah pulak...masuk list dulu..tq kak resepi best ni..kalau kuih kukus2 ni mmng my febret tauu...

Arizakiah said...

Tengok gambanya je hati dah tertawan. Cantiknya kek ummi....

Rima said...

Memang sedap and lembut aje kek ni...ty for tying..

I am actually far fm perfect pong.. there are so many sifu out there yg terlebih dahulu dah start berblogging.. kita ni kira still a newbie and i hv my bad days too.. macam hari tu.. tiga kali buat lemon cake yg same.. tiga kali jugak lah cake ku fail hahaha..

HaSue said...

lawanyerr...memang ngah carik resepi pisang2 nih..tp tengok laa kalo rajin kang..hihi..


Kak ummi,TAHNIAH yer atas kejayaan menampilkan resepi kat majalah jelita tu..lambat lak nak wish..semalam dah dtg tp x tertaip2 komen..hihi

Ummi said...

Izahdaut -
Hehe...nampak soft kan..mmg soft tul! Try la eh..

Lina -
Yep mmg gebusss pun...lembut sesangat...

kakchik -
Aaah mmg soft adunan tu..tambah2 distim..

Ainhani -
sama2....kita pakat2 try k..

Tun_telani -
Hahhaa...KIV dulu cekodok tu..try yg ni..mmg ngerisss...hehe

Fiza -
Heheh..gebu mcm kek cipon tauu..thanks atas ucapan..

Zawani -
Thanks..alahai, suka-suka jek tu..hehe

Siti Hajar -
Terliur keee..soriiii..hehe..buat la yea..sedap nih..

Naz -
Memang sedap kek tu Naz...kena try..resepi dlm majalah tu try kemudian la..hehehe

Mas -
Ikut tekak la kan..hehe

Anymz -
Hahaha..Anim nak letak cheese ke, seram dgr..hehee...alahai berkali2 lak ucap tahniah..time kasih la Anim.

Jue Isa -
Weeeyyy bukan lgsung...xda kepakaran..ada masa x jadi gak..agak bantat..hahahhaha

Umm Mymoonah -
Yep, it's really heaven! You'll love it with morning coffee..hehe

Kak Rose -
Alahaii sori, dah licin, tapau kat mak separuh hari tu..separuh lgk Ummi byk makan..hehe

Yatie -
Pegi cari pisang kat kebun cepat..hehee...nnt lama2 mood turun..kan..

Arizakiah -
Adeeii gambar xleh makan pun..haha, baik buat cepat Zakiah..best ni..

Rima -
Thanks for sharing dear! Alahaiii you Sifu kek la Rima..mmg tertawan habis..kitaorg sini sifu nasi campur..hehee..*psst..citer fail wat kek tu..alah biasa la kan..sume ada history..hehe

HaSue -
alaahh Sue tu mmg rajin laa...saja jek..Thanks Sue...resepi2 tu hadiah dari akak la tuk followers Home Sweet Home...hehe

eyda said...

saya kalau bace blog kak ummi selalu rase cam akak sgt superwoman sebab balik keje sempat lagi masak sedap2 and macam2.Selalu pikir tak sangka ade orang rajin cam akak ni. Tak sangka akak pulak rase ade orang lain yg lagi hebat dari akak.