Tuesday, March 8, 2011

Kek Alunan Kasih

Salam kasih...salam sayang....waaaahh rasa berombak-ombak dada, beralun-alun kasih...buat semua pengunjung setia Home Sweet Home nih....Terima kasih lah sudi melampiaskan diri kat dapur akak nih...entry kurang laju sebab kurang nak masak minggu nih, cik abang belayar ke Tioman jap...mood masak mcm dibawa pergi bersama....huhu...ya la, kalau buat kek camni Aiman mana lah layan sangat....ni pun buat separuh adunan jek, banyak gak dapat...hb dah pesan kalau bakar kek2 nih...xyah la buat banyak2...aah la kan...ni pun tadi adik lelaki akak datang bawak 2 orang anak dara dia yang comeii loteiii tu haaaa....akak bagi la pulak separuh dr kek tuh, nak hantarkan semalam, diaorg semua balik jenguk tok akak lak di Lurah Bilut tu...so diaorg datang tadi, selamat la sikit, baru leh baking kek lain lak ke kaaannn...hehe...ada hati lg tuh...
Jomlah layan kek yang dah banyak hinggap di dapur merata-rata blogger sedikit masa dulu....saja akak malas buat lagi masa tuh...tunggu reda-reda dulu la kan....ya laa...esok pi rumah tu ada kek nih..lusa ada kat rumah tu pulak...tulat ada kat utara, pastu kat selatan....so x best la kan...hehehe.....dah reda nih baru akak buat, dan tayang pulak laaaa....Buat separuh adunan je laaa.....kek ni, lembut dan sangat moist....suka-sukaaa...hehe....Thanks to Am-Flora yang mula-mula memperkenalkan resepi ni yang diambil dari Ruangan Kongsi Resepi FB oleh Puan Mastura Yasak...Am, mintak izin C n P kat dapur Ummi lak yea...

KEK ALUNAN KASIH
Resepi : Puan Mastura Yasak (Kongsi Resepi FB)
Sumber: Am-Flora

Bahan:-
(bagi 1/2 adunan, akak guna loyang 3 1/2 x 8 in)
  • 5 Biji Telur
  • 1 ½ cwn (250 gm) planta atau butter
  • 2 ½ cwn tepung gandum *
  • 1 sudu kecil baking powder (*diayak bersama)
  • 2 cwn gula halus (boleh kurangkan)
  • ½ cwn susu cair (utk separuh kek, akak letak +- 1/2 cwn jgk)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • *Serbuk koko (secukupnya)
  • *Pewarna ( citarasa masing-masing)




Cara-Cara:
  1. Pukul planta dan gula smpai kembang.
  2. Masukan telur satu persatu, pukul lagi sampai kembang
  3. Masukan *esen vanilla, susu cair, gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Bahagikan dua bahagian, campurkan pewarna pink dan satu bahagian pewarna hijau (*akak letak 3 kaler, biru, oren dan pink)
  5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukkan adunan biru, ratakan dlm loyang dan ayak serbuk koko menutupi lapisan biru tersebut - ayak nipis-nipis jer.
  6. Kemudian masukkan adunan lapisan oren dan ratakan, ayak lagi serbuk koko dan seterusnya tuangkan lapisan pink dan ratakan perlahan-lahan. (jangan sampai serbuk koko di lapisan-lapisan tadi terangkat).
  7. Bakar lebih kurang 45min. pada suhu 160 Degree ikut oven masing-masing (untuk separuh adunan akak bakar 35 minit sahaja)

Nota Am-flora :

Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

32 comments:

Nieza said...

Assalammualaikum kak Ummi, cantik ler warna kek alunan kasih akak ni...beralun cantik jer...pernah buat sekali jer dulu...suka mkn cicah ngan air milo...hehe

Umm Mymoonah said...

I'm just starring at this beautiful, colorful cake, looks lovely.

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Memang dah lama saya jatuh chenta ngan kek alunan kasih ni. Tapi bila le agaknya dia nak singgah ke my homework.

Hauahhhh banyak homework nak dibuat!!!!

cik cek said...

Wow!...beralun kasihnya tu...menarik...menggoda...ramai dah org membuatnya....bilala kak cek nak buat kek ni ek....

Ummi said...

Nieza -
Wkmsalam...hehe..warna tu ikut suka kita la Nieza...janji leh buka selera dan membeliakkan mata orang yg nak makan kan..hehe

UmmMymoonah -
Tq dear! Always love having you drop by here...Yours also tempting and make me stuck on when visiting your taste n pearl kitchen...hehe

Sam -
Waaah dah lama jatuh cinta eh...bila nak meminang kek tuh..cepat2..akak kasi semangat nih!

ima said...

assalam kak ummi...nampak sedap dan cantik...je kek tu..dah lama gak terliur nak buat tapi...tak terbuat2 jugak sampai sekarang...huhu

Ummi said...

Cik Cun -
Hahaha...jom pakat2 mengalun kasih menyulam sayang...wahahaha

Ummi said...

Ima -
Uiikss baru publish respon kat cek Cun masuk lak Ima...hehee..alahai kek ni senang bg Ima yg teramat rajin melapis kek tuh..jom mengalun..hehe

Yatie said...

Assalam K.Ummi, Waduh cantik beralun kek akak ni...takleh tenung lama2 ni...nnti terliur jek...nak mintak mesti tak dpt kan...

AdyBudika said...

owhh..dah dapat jawapan kat sini pasal line tu...

Beautiful Butterfly said...

salam kak ummi,cantik nya kek yg kak ummi buat ni,warna warni,sedap mata memandang,sedap lagi mulut mengunyah kek ni..hehe,thanks kak ummi coz sudi singgah sekejap dkt blog saya siang tadi.Terkejut jugak bila,tiba2 ada yang komen,bila saya tengok kak ummi yang komen,tuhan saja yg tahu,seronok sangat2 sebab kak ummi antara blog masakkan yang hebat selain blog masakkan abg mat gebu,dua2 blog masakkan yang ada nama..alhamdulilah.. =)

Zaliedana said...

Kak ummi,shantekkk la kek akak..warna pong memikat sungguh..Duk teringin nak buat,tapi xterbuat ponlagi,ngee..

K.Nor said...

mmg cun :)

izahdaut said...

cantikk...
saya pun wat separuh jugak..
hehe

Mat Gebu said...

Waaa..beralun2 dah ni...juling mata..hahaha, tadi kat FB ady tanya, macam mana ada line cekelet tuu..budak tu kak bersungguh2 beno gayanyaaa...

AZLITA AZIZ said...

Wow! :O

hana said...

fuiiyyooooooooo.... pingsan jap!! akakkk... sila masuk list utk minum ptg kiter sesama nnti eh..... muekekekekeke

Mas said...

cantiknya kek tu kak ummi.....
terpesona mas tengok tau...

Wanieyra said...

bila dah tengok tu teringinlah pulak.....tak puas makan hari tu

Diana @ Melley Mey said...

salam ummi... wah cantiknya.... cantik sesgt...beralun gitu.. suka tgk

Rabiatun Adawyah said...

Assalamualaikum kak, cantiknyer alunan kasih akak, sama lak kita wat kek ni..hihihi..

Murny Umairah said...

wah menarik nye color..
geram nk mkn..mesti kne try nie..hehe

LENDANUAR said...

assalam kak nor..ooo dah buat jugak kek jalinan kasih ni akhirnya.hihi well done kak nor.....

LENDANUAR said...

assalam kak ummi...haiya...saya tersilap menaip nama tuan rumah rupanya..hihihi...mohon maaflah kak ummi...anyway cantik kaler2 tu...

eina said...

wahh..beralun2 jugak yang menengoknya..juling bijik mata eina ni kak...agak senag jugak resepinya ye kak..leh cuba buat ni..tp eina ni kerastangan..takut langsung x jd yg beralun tuh..hahaha

Ummi said...

Yatie -
Hehee..Yatie pun dah buat kan...beralun jugak la kan..

AdyBudika -
Hehe..Ady pasni mengalun kasih lak laaa..hahahaa

Beautiful Butterfly -
Wkmsalam...hehe, kebetulan saja akak ada masa sikit BW...tu tersesat dan melintas kat BB tuh...terima kasih sudi masuk sini jugak la eh...terima kasih kerana suka masuk sini gak ya BB..

Zaliedana -
Waaaaahhh kena buat dah laa...sedap dan senang jek ni Dana..

Nor -
Hehee...Nor punya kek pun cun...

Izah -
Aah kan..wat byk2 nnt jemu nak telan..hehe

Mat -
Xpa juling tgk kek beralun...jgn juling sbb kepala beralun2 pening dah laa..hahahaha...Ady dah daftar Kelab Masak2 la tu..hehe

Azlita -
Wooowww!!! Hahhahaa

Ummi said...

Hana -
Ko xyah nak memengsan sini..ko kalu masak kek2 semua lg lawooo...mata akak naik juling tgk..hehe

Mas -
Hehe..Mas dah buat ke blum...dah kan..akak lak x perasan masa ramai2 pakat buat dulu..

Wanieyra -
Oleh itu...buat lgk..hehehe

Diana -
Hehe..tqqqq...Diana pun bolehhh!!

Rabiatun -
Hehe...buat gak eh...best gak kan kek nh...moist jek..

Murny -
Ha tu la pasaiii..try jgn x try..k

LendaNuar -
Wkmsalam..haha..xpa laa...sama2 dah melalut kita2 ni kan..hehe..biasa la tuh!

Eina -
Aah senang jek tuh..gerenti jadi laaa..try dulu..mst suka kalau jadi..hehe

ain (sweet thots) said...

haha... mmg berombak2 dada nengok kek akak ni. Ain pon lom sempat buat lg. resepinya lama dah salin... huhu

Siti Hajar Masri said...

menariknya kek ni..:)

Ummi said...

Ain -
Ya laa kot...lebih kurang gitu lah Ain..hehee...xpa, free nnt leh buat..

Siti Hajar -
Menarik dan pasti tertarik rasanya..hehe

mungelily said...

hye kak..
seronok tgk blog akak nih..
meriah dgn resipi2 yg sedap2...
sangattt sukerrrr =)
anyway salam ukhuwah..

MamaFaMi said...

Sedap mata memandang, sedap lagi laaaaa tekak yang menelan yek... huhuhu...