Friday, March 18, 2011

Tripana Marble @ Rainbow Cake



Assalamualaikum....ok lah, ni just nak tayang menu yang dah licin gak nih...buat untuk anak-anak masa cuti-cuti Malaysia baru-baru nih. Ni kek hasil tiirrrgudaaa tengok kat rumah HaSue la nih...terpana akak tengok tekstur kek tu....Asalnya Sue wat "Tripana Marble Cake" sbb tripple colors la kot...akak ni terlebih mengaler sudaaaa dan buat selapis-lapis, so jadi Quadrana Rainbow Cake laa...hehee...x kesah lah...Cuma nak bagitau kek ni memang sedap, moist, lembut dan gebusss...nak buat pun senang...tu la pasaiiii.....So nak mintak izin kat Sue...akak C n P kat dapur akak ni la pulak eh....thanks a lot, sweetie... ^__^



TRIPANA MARBLE @ RAINBOW CAKE
Resepi: HaSue

Bahan-Bahan: (akak guna loyang bulat 7 in.)
  • 250 mentega
  • 190 gula halus (*akak cuma letak 160 gm)
  • 5 biji telur gred B
  • 200g tepung gandum*
  • 1 sudu teh serbuk penaik*
  • 1 sudu kecik esen vanilla
  • 1/4 cawan susu tepung*
  • 1/8 cawan susu cair (susu sejat)
  • Pewarna merah, hijau, coklat emulco secukupnya




Cara-Cara:-
  1. Panaskan oven pada suhu 175c. Sapu mentega pada loyang dan lapikkan dengan baking paper. Ayak bersama bahan-bahan bertanda *
  2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang/gebu.
  3. Masukkan telur satu persatu dan masukkan pula bahan-bahan yang sudah diayak tadi sedikit demi sedikit dan gaul sebati.
  4. Campurkan esen vanilla dan gaul sebati lagi.
  5. Bahagikan kepada 4 bahagian - warnakan hijau, merah, coklat dan tanpa pewarna. (*akak letak, hijau, kuning, purple dan merah ros)
  6. Tuang adunan berselang seli untuk menghasilkan marble. (*akak sudukan 3 sudu besar setiap warna secara bertindih untuk menghasilkan warna pelangi)
  7. Bakar pada suhu 175c selama 50-55 minit bergantung kepada jenis oven masing-masing.

13 comments:

Zaliedana said...

Kak ummiiii nak ttp lappy dah,tapi lari mai sini sbb tergoda tgk kek akak yg cung gile tuh,Fuhh mmg lawa lah kak..

inahar ali said...

waduh..mmg betuila ummi..terus terpana nengok kaler kek tripana nih..sure tastenye lg melotups kan..masuk list la nmpaknye!! sambil tu kita kenen dulu 2 potong kt sini..hehe!!

Mrs Sufatiha Infinity said...

erk..jenjalan tgk kek..mata terpaku kat kek akak..nak satuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....

Umm Mymoonah said...

Gorgeous colourful cake, looks lovely.

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
kak ummi jangan le bagi h/work yang susah2. tension ni. banyak lagi h/work yg belum siap.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

saya pun terpana tengok kek akak ni.. hehe...

Yatie said...

saya juga terpana dek kejelitaan kek akak ni...nak wat gaklah...terliur je tngk....

tun_telani said...

assalamualaikum kak ummi,
lawanyer kek! x sanggup nk tengok sbb jeles melampau.. huhu...

HaSue said...

Cantik jer kek kak ummi..sy buat main tepek jer marble nya..hehe..
Tima kasih mencuba kek mudah nih kak..mintak sepotong bleh tak??tak boleh pun dah makan dah ni hah

Nieza said...

waduh cantik bangat ni kak...nak cuba buat jugalah nanti...hehe

Deliah's Deli said...

waweeeiii..sgt2 sesuai dgn nama..mmg terpanar pndgn mata..klu dpt mkn lg besh nih..aish,nk mkn kena bt sendri la kan kak..alahai saper2 nk tlg bt...habaq mai :))))

kisahwanida said...

Tergugat perutku..... Kak ummi, wanida ambik resepi yer....

TAYAR PANCIT said...

hai awak saye da join awk :) follow saye balik @ http://ow.ly/4h72p