Friday, March 4, 2011

Marble English Bread

Assalamualaikum.....eeemmm buat apa la agaknya tu kan....dah terfikir ke nak breakfast apa nanti....eeemmm akak kan...saja la nak tayang-tayang nih...roti yang sangat sedap dicicah dengan nescafe ke, teh o ke, kopi o ke....tapi kalau nak best lagik cicah dengan teh hijau panas-panas...best tau...baru real english sikit, hehee...ya laaa..nak match dengan English Bread akak ni kan...Sungguh sedap...x sesia duk main kaler malam kelmarin...sampai habis kuku akak lekat kaler...tonyoh punya tonyoh roti tuh...dah jadi marble gitu....cantik tak??? Hehehee...pergi ofis pun kuku kena sorok-sorok sikit sebab kaler tu x berapa mau tanggal bersih sangat lagi...adeeehhh...Okayy lah meh layan Roti Inggeris (English Bread) yang dah tukar nama jadi Marble English Bread...kaler x berapa nak sebati jek....ah, lanyak je laaa...janji lembut, sedap! Meh layaaannn...Sumber dari Noreen tapi akak intai kat dapur MamaFaMi yang jadi roti ala-ala rainbow...dapat kat akak jadi marble lak...hehee..apasaiiiii? Ntaaahhh...ngeeeeeeee..C n P dari Noreen..


MARBLE ENGLISH BREAD
Sumber : Noreen & MamaFaMi
Dirujuk: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-bahan (1 loaf):
  • 300gm tepung roti
  • 1 camt instant yeast
  • 1 camb gula kastor
  • 1 camt garam
  • 30ml (2 camb) susu segar
  • 180ml air suam
  • 10gm mentega / unsalted butter
  • sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti
Cara:
  1. masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
  2. tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM masing2
  3. kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  4. tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  5. bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan biarkan rehat selama 10-15 min
  6. kemudian bahagikan doh kepada dua bahagian dengan setiap satu seberat 265gm
  7. bentukkan semula menjadi bulat besar
  8. ambil satu doh tadi dan canaikan menjadi bentuk bulat dan gulungkan seperti swiss roll (*akak ikut Mama, roll memanjang dan dandankan roti tersebut - dandan pun x berapa cantik...kerastangan..hehe)
  9. susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  10. lakukan lagi dengan doh yang satu lagi
  11. kemudian biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
  12. jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
  13. apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
  14. setelah itu bakar pada suhu 190-200C (bergantung pada jenis oven masing2) selama 30-35 min atau sehingga masak dan keperangan (jika suka roti yang crusty bolehlah ditaburkan sedikit tepung ke atas doh tadi sebelum dibakar, jika suka bolehlah disapukan dengan egg wash campuran telur dan susu atau air)
  15. setelah masak bolehlah dikeluarkan dari oven dan sapukan dengan olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut
  16. biarkan sejuk dan bolehlah dipotong.



20 comments:

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Huaahh susahnya homework ni. Bila le nak cuti sekolah ni.

p/s: cikgu h/work ni tak payah buat boleh tak?

Jiya said...

wahhhh.. dah rasmi cop baruuu.. wewiittt!

kak ummi.. cantek kaler bread tu... matching sgt kaler tu ngan yg lain

::Budak Degil:: said...

cantik kaler dier..ni wat doorgift kawin pn cntik ni..

MamaFaMi said...

Ummi, yang tak tahan nak tergelak tu bila Ummi tulis...TONYOH PUNYA TONYOH tu... ahaha... dok terbayangkan Ummi menonyoh doh roti sambil mengetap bibir... ahaha... sabor je la
Phewitt, lawa chop mohor baru. I follow, bley?

Zaliedana said...

Assalam kak ummi cayang,wah lawa la roti akak,xpa kak ummi tonyoh punya tonyoh pun xpa kan hasil yg sgt berbaloi..Bila tah nak buat roti marble cam akak nih.hehe..

fara dean said...

assalammualaikum kak..
mmg marvelous dan cantik roti tu..tu blum gigit n makan lagi tu!! mesti gebuss

izahdaut said...

MasyaAllah cantik la cantik la..'ana sudah mau tidur bila nampak ini roti bagai tersentap mengantuk ana la kak ummi.. Sudah fasti ana mimpi ini ruti la.. MasyaAllah.. Ana mimpi mkn roti kaler maler la mlm ini.. Shatek la.. Heheh.. Merapu jek saya kak. Lawa tul . Ada rezki leh buat ni.

faa rosli sulaiman said...

unik laaa...

creative..

cik cek said...

Wow!macam2 color ada....cute...

Mak Qis said...

meriahnya kaler roti tuh ummi...

Cooking Gallery said...

The marble bread looks really cool!

ilahjy said...

cantekkk dan rasa tak nak makan nak simpan.. buat pameran..kalu sebelah umah nak tapau la ummii..tolong hantar ke UMP yaaa wakilll ilah ada..haha

Mat Gebu said...

Waaa.....lawaaanyaaaa...

tun_telani said...

wahhhh... kalerpul nyer roti nih..
terliur pulak..

AZLITA AZIZ said...

adu! akak kijammmm......
akak ita baru nak berdiet tau!!...
mana boleh jadi ni akak tayang2 buat orang jelous aje tau....

cantik kak! melopong sekejap... nasib baik pagi2 lalat belum datang... hihi

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

roti dan chop mohor tu memang cantik..
tanya sikit boleh ....camner nak wat chop mohor tu? mintak tunjuk ajar..

Ummi said...

Sam -
Hahahha..ni homework mesti buat...kalau x akan rasa rugi dan nyesal seumur hidup...xda markah..hehehhe

Jiya -
Muaaaahhhh!! Hehehe...cantik eks? Tgklah montot kamben sapa punyer..hehee...tqqqq Jiya..Tahun depan tukar lg boleh tak...tukar rebit terbang pulak...ekekekee

Budak Degil -
Waaaaa ada ke org bg doorgift roti camni..selalu kek lapis/marble ke ada la kot..hehe

MamaFaMi -
Hahahah..nasib baik masa tonyoh tu tak naik muscle Ummi, kalau x...hahaa..kalah Ben..oops! Ma, nak kongsi cop mohor ke..boleh? Nanti roti Ma buat org kata Ummi punya jgn nyesal eks..hehe

Zaliedana -
Hahaha..tu laa pasaiii...kuar marble la pulak...x kuasa dah nak sebatikan warna tuh..hehe

Faradean -
Yep marbeles bila pekena dgn Nescafe or Teh O...pergghh! Kenyang pekena sepotong pun..hehe

Izahdaut -
Hahaha..syaanttiiik ke Izah? Ana fun feninn la machamana kuluuar itu marble...Mata ana fun namfaak marble2 je bila ana fandang langit ya Izaaahhh...hehehee

Faa Rosli -
Hehehe...suka2 jee..

Cik cek -
Hehee..mcm2 ada eh..mcm Astro gitu...

Mak Qis -
Meriah eh..lg byk makan dibuatnya..hehe

Cooking Gallery -
Hehe...i guess sooooo...tq!

Ilahjy -
Hehe...kalu simpan dlm frame, boleh gak..simpan gambor roti tuh..hehee...Wakil Ilah tu kalau nak boleh jek...bgtau eh..

Mat Gebu -
Huk alaahhh...xda la selawo ko memintal Mat oiii..akak kan, kerastangan...hehehe

Tun_telani -
Sesekali bermain kaler..hehe

Azlita -
Haha..Ita, kalau menceburkan diri kat blog masak2..alamat diet hancuusss! Akak sejak berblog ni laa..masak mcm2...badan mcm kena pam tau...nyesal tiada gunanya..hahahahhaha..

Nazrah -
Owh..nak cop mohor ke...sila ke blog Jiya...ada link kedai online dia kat situ - Little Color Shop...suh jek Jiya perah otak buat..mst cantik punya...hehehe, bayaran pun murah sesangaaat...!

ain (sweet thots) said...

cunnya roti tu... sayang nak makan

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sweetnyerrrrrrrrrrr....
chop jempol baru pun cunnn...

Nieza said...

assalam kak ummi, adehhh byk dh tertinggal menu akak yg best2 ni...roti ni pun nampak menawah...harus dicuba ni..:)