Wednesday, March 23, 2011

Talam Nangka - Tak Sangka Lakunya

Assalamualaikum....waaaaahhh ada bau2an x kat sini....bau bacang ke, bau nangka? hehehee...Sori lah eh tayang kuih lak tengah2 hari ni...xyah la mintak., dah licin..ambik gambar ni pun dalam saat nazak..akak tak sangka la pulak Aiman n hb gemar bebenooorrr weeeiiii....adeeeii nasib baik sempat selamatkan sebentar 3 keping ni sebelum diaorg sibab masuk molot jugak...hahahahaha....bukan la buat sikit, tp lepas jek kukus kuih ni kelmarin, family adik singgah rumah hantar ole-ole sikit sebab diaorg balik bercuti ke Penang....hantar jeruk buah campuran n kuih loyang....pastu kuih ni suam2 panas lgk akak dah hidangkan....main skop jek la dgn sudu nak keluarkan dari acuan tuh...tu pasaiii la rupanya sedemikian....pastu semua anak2 sedara pun sukaaa...hahahaha..igt x laku...mmg sedap banget dgn bau wanginya talam nangka nih....nak buat lg laaa..ada baki lg nangka madu tuh..


Nasib la tinggal 3 biji jek terselamat sekejap utk posing....hehehee.. tp mmg sedaaaapppp! Mujur x angin pulak badan akak..hehe....Terima kasih kepada Yatie yang sudi berkongsi resepi...akak C n P je la yea..Baru sempat nak letak entry...huhuuu...semalam x on9....akak malasssss..hehhee

KUIH TALAM NANGKA
Resepi : Yatiememories

Bahan-Bahan
Lapisan bawah
  • 1 cawan nangka- di cincang
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 s/b tepung jagung
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 3 cawan santan cair
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit garam
Cara menyediakan lapisan bawah.
  1. Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
  2. Satukan tpng beras, tpng jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
  3. Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
  4. Masukkan nangka yg di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dlm loyang)
  5. Tuangkan adunan kedalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit.
Lapisan Atas -
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 4 s/b tpng jagung
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 s/k garam
  • 2 s/b gula pasir
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna oren (terpulang pada selera masing2)
Cara menyediakan lapisan atas
  1. Gaulkan semua bahan utk lapisan atas dan tapiskan.
  2. Masakkan sebentar adunan ni diatas api yg sederhana perlahan...masukkan sekali daun pandan... sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.(adunan berwap saja...)
  3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan oren atas permukaan nangka tadi...(keluarkan dulu daun pandan tadi..)
  4. Kukus lagi selama 20 minit.
  5. Kuih hendaklah benar2 sejuk barulah di potong dan hidangkan.

buruk tul rupanya sbb keluarkan dr acuan tengah suam2 gitu.....tp family adik makan hingga menjilat sudu haaa...hehehe

22 comments:

J41 said...

xde la buruk rupanya kak... sweet aje acuan munger2 tu... pe2 pun nangka mmg sedap...

kakchik@ella said...

salam kak ummi. 1st time jumpa talam nangka kat alam maya ni. sedap eh kak?? kat rmh ella ramai je org jual nangka tepi jalan. rasa mcm nak cuba je .. tapi mknnya ber3 je.

mcm tak berbaloi buat, kan. mintak sepiring kat akak boleh?? hihi ..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

takapa la kak Umi..buruk pun dah tentu sedap..kalau tak takkan kelam kabut nak posingkan si talam nangka tu....

hani said...

kak ummi,
patut terbau-bau je smpai bentong...bau2 nangka tau..bukan bau 'angin'...ekekkkek

hana said...

akakk...plss masuk list utk minum ptg bulan depan! muekekekekeke...

*sampaikan salam hamzah buat abgNu dgn ucapan terima kasih sbb bersusah payah cnp ucapan si isteri.. kekekekeke....

tima kasih kak... tunggu kepulangan dakuu..yihaaaaaaaa...

izahdaut said...

haishh tak dapat nak imagine rasa dia ni.kena carik nangka gak ni.tengah musim kan

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kak ummi.. mmg nampak syedappp!!

nangka ni feberet husband saya.. saya & anak2 pun suka jugak.. hehe.. selalunya tak sempat jd kuih.. kejap je ranap kena makan gitu jer.. takde plak kena angin ke apa.. tp makcik saya mmg tak tahan mkn nangka.. terus jadi sebu.. tapi kalau nangka yg dah dijadikan kuih/masak ni mmg tak bisa.. dia boleh mkn..

NoorMasri said...

ermmm cedapnya !

J41 said...

Nk elak angin slps mkn nangka, selaput biji nangka tu jgn dibuang, makan sekali dgn isi nangka tu.... insyaAllah mujarab...

KakAsma said...

yang ada nangka sume sedap...tapi tang talam tu fail..selalu kalau buat habis hancur sume..upside down..hihihihiiiii
kena berguru ngan yatie nampaknyer

Ayu said...

Assalam kak ummi,
wah talam nangka ni memang sedap..ada macam rasa puding2 gitu..
kira tak dapat rasalah kita ya..sebab dah habis..hehe

Mas said...

wahhh..kak ummi lak menggoda talam nangka ni..
baru semalam tengok mamahawa buat..
nanti kena cari nangka gak....terliur dah ni...

ilahjy said...

ting tong tuan rumah ada tak?
kita dari KL dok bauuu nangka jer niii wpun dah habis..agaknya kulit nangka tu tak buang lagi kot ngeh ngehngeh...lama dah tgok kat dapo yatie tapi tak dak seru nak beli nangka..takuiiit hanginnn hehehe

Watie Rose said...

kalau rajin dan kreatip semua boleh jadik kann kak....

Yatie said...

Assalam K.Ummi,
Cantiknya talam nangka akak....comel betul guna acuan tu...mmng harum je bau nangka ni.....masa nak buat dulu pun kena beli nangka lebih...dah beli lebih, pastu kena sorokkan separuh sbb takut tak sempat nak wat kuih...last2 beli sebiji nangka...puas makan, nasib baik tak angin...tq kak sudi mencuba resepi ni..alahai terliur je tngk kuih kukus2 ni..Yatie mmng peminat setia kuih2 mcm ni..tak taulah nape...hehehhehe..

Jay said...

Dear Ummi,
hope u r doing great..
looks beautiful as well as yummmmmmmmy..:)
Tasty Appetite

Ummi said...

J41 -
Jai, sweet eh..hehehee..belasah jek tuh..

kakchik -
Ha, lepas ni pi beli nangka banyak2 kat kedai tuh...balik wat talam nih...sedaaaapp kakchik taauuu..world laah!! hehehe

Nazrah -
Tu la pasaiii, nak cepat2 jek posing..

Hani -
Hahhaha..hampir2 gak bau angin tu..hehehe

Hana -
Okiees ko balik nnt akak hantar dengan biji2 nangka sekali kat rumah ko..suh tanam belakang rumah eh..wakakkaa...x sabar nak jumpa ko dah nih...Yo laa..abg Nu dh jwb salam Dr. Hamzah tu haa...hehehhe

Izah -
Jangan imagine2...pi buat terus...terus rasa, tau la camne...hehehe

Madiha -
Tu la kan...akak ni pun ada masa ok, ada masa ntah laa..mcm nak k.o jek lepas makan..hahahahhaa

NoorMasri -
Memang x dinafikan...

J41 -
Waaaah siap kasi petua ya Jai...thank you..thank you...hehe

Ummi said...

Kak Asma -
Alaaah belasah jek kak Asma..jadinya...cuba dulu eh..rugi x buat tau..sedap nih!

Ayu -
Memang sedap sangat2 Ayu..x sangka semua suka..nak buat lg nnt nih..hehe

Mas -
Hahaha...budak nih cepat tul dia...mcm mengidam jek...cari jgn x cari nangka Mas oiii..hehe

Ilahjy -
Hahhaha..kejii tau..kata kita x buang kulit nangka...kita beli isi jek..siap kupas..mana ada kulit...hehehee

Watie Rose -
Xdalah kretip mana pun..kira senang nak ngap jek tuh..hehe

Yatie -
Wkmsalam Yatie cayang...terima kasih x terhingga atas resepi mu yang sedap nih...pandai Yatie...mmg ratu kuih talam Yatie nih..hehehee...

Jay -
Hi Jay...I'm doing fine, thank you dear! Thanks for dropping by... ^__^ Have a great days Jay..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
baru tgk gambarnya pun dah tau memang sedap sedap sedap sedap kan akak... ermmm.. teringin nak cuba tapiii mana nak cari nangka nie.. uwaaa.. :D

Yan said...

Kalau dah sedap, ye sure laku..

NaDia CoMaNeCi said...

kak ummi, tengok entri akak lepas keje tadi terus g carik nangka..sampai umah terus buat..alhamdulillah menjadi..sedap sangat..tapi nadia guna pewarna hijau sbb oren takde..hehe tenkiu kak..

Nieza said...

Assalam kak Ummi, wahhh sedapnya...dh lama masuk list kuih ni tapi belum terseru2 nk buat tgk akak buat ni yg teringat blk list tu..haha nk pi cari nangka dulula..hehe