Saturday, March 19, 2011

Kuih Bakar Bijan Yang Selalu Laku



Salam dan selamat berhujung minggu....xda apalah sangat nak tayang melainkan kuih bakar yang menjadi favourite seisi keluarga...kalau buat 1 loyang memang x cukup, buat 2 loyang pun boleh habis kalau diulang-ulang...tambah pulak diletakkan bijan banyak-banyak dan bakar garing atau berkerak di bawahknya....mmg best kan! Resepi kuih ni dari Joayee yang dah lama sangat stop blogging....selalu sangat dah akak guna seperti di Sini dan Sini. Kadang-kadang buat x posting pun, tp kali ni posting gak la wat jamu mata kot ada pengunjung baru yang masuk ke dapur akak nih....Resepi ni mmg kena jek dengan tekak adunan kuihnya tuh....kata orang, ngam-ngam sap suiii...nak buat pun teramat mudah...hehee


KUIH BAKAR BIJAN
Resepi: Joayee

Bahan:-
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
  • 2 sudu makan mentega
  • 3 biji telor
  • 1/2 sudu teh garam
  • pewarna hijau
  • bijan

Cara-Cara:-

  1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
  2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
  3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
  4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C selama 1 jam 15 minit).

27 comments:

Mat Gebu said...

Saya pun suka....

nur said...

nak cuba la.. nampak mudah n menyelerakan

fara dean said...

terasa kesedapan..keharuman dan bijannya..emm..sedappnya!!

=sz= said...

saya sukaaaa resepi2 kak ummi ni!
senang nak cari bahan pastu blend je... selalu jugak dok merujuk blog akak ni sambil buat kuih2nya :P
heehee

tun_telani said...

wahh... meriahnyer bijan dia kak.. tun mmg minat kuih bakar nih. lg2 yg byk kerak. sedap btol.

diana said...

tak pernah makan..
macam senang je..
nak cuba la..

Siti Hajar Masri said...

suka kuih ni..

kak umi,hantar sikit kat KL ni..hehe~

hana said...

akakkkk.... bak sini sketttt.... dah xde 'toys' nk bako2 nih! kesian tak kesian tak??? kekekeke

kakk.. kiter tgh garu2 paler nih.. mat kata nori akak tuh mat suh pos sedenak wat prezen pra kawin dier! ok kak? kekekekeke

Diana @ Melley Mey said...

Suka suka suka.... memang kuih nie best sgt.. tambahan lg kalau akak yang masak... tgk pun dah sedap tau...

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak Ummi, hru doing?

Thanks for asking about me! Well, I was away from blogging too...busy with hubby and kids. Now hubby back to Cape Town...so I'll be blogging again. Hahaha...

I bought Jelita...your pics are simply mindblowing!!! Hats off!

Never had this kuih before...should try soon! :D

eina said...

wahh..penuh nye bijan..memang sedap kan kak...lama x buat kuih ni...

HomeKreation said...

Salam Ummi. Respi Jo ni mmg best sesangat. Sayang Jo dh tak update blog dia.

AZLITA AZIZ said...

kak Ummi.... ita pun suka pulak2 tang kerak dia... yg rangup tu...
mmg terliur aje tengok... kalau depan mata ni mmg tak cukup seloyang... hihi

AZLITA AZIZ said...

kak ummi ...
hihi set bunga seripagi tu cantik la... mana nak cari lagi sekarang ni...
ingat lagi masa kecik2 dulu mak pakai set tu... tapi dah tak de dah sebab dah pecah...
ita suka lah kak... cantik kan??

ijan said...

Salam Kak Ummi cayang...
Kuih bakar kalau keraknye banyak gitu memang lagi sooodapppp kan :)

kisahwanida said...

Kak Ummi
Saya pun suka kuih ni yang berkerak.....

Mas said...

mas pun suka kuih bakar ni...
sedappnya..
nak sikitt kak...

Mak Qis said...

saya suka kuih bakar neh ummi...malangnya kalau buat kat umah neh..saya sorang je la yang makan...hukksss...kena tggu balik kampung baru leh buat sbb mak ayah dan org2 tua suka kuih neh..

Uncle Lee said...

Hi Ummi, I love this. Nice colour too.
I think empat pieces should be fine with me.
Ada lagi? Ada kopi? Haha ha.
Have a pleasant week, Ummi. Best regards, Lee.

Rima said...

Dah lama tak buat kuih bakar.. my hb punya fav ni :o)

Ummi said...

Mat Gebu -
Ngadaaa ko...hehehe

Nur -
Memang mudah pun...sgt sedap!

Fara dean -
Hehe..dah terasa eks...xyah buat la Fara..hehe

Sz -
Bkn resepi akak ni, akak just kongsikan aje, tuan asal ialah Joayee yg dh lama stop dapur masak2nya tuh..dh jadi Photographer dia skrg nih..

Tun_telani -
Itu la pasai...akak pun suka bijan byk2..tabur selagi ada..hahahaha

Ummi said...

Diana -
Baik cuba..mmg senang je nak buat tu..

Siti Hajar -
Haha...kalau nak hantar loyang kosong bole la kot Siti..hehehee

Hana -
Huk alaahhh..xyah la ko bakor2..rehat2 dulu laa..nnt blk sini ko bakar la apapun..jgn bakor dpur dah laa..hehee...Ha, si Mat tu ko jgn layan...dia mmg dengkisss...hehee

Diana -
Memang kan..suka suka...hehe

Love -
Hi dear! Wow, you're hb is back to Cape Town already eh...you sound so happy or what! hahahaa... Thanks for supporting and you're much appreciated! Hope you'll like those recipes..hehe and don't forget to give feedback if you had tried it out...hehe

Eina -
Yep..mmg sedap byk bijan..kan..

Ummi said...

HomeKreation -
Wkmsalam..yep..betul tu kan..rindu dah kat Jo.. ^_^

Azlita -
Aah kan Ita, tang kerak tu la yang berebutnya...hehe..piring2 comel tu beli kat Jalan Pudu KL dulu masa merempit dgn Kak Ina la Ita..tp tea set tu, pemberian dr adik ipar..byk sgt duk bertapa dalam almari bwh rumah..hehe...

Ijan -
Wkmsalam Ijan, rindu lama x nmpak Ijan...nk bgi kuih bakar pun dah licin la Ijan..sian dia dtg jauh2 tu..hehe

KisahWanida -
Yup..kita pakat makan kerak la eh..

Mas -
Dah licin...mas godek la pulak eh..antar kat akak lg eh..

Mak Qis -
Uiks gitu eh..ya la budak2 pndang kuih camni biasa2 jek kan..hehe

Uncle Lee -
Hi Lee..so warm having you drop by my pondok...hehee, Ok, I'll save 5 pieces for you..is it enough? Never forget your ice-coffee..hehe

Rima -
Owh ya ke..your hb suka kuih camni eks...senang nk buat kan..

intan said...

ala kakak...sedapnye laa nmpak hijau alam tu tempek ngan bebijan yg byk..besssst nyaaa..nti ada oven sy buat.. :)

Fadila said...

Salam...
Kak ummi nak tanye..
bako kuih ni gune api bawah ke...

HANISAH ZAHAR said...

kak ummi..blend tu means gune blender ke? :)

Anonymous said...

kak...kalu guna pandan paste bleh ker