Tuesday, November 16, 2010

Kuih Bakar Bijan dan SALAM AIDIL ADHA

Salam....today cuti dah ni, tapi tersangat bz di dapur...hehee, bakar dan kukus kek untuk bawak balik laaa...pastu ingat nak balik awal sebab nak merendang kat kampung. Tp hb akak kerja half day hari ni, so terfikir baik akak merendang jek kat rumah ni, bawak balik kampung, xyah nak bz2 sangat kang....so ni baru jek siap mengemas dapur semua...rendang ayam 3 ekor dah siap salin masuk piyookkk dah...kuali dah ku basuh....dapur dah ku lap berkilat...ececehhh...lantai dah dimop...ok la tuh...japgi nak kemas baju then boleh balik laaa...mak kata, dia wat ketupat palas sikit jek... Esok cadang nak masak nasi daging....hehehee, senang citer...Sementara tuh, layan la kuih bakar yg akak buat 2nd round semalam tuk makan2, anak2 suka kuih ni, semua dah ada balik nih...

Resepi yang dah acap kali sangat dah ulangtayang sebab mmg sedap teramat pd akak.....Resepi daro Joayee yang dah berhenti bersiaran, weeeiii rindu kat Jo ....lama tak tanya khabar.......So dengan ini jugak, akak mengucapkan SALAM AIDIL ADHA buat anda semua pengunjung2 yang tidak jemu-jemu datang dan bertandang ke dapur akak ni....dah cuci kilat dah dapur akak ni...jangan sepah2 eh...heheheee

KUIH BAKAR BIJAN

Bahan:-
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
  • 2 sudu makan mentega
  • 3 biji telor
  • 1/2 sudu teh garam
  • pewarna hijau
  • bijan

Cara-Cara:-

  1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
  2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
  3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
  4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C selama 1 jam 15 minit)


8 comments:

eppoo said...

sedap nye kak!
ni kuih faveret saya. dah lama nk buat tapi x berkesempatan. huhuhu.
ni pun tengah bakar kek..nak raya katakan.. eheheh

anymz said...

selamat hary raya ummi.cantik gak bakar dalam bekas tu kan?..nak cari gak lah nanti..

Kak Rose said...

Salam Aidiladha juga buat Ummi sekeluarga... alamak dah kena warning x leh nak godeh dapur dia dah!!!!

hana said...

hakakkkk... slamat ari rayaaaaa!!! hehehe... esok korban lembu ke korban rebit je? kikikiki......curik kuih bakor ijo spoloh ketui!

Rima said...

Salam aidil adhan to K Ummi and family..

ICook4Fun said...

Ummi, apa kabar? Hope everything is well with you. Here wishing you and your family Selamat Hari Raya Aidil Adha!

fara dean said...

salam kak..
kuih tradisional mmg feveret sy..
lagi2 kuih ni..lama tak buat sendiri (bukan sy buat mak yg buat)
sedapnya bauuu dia kak

norlida said...

Salam perkenalan kak ummi, saya baru last week masuk blog akak dah terpikat dengan isi kandungannya terutama resepi-resepinya. Fyi, saya dah cuba Kuih Bakar Bijan akak, alhamdulillah jadi sedap & wangi baunya; saya blend daun pandan untuk dapatkan airnya. Will sure follow up your other resepi also.Thanks so much for sharing especially to me yang baru-baru ni dah start rajin ke dapur to try out something new to me.Semoga di balas Allah keikhlasan akak berkongsi ilmu ini dengan keberkatanNya serta kemurahan rezeki dariNya. Insyaallah, amin.- Norlida S'pore