Thursday, November 25, 2010

Nasi Daging

Salam......waaa duk belek2 photo dlm camera akak smlm...baru perasan akak x masukkan lg entry nasi daging nih...hahaa...terlupa..! So entry tertunda la eh....Kena masukkan la sebab akak yg masak nasi ni, 9 pot tin susu kecil tu koooo....puas nak menggodek nasi tuh...periuk besar akak masak...jamu anak beranak je pun 9 beradik punya family, tau la kan berapa org + anak2 semua...Ya laaa daging korban dpt banyak...yg beli pun ada.....selain di letakkan dalam nasi, akak buat lah kari daging sikit, pastu adik ipar akak sediakan sambal air asam tomato tuh...perggghh selera makan......Nasi ni dimasak petang raya pertama Aidil Adha tu. di kampung akak, so amik gambor pun ala-ala kadar je laaa..hehee..lepas melantak ketupat, lapor nasi pulak kan...so ni untuk hidangan malam tu la yeaa....Layaaaannn...!

Sapa nak resepi leh tengok Sini yea...yg ni versi periuk besar nnt susah lak korang nak adjust...cuma bezanya kali ni akak letak 1 tin susu sejat menggantikan susu segar bagi sukatan beras 9 pot tin susu kecil tu..buat menambah lemak2 nasi...


Baru masak n fresh dr periuk...hahahhaa

14 comments:

Jiji-Fify said...

Perghhhhhh!!!! melelehhhh je tengok nasi daging ni. sgt menyelerakan! :)

Qira d' Dapur said...

Alamak sedapnya nasi daging nie... dah lama tak makan...

Yatie said...

Salam K.Ummi,
Wow menyelerakan betul....berangan nak buat dari dulu...tapi tak buat2...tngklah bila mood rajin nnti...anak2 cuti sklh kena masak cepat jek...tu yg masak ringkas tapi yg diaorng sukalah...

cplud miera said...

pergh..sgt menyelerakan..mane resepinya kak ummi?

gaung said...

nasi ni memg spesel..bru 1kali mkn yg kwn bgi..sedapp

Cikmin said...

peberet cikkamal nasi daging ni.. :)

kak tadi kita copy resepi gulai darat.. :)

kak ina kl said...

salam ummi. first time tenguk nasi daging. tak pernah makan pun.macam sedap ajer.

baguslah idea kamu buat kek lapis oreo akak kek lapis alwani tu..bolehlah mencuba nanti.

cplud miera said...

SAYA SUKA BLOG AWAK LA!

http://pludcorner.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

gaung said...

SAYA SUKA BLOG AWAK LA..tq for the en3
http://no92a.blogspot.com/2010/11/yessaya-suka-blog-awak-la.html

PearlnScarf said...

k ummi sgt menyelerakan nasik nie

zurayda said...

http://zuraydamohdraya.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

Lin Rosly said...

Salam Ummi....Bila Masuk Sini Semuanya Gambar Cantik2 Dan Makanan Sedap2 Belaka....

Dengan Itu Lin Nak Hadiahkan Kak Ummi Award....Sila Datang Ambil Kat Umah Lin Yer....

water lily said...

SAYA SUKA BLOG AWAK LA!

Ummi said...
This comment has been removed by the author.