Wednesday, November 10, 2010

Apam Pelangi

Waaaaahh nampaknya hujan sudah reda,
pelangi pula nampak di awan,
Begitu ramai yang dah tergoda,
so hati masing-masing naik rawan....

Hahahaa....ala-ala berpantun jek intro akak eh... dah terjangkit dengan orang Sedenak la nih! So xyah banyak cakap la...memang sedap sangat Apam Pelangi nih....akak buat hari jumaat lepas nih, bawak ke KL, sebelum tu singgah rumah adik kat sini dulu, hantar separuh dari adunan pertama tuh...semua suka, semua kata sedap, ada permintaan suh wat apam ni je lah aidil adha nnt....memang setakat 2, 3 hari mmg tahan laa simpan dalam tupperware tuh! Tp kalau bawak balik kampung nnt, sah2 sehari jek lenyap ramai2 makan..hahahaha, insyaAllah akak buat atas permintaan adik akak..

Dah ramai mencuba....Resepi asal dari dapur Ilahjy nih! C n P je yea Ilah...thanks for sharing this lovely n nice recipe....just love it!

APAM PELANGI
Resepi: Ilahjy

Bahan:- (akak buat - 1 loyang bulat 7 in dan 1 loyang 5 in x 5 in )
  • 4 biji telur
  • 2 sudu teh ovellet
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 300 gm tepung gandum
  • 300 gm gula halus (akak kurangkan jadi 220 gm je)
  • 250 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • pewarna (akak guna warna trafik light..hehehe)
Caranya:

  1. Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
  2. Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  3. Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
  4. Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
  5. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Akak skop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)


akak kukus dlm 2 loyang...siap masuk tupperware dah..

21 comments:

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam

kak ummi, bakar duna oven eik, panas berapa eik?...

Ummi said...

Ayu -
Wkmsalam...ni baca resepi ke tak nih..tu kan ada tertera, kukus la cayang oiii..apam nih, bukan kek..hehehe

aeinio said...

sama laa pulak apam kiterr arini...
http://aeinisugar.blogspot.com/2010/11/apam-pelangi-kak-hana.html

ilahjy said...

tu laaa ramai tetamu ilah kata ini kekkkk heheheee...bila bgtau apam depa tak cayee..dah rasee baru depa tuuu...

Lin Rosly said...

Salam Kak Ummi....Sedapnya Apam Pelangi Tu....Cantik....

nisa said...

klu x letak ovellete leh x? :O

Kak Rose said...

so sweet nampak pelangi tu... rasa nnti raya haji nak jugak cuba... harap2 menjadi la...

Mat Gebu said...

Tahun depan saya buat yea kak..hehe

aishah said...

Salam kak ummi..

cantiknya kak colour....menarik...mulala rasa nk buat je...hehe

anymz said...

pergi ke kuantan mencari ummi
bila dah jumpa kami kiss kiss
ramai yg dah buat apam pelangi ni
aku pulak masukkan dalam list...


hahaha..apa macam ummi.
pandai tak kita berpantun.?

Mas said...

cantiknya apam tu......mas pun dah buat, sedapp kan kak....

BLADE EDGE said...

Salam..

saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

Anyway kalau ada masa, silalah menjelajah ke blog saya.

regards,
BLADE EDGE

MyLovelyFamily said...

Salam..k.Ummi saya dah buat dah mmg sodap sgt lembut je, tpikan bwg dia melekat la kat loyang nape ek? Leh tolong ajar, saya mak budak bru belajar hehehe...

Pn.Gigi Bongsu said...

salam...saya pengnjung setia blog akak...suke tgk resepi2 akk..saya dh try wat apam pelangi nie..kebetulan tgk nona last week..ada demo buat apam pelangi...sebijik mcm nie... tapi saya buat bawah dia melekat dan berminyak...adakah sbb saya buh minyak kat loyang tu..sbb taknak melekat..tapi jadi melekat pulak..rasanya mmg sedap..igt nk wat lagi..pastu baru upload dlm blog...hihihi..mintak tnjuk ajar ye kak ummi..

Pn.Gigi Bongsu said...

salam..kak ummi weekend aritu saya try buat,tapi tak jadi la...dia ada lekuk kat tengah...bila dah naik....pastu bila tutup api n buka pengukus...dia turun balik...frust sgt...santan kara, dengan santan kotak lain tak sama ke kak ummi??saya pakai santan kotak jenama lain je...

Ummi said...

Pn Gigi Bongsu -
Wkmsalam..uikss mcm2 nama..hehe, thanks sudi skodeng sini selalu2..ni mana satu betul eks..hehe, mula2 tu buat jadi eh..wpn melekit kat loyang, byk sgt ke letak minyak ke? Biasa kalau sapu minyak sikit2 tu xpa je..akak x sapu sebab guna non-stick punya...Apam jadi mendap di tengah, maybe api kukusan x kuat, kena kukus api besar, xpun adunan gula yg dipukul x cukup kembang. Satu lg jgn buka penutup seblm cukup tempoh masak. Satu lg setiap kali mengukus apa2 apam, akak balut penutup kukus dgn kain utk elak air wap jatuh atas apam.. Lain2 tips akak kurang pasti la..kena tanya Chef nmpaknya..akak pun ikut resepi jek.. ^_^

Pn.Gigi Bongsu said...

thanx kak ummi koz replay..first time buat mmg jadi..buat kat umah sendiri..tp melekat... kali kedua igt nak wat demo kat depan mak..sekali kantoi..tak jadi pulak... masa first time buat saya mmg tutup penutup tu mcm kak ummi buat..tp masa buat kat kg saya tak buat..koz dekat penutup kukus tu..mmg ada lubang kecil untuk kuarkanb wap n air takkan menitis... adakah itu akan jadi kesan bantat pada apam?? frust sgt...;(((.. mak saya ckp maybe terlebih ovelet..tp saya ikut sukatan kak ummi...anyway..failure is the best experience...saya nak buat gak smpai jadi!!! ;p

Ummi said...

Pn Gigi Bongsu -
Haha...dah x tau nak cakap apa dan di mana silapnya kalau camtu...ovalette xkan kot penyebabnya..beat x cukup kembang x? Apapun cuba la lagi k...practice makes perfect! ^__^

shilafaizz said...

salam kak...nak tanye ovelette ngan sponge cake stabilizer tu same x ye?

shila wan said...

salam kak..nak tny la apam nie tahan bape lama ek..nak try wat sparuh bancuhan la..

Anonymous said...

Slm..klw tukar santan pd susu ideal boleh ke kak..