Thursday, November 4, 2010

Tilapia Masak Laprik (Bukan Paprik Eh)

Hari ni bz sikit kat ofis n kat rumah jugak ni....mata terasa penat sekali.....Pagi tadi xda kat ofis half day sebab dapat pelepasan dengar Ceramah Hiasan Dalaman anjuran PUSPANITA dengan kerjasama SSF Sdn. Bhd....ceramah biasa2 sahaja, xdalah pulak tunjuk cara nak hias or tatarias ruang tamu ke, ruang dapur ke....just tayangan slide dan tunjuk ajar deco atas balang2 n menghias jambangan bunga gitu2 jek laaa...Pastu petang masuk ofis, finalise paperwork sekejap. Okay just nak masukkan menu malam tadi jugak ni, Tilapia Masak Laprik eh, bukan Paprik....Resepi dari dapur Anis Diary...masakan yang simple se simplenyaa..hehee....tp maintain sedap....Thanks Anis! 2 thumbs up...!!

IKAN TILAPIA MASAK LAPRIK
Resepi Asal: Anis Diary

Bahan-bahan:-
  • 2 ekor ikan tilapia ( dilumur dengan garam kunyit dan digoreng garing ikut suka )
  • 2 sudu besar cili kering dikisar
  • 5 biji cili api hijau ( kalau hendak pedas banyak pun boleh )*
  • 5 biji bawang putih *
  • 3 biji limau kasturi saiz besar diambil jusnya
  • 3 biji bawang merah dijadikan bawang goreng
  • setangkai daun bawang dihiris
  • setangkai daun sup dihiris
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit air
Cara-cara menyediakannya:
  1. Tumbuk lumat bahan bertanda *.
  2. Tumis cili kering yang dikisar hingga terbit minyak diikuti bahan yang ditumbuk. Gaul mesra.
  3. Masukkan jus limau kasturi diikuti sedikit air untuk dijadikan kuah kalau suka tetapi saya lupa hendak memasukkan semasa masak jadi hasil masakan saya agak garing.
  4. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
  5. Masukkan pula hirisan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
  6. Akhir sekali masukkan ikan tilapia yang telah digoreng tadi. Lumurkan dengan bahan tumisan dan biarkan di atas api seketika.

14 comments:

Tina Farhana said...

uishh menggoda betul tengok ikan tu, kak ummi. ni yg nak beli ikan gak ni. hehe

Mat Gebu said...

Al-fatihah....utk ikan tilapia tu..tiba2 nampak sedap pulak..hehe

Ummi said...

Tina Farhana -
Hehee, nasib baik tergoda kat ikan, bkn kat orang..hahaha...try la Tina, sedaappp.

Mat -
Amiiinnn...ko kalau kesian kat ikan tu, x sanggup makan pulak nnt..hehehe

K.Nor said...

nak copy.. nak save... masuk list dulu ya... maceh... :)

Mimiey.. (^-^) said...

bahan simple tapi ikan tu posing mengancam sgsh...menggoda jiwa raga..nk tiru kak nor, copy,save, msk list,hehhehhe....

fara dean said...

ehhe..geli hati baca komen cik mat..igt sapa la yg meninggal..
hehe..sy klau ikan tilapia masak mcm ni mkn kot..sy cerewet kakk..tu yg mak marah tu..huhu

aishah said...

salam kak ummi...

nmpk sdp ikn ni...nk kna buat ni ...hehe...ptg smlm saya msk udg masam manis...amik resepi dri akak...mmg sdp resepi udg tu...hubby dn ank2 puji sdp...tq kak krna berkongsi resepi...

Ruziawati Bukhari said...

salam ummi.. sedapnya!!

t dh privatekan blog.. ingat nak emel add ummi nak invite ummi baca blog t.. emel t, ruziawatibukhari@yahoo.com

terima kasih

Uncle Lee said...

Hello Ummi, I will eat only ikan lot but not fresh fish.
Thats why bill fishing for haruan, ikan duri will give to those who eat.
And regret Tilipia not on my menu too.
But your dish looks really nice.
Have a nice day, Lee.

Lin Rosly said...

Salam Ummi...Sekali Pandang Mcm Talapia Masak Paprik...Dua Kali Pandang Baru Nampak Jelas Talapia Masak Laprik...Hehehehe

Nampak Sodaplah Ummi...Boleh Cuba Ni...

fawwaznuha said...

salam

wah..nmpak sedap..baru je wat talapia 3 rasa ;)

Peri PiA said...

salam ziarah,salam kenal

wau,lapa dah ni :)

Ummi said...

Nor -
Dah copy, dah save, jgn lupa masak eh...hehe

Mimiey -
Yupp..mmg simple dan sedap banget dengan rasa bawang goreng tuh..

Faradean -
Kalau rasa nak cuba, boleh aja...sedap pd tekak akak, kalau nak pedas sikit pun lg ok..

Aishah -
Thanks ya sudi cuba resepi dr dapur sempoi akak ni...ikan ni mmg best, nak masak pun senang..

Ruziawati -
Owh gitu eks...dah privatekan, xpa laa...akak no hal..hehe

Uncle Lee -
Hahaa..I know you just love fishing all those smelly fish and as for me, haruan or keli not on my menu too. But this tilapia merah, i just love it! Hehe..next time you give them to me and I'll make sure you licin 3 pinggan jilat jari k...hehee

Lin -
Wkmsalam Lin..hahaa, xpa la salah pandang nama, jgn salah pandang bahan masa nak masak dah la...kang jadi lain lak masakan tuh! hehe..

Fawwaznuha -
Boleh try masak ni pulak nnt kan..

Peri,Pia -
Wkmsalam, salam kenal..thanks sudi singgah dapur akak yea...harap suka explore sini n happy cooking..

HomeKreation said...

Salam Ummi. Along dah cuba dah....sedap! Kita kurangkan minyak utk kesihatan....hehe. Maceh kasi idea & share....mmmuah2.