Wednesday, November 3, 2010

Udang Galah Goreng Tempoyak Pedas

Selamat petang semuaa....waaah dah ada yang sangap2 kekenyangan la tuuu...nampak mata luyu jek xnak bukak...hehee, x nak tengok ke entry akak nih...orang lain wat kuih taruk doyan...kita masak lauk letak tempoyak...doyan mmg kita x makan, dah jadi tempoyak kita sibab...hahahaha. Okayy layan lah lauk dinner malam tadi, asal resepi guna udang galah saiz S, waaah udang pun ada saiz2 eh..hehee...tp akak guna udang biasa saiz besar gak laaa...Resepi tengok kat dapur Ha-Sue yang rajin wat kek lapis gak tu..hehee...Thanks Sue, sodaaapp la sangaaattt..bertambah2 hb n aiman makan....hahaa..akak?? xyah cakap laaa...hehehe, izin akak C n P sini lak yea Sue..akak ada adjust cili sikit, xpa eh..

UDANG GALAH GORENG TEMPOYAK PEDAS
Sumber: Ha-Sue

Bahan2:
  • 10 ekor udang galah (saiz S) - buang kulit n belah belakang/xnak buang kulit pun ok (*akak guna udang biasa yg saiz agak besar jgk)
  • 10-20 biji cili api(merah+hijau)-ikut tahap kepedasan masing2* (akak letak 7 tangkai cili padi jek)
  • 2 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1-2 tangkai cili merah* (akak tambah jadi 6 tangkai cili merah)
  • 1/2 labu bawang besar*
  • 4 sudu besar tempoyak
  • garam dan perasa
  • sedikit minyak utk menumis
Cara2:
  1. Tumbuk bahan * dan tumis hingga naik bau,masukkan udang galah dan kacau goreng sehingga hampir masak.
  2. Masukkan tempoyak dan kacau sehingga sekata dan sebati(sehingga tempoyak berubah warna sepenuhnya. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk perasa jika suka.
  3. Sedia dihidangkan.

10 comments:

izahdaut said...

kak ummi..saya pun hantu tempoyak!!! giler tul tengok lauk cenggini..fuhh

HaSue said...

ohh kak ummi..daku sungguh terliur..stok tmpoyak dah abesss..uwaaaaa..mengancam selera tul gambar masakan akak tuh..tskk2

SURIA AMANDA said...

adeh..menggelegak perut Lisa tgok semua gambar kat sini..

Watierman, rmanbkr said...

Apa....tempoyak...cabuttt! Siapa yang suruh jenguk!

Mas said...

prhhh....udang galah ngan tempoyak...pasti sampai menjilat jari....

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

ya allah...menyelerakan..
mana nak cekau tempoyak nie..
adeh

kisahwanida said...

kak ummi, saya ni mmg hanto tempoyak . suka sesangat..... masak apapun asal ada tempoyak jalannnnnnnnnnnnnn

Ummi said...

HaSue -
Hehehe..thanks ya sudi share n kasi idea Sue..xpun akak x reti dah nak guna tempoyak tuh..hahaha

Suria -
Hehehe..sabauuu eh..

Watie -
Uiikss x makan tempoyak eh..durian makan ke tak?

Mas -
Memang pun Mas, jilat pinggan pun boleh..hehehe

Siti Rahayu -
Awatnya Ayu, kat Kulai xda tempoyak ke..hehe, sabauuuu eh

KisahWanida -
Waaa..antu tempoyak?? Hahaha..boleh la try yg ni pulak.

mekar said...

Ini ke blog kak ummi yang selalu disebut mat gebu. Saya baru menceburkan diri di sini. Boleh try udang masak tempoyak ni !. Sya tempek blog ni kat blog sya ya. TQ

hana said...

xpe xpe... kite ade tempoyak.. tak jeles tak jeles.. nak buat nak buat.. bior ler pakcik tuh karang tutop2 idong! makcik tak dulik! kekekekeke