Thursday, November 4, 2010

Sicilian Orange Cake

Lalalalalalaaa...orang semua dah habis kek ni kan...akak sorang je ada nih..baru bakar malam kelmarin...heheee.....patutlah ramai yang buat, rupanya senang dan sedapnyaaaaaa....sungguh gebusss, lembut, bit moist dan harum bau oren menusuk hidung....Resepi asal Rima Singapore ni dah ramai yang cuba...Thanks banyak2 la ya Rima...2 thumbs up!!! Tp akak tampal resepi yang dah dimelayukan bahasanya laaa oleh cikgu Hana tu....senang nnt kot ada lak yg suh akak translate mcm kek zebra hari tu...adeii...hehehe...Akak bagi kat family adik half dari kek ni...Thanks Rima n Hana!

SICILIAN ORANGE CAKE
Resepi : Rima
Sumber: Hana

Bahan-bahan
  • 250g butter - suhu bilik
  • 250g gula pasir - hana buh 210g je (*akak letak 200 gm jek)
  • 4 biji telur size M
  • 1 1/2 sk parutan kulit oren (akak letak 1 1/2 sudu besar)
  • 250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)
  • 85ml jus oren
Bahan untuk aising: (akak x buat pun ni, just tabur gula aising jek)
  • 125g gula aising
  • 5 sk jus oren
Cara-cara:-
  1. Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.
  2. Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
  4. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cucuk sebelum keluarkan dari oven. Jika kek belum masak dan permukaannya sudah keperangan, letakkan aluminium foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar.
  5. Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas wire rack. Kemudian baru sisipkan.
  6. Untuk membuat aising, campurkan gula aising dan jus oren ke dalam mangkuk dan kacau sehingga berkrim. Curahkan ke atas kek tadi dan boleh la dipotong dan dinikmati.

13 comments:

maz said...

salam kakkk..duk mamam kek lgi kek tu..kita mula2 nk buat jgk..tpi dh dpt mkn yg mama buat ari tuuu..apa lgi..sonang la ati mak ni..hehe..ni duk tngu kut2 mama buat plak..hahaha...

Lin Rosly said...

Salam Rindu Ummi....

Wah! Gebusnya Kek Oren Yg Ummi Buat Ni...Menarik Coraknya....Ada Simpankan Untuk Lin Tak? Hehehe

Watierman, rmanbkr said...

Hrmmmmm Ummi...dah buat ...puas hati kan...kalau tak dok tertanya-tanya...sedap yang cam mana kan! Dah tahu lega!!!hehehe!

Mas said...

sedapnya kek ni, terasa lagi kesedapannya walaupun dah lama buat...

izahdaut said...

kak ummi..saya tak buat lagi kek ni... bak bagi oren tu yang bertenggeng kat tepi kek tu, jap lagi bleh saya buat..hehhee

Anna Qawina said...

aslmkm Kak..cantik deco gitu..canne buat tu? hiii..
saya buat gula 180 gm pun sedang2 elok manisnya...somi tak suka manis2...senyum manis takpe..

*Izah: tanam sdri oren tu..ngeeee

Ayu said...

salam kak ummi,
ya itu dia sicilian cake udah sampai ke pahang..cantiknya deco gula kat atas kek tu..

ratusiput said...

slm kak ummi...dulu ratu pnh try buat pakai resepi kat fotopage rinchan ke matgebu lupa la tp se bakar tu dia cam berminyak2 pastu bila masak dia tak cak kek la kak.dia kenyal2 dh mcm bingka pun ade.nape ye...ke salah teknik buat...

anymz said...

ummi yang ni kita dah buat.sedap kan?.tak cukup hari tu.
bak mai yang sebelah yag lebih bagi adik tu..hihi

Rima said...

Ty for trying K Ummi.. cake ni easy and sedap di makan.. betul tak?? hehe

Ummi said...

Maz -
Wkmsalam...hehe, sonok eh ko xyah buat la selagi duk kat mama tu..nnt pi Bahrain wat tuk cik abang ko eh..hehe

Lin -
Wkmsalam...muaahh tuk Lin..hehee, xdan nak simpan la Lin..hb n abglong duk ulang2 makan...tinggal ciput..ngeee

Watie -
Aah buat jugak, igt malas nak try tp bila MamaFaMi hidang masa pi rumah dia hari tu, dpt merasa sikit sorang, x puas makan, so kita pun kena lah buat..kan..

Mas -
Xpa, lps ni buat lagi kan..kan..

Izah -
Owh x buat lg eh..meh lah amik oren tu..jgn makan buah jek..wat kek tauu, tauuu..hehe

Anna Qawina -
Wkmsalam..hah, deco? Xda deco2 pun kek tu Anna, just tabur icing sugar jek atas tuh..hehe, maleh sikit akak nih..

Ayu -
Sian kan org Pahang baru nak buat, org lain dah melantak sakan..akak x deco apa pun tu Ayu, just tabur icing sugar jek..

Ratusiput -
Salam kenal Ratu, sepanjang akak buat kek, boleh bilang jek kalau x jadi, tu pun sikit jek laa atas kesilapan sendiri..hehe...kalau betul2 ikut, insyaAllah, mst jadi..akak x tau la kek mana yang Ratu buat tuh..xleh nak tolong cek..

Anymz -
Uikkks tamak Anim..dah makan kalau x cukup pi godek sebutir kek lagi..hehe

Rima -
You're much appreciated for sharing this very nice and marvelous recipe Rima...akak suka sangat kek nih..sure buat lg nnt..muaahhh!

Linda said...

salam kak ummi..nak tau bakar guna api atas bawah ke api atas saja...saya ni selalu confius ttg penggunaan api ni..

Ummi said...

Linda -
Wkmsalam - bakar api bawah je yea..letakkan loyang ditengah2 rak oven ok. Kebanyakan kek mmg dibakar menggunakan api bawah sahaja...amat jarang menggunakan api atas, kecuali kek lapis untuk setiap lapisan dan yang last baru dibakar api atas bawah..