Monday, November 29, 2010

Kek Kukus Pisang Chocolate Rice

Salam...macamana hujung minggu anda semua? Harap semuanya berjalan seperti diinginkan...Ok lah kali ni akak nak share satu resepi kek yang sangat sedap....kebetulan chocolate rice banyak lebih, so bila nampak jek resepi ni akak pun terus je la buat....mmg x rugi....Akak buat masa family adik dari Gombak datang baru2 nih....ni jek yg tinggal yg sempat akak ambil utk posing2 jap..heheee...Resepi dari blog Shima (Kasih Ayah Bonda)...lupa dah mcm mana tersesat kat blog dia hari tu..maybe dia ada singgah n akak follow balik dia...jumpa la resepi nih..hehe...Thanks Shima! Izin akak C n P kat sini lak yea...

KEK KUKUS PISANG CHOCOLATE RICE
Resepi Asal : Chef Zubaidah
Sumber: Shima (Kasih Ayah Bonda)

Bahan: (loyang bulat 8 inci)
  • 250 gm mentega
  • 180 gm gula castor
  • 1 sudu besar ovalet
  • 4 biji telur B
  • 1 tsp esen vanilla
  • 275 gm tepung superfine
  • 1 tsp serbuk penaik
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 250 gm pisang berangan
  • 100 gm coklat rice (Shima x letak coz dah habis)
Cara-caranya:-
  1. Pukul mentega, gula dan ovelat hingga kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu.
  3. Kemudian masukkan pisang dan kisar lagi. (*akak lecek sikit pisang sblm dikisar)
  4. Masukkan pula tepung yang telah di ayak dengan soda dan baking powder.
  5. Masukkan esen vanila dan akhir sekali masukkan chocolate rice.
  6. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus hingga masak lebihkurang 1 jam (*akak balut penutup kukusan dengan kitchen towel)
# Menurut Shima, kek ni tepungnya boleh ditukarkan ngan tepung gandum tapi tak gebu dan kurang sedap kata Chef Zubaidah, sbb Shima pernah tanya. K lah kita jumpa di lain post yer. . . bye.


sangat gebusss...dan moist..

8 comments:

Mas said...

memang nampak sangat gebu dan moistt kek ni.....mesti sedapp sangat...nak sikitt kak....

zik said...

alamak sedapnya kek pisang... lama tak layan kek pisang nih....

NoorMasri said...

salam....

ish tak boleh tahan tengok gambar tu, nampak sgt gebussss

♥LOVE2COOK♥ said...

Terasa kek kukus pisang coklat tu kak tekak ni kak! Hehehe ;)

Brought U some choc mousse pudding! :D

Sari Yusa Ibrahim said...

menarik.. menarik.. bawa sini sepotong..

lina said...

salam kak ummi - gebu nyer..pasti sedap tuh

Ummi said...

Mas -
Yep, memang sedap dan moist...nak bg pun dah habis la Mas, kena try la nmpaknya..hehe

Zik -
Hehe..jom layannn..

NoorMasri -
Salam Noor, lama x nampak eh...kalau x tahan dh tekak tuh...kena godek la nampaknya kan..

Love -
Meh kita tukar2 la Love, tp akak tukar bg pinggan kosong jek nak choc mousse pudding Love tu..boleeyyy? hehe..

Sari Yusa -
Menarik tp lg sedap masuk tekak tauuu..hehe

Lina -
Wkmsalam Lina...mmg gebu, moist dan amat sedap! meh layan..

Sarid Derus said...

salam..akak, saya dah try buat kek ni..memang gebus dan sedap..

saya masuk dlm blog n link ngn akak..tqvm ya,, :))

http://permatanurin.blogspot.com/2010/12/kek-pisang-berangan-angan.html