Tuesday, November 30, 2010

Baked Onion Puff With Spicy Tuna

Sarapan ringkas nih....layan je la yeaa...ala-ala malas pun ada sbb nak setel keje rumah yg x abis2....tengahari akak masak nasi ayam....So terimalah Baked Onion Puff With Spicy Tuna ni eh...nama ongputih la kononnya sebab ala2 minah saleh punya dish kan...hehee..tp sungguhlah sedap tekak ni menelannya...anak2 mmg laju je la makan...Resepi campak2 dan taram2 akak je nih..heheee...layaaannn....tp sungguh x mengecewakan...kalau x buat mmg kecewa...hahahahha..sebab senang banget! Sedap dan rangup dimakan suam-suam..

BAKED ONION PUFF WITH SPICY TUNA

Bahan:-
  • 1 paket (5 keping) onion paratha jenama Kawan
  • 1 biji kuning telor
Bahan Inti:
  • 1 tin tuna (hot n spicy)
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu kecil2
  • 2 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 tangkai cili merah - dibuang biji dan dicincang halus
  • sedikit daun sup n daun bawang - dihiris halus
  • 1 biji limau kasturi - diperah jusnya
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara-Cara:-
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang merah hingga naik bau.
  2. Masukkan tuna dan kacau sekejap dengan api perlahan.
  3. Masukkan garam dan gula secukup rasa
  4. Perahkan jus limau kasturi, kacau sebati.
  5. Tutup api, dan biar sejuk sedikit.
  6. Masukkan daun sup dan daun bawang, gaul rata. Ketepikan.
  7. Ambil sekeping paratha dan belah dua (biarkan beralas dengan plastiknya)
  8. Letakkan 1 sudu besar inti tuna tadi pada setiap bahagian (kedua-dua) paratha tadi.
  9. Angkat dengan plastik paratha dan lipatkan dua bahagian tersebut. Buat ke atas kepingan lain juga sehingga siap...(*5 keping paratha dibelah dua, akan menghasilkan sepuluh biji puff.)
  10. Tekankan bahagian yg terbuka dengan garfu kecil. Kelar sedikit bahagian atasnya dengan pisau tajam dan alihkan ke atas dulang non-stick atau dulang biasa yg telah digris dan dialas baking sheet.
  11. Sapukan dengan kuning telor dan bakar pada suhu 180 C selama 12 - 15 minit sehingga nampak kuning keemasan. Sejukkan di atas redai. Sedap dimakan ketika suam2...rangup!! Selamat mencuba..!!

7 comments:

Mas said...

sedapnya...mas nak 2 ketoi kak...

Izan Ishak said...

sedapnya kak ummi~

Lin Rosly said...

Salam Kak Ummi...Sedapnya....Bab Ni Yg Lin Tak Pandai Masak Ni...Nanti Bolehlah Lin Minta Tunjuk Ajar Dari Kak Ummi....Cayang Kak Ummi...Muahaahhhh....Mesra Gitu Kan Kak Ummi...Hehehehehe....

lina said...

sedap kan kak ummi...lina dah pernah buat guna pasry jenama kawan ni

mishkash said...

MashAllah Nice But now I am Really hungry (dribbling over keyboard).
Will come for more

Lelord said...

wah cam menarik jek

Jiya said...

alaaa.. ni yg rasa nak beli pastri ni... lama tak wat guna pastri