Wednesday, November 24, 2010

Rendang Ayam Kak Liza Lagi Utk Aidil Adha

Salam...Ni entry tertunda la yeaa utk Aidil Adha...akak masak kat rumah sendiri dan angkut bawak balik ke kampung petang Selasa sebelum Aidil Adha hari tu...senang! Sampai rumah mak leh relax sikit, mak akak dah siap balut ketupat palas dah..tinggal nak rebus jek masa akak sampai dekat maghrib tu...Adik akak pun siap masak kuah kacang sikit tuk nasi impit...Pg selasa tu, lepas bakar kek dan kukus kek lapis, tengok masa ada lagi, so akak terfikir la nak merendang dari Kuantan je laaa...terus pi kedai, beli ayam 3 ekor haaa...lalu akak mengerjakanlah ayam ni jadik rendang...Najwa tolong siang2 bawang dan cuci ayam...yg lain akak buat lah...kerisek beli kat mini market jek, org melayu kita buat...so layan la resepi dari Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza lagi, cuma akak ada tambah or adjust sikit jek laa, ikut tekak...guna gula kabung seperti sebelum nih, so rendang nampak lebih gelap kemerahan sikit...dan kali ni akak tumis dulu bahan2 tumbuk tu...xpa ya derhaka sikit Kak Liza yea...hehe, layaaannnn! Soodaaappp weeeeee...!

Ni amik gambor rendangnya tak berapa kering lagi..kat kampung akak keringkan lagi rendang nih..baru best!

RENDANG AYAM CHEF HANIELIZA

Bahan A:-
  • 1 ekor ayam (dipotong kecil)
  • 2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
  • 1/2 cawan kerisik
  • 2 helai daun kunyit (disiat)
  • 2 keping asam gelugor (*ni akak tambah)
  • 1 keping kecil gula kabung (*ni pun akak tambah)
  • Garam secukup rasa

Bahan B (Dikisar):-

  • 3 labu bawang besar (akak guna 1 labu bawang besar + 10 bj bawang merah)
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai (ambil bahagian putih/lembut)
  • 3 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 15 tangkai cili kering
  • 15 biji cili api

Cara Memasak:-
  1. Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
  2. Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan. (*kali ni akak tumis dulu bahan2 ni sekejap)
  3. Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
  4. Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
  5. Tutup api, angkat dan hidangkan dengan pulut, lemang, ketupat.
yang dalam kuali tengah nak kering, dan dalam periuk tu dah siap tuk bawak balik kampung...amacam??

9 comments:

Lin Rosly said...

Salam Kak Ummi...Lin Byk Dah Kumpul Gambar2 Yg Lin Masak Guna Resepi Kak Liza...Tapi Nak Pos Kena Ikut Giliran...Hehehehehehe

Ummi said...

Lin -
Wkmsalam...Waaaaa...berderet gitu eh..xpa pos slow2 pun xpa..basi gambar jek, tp makan x basi aritu kan..hahahaha

♥LOVE2COOK♥ said...

Good morning KakUmmi!!! Hru doing???

Wahhhh kecur air liur tengok rendang ayam tu! Makan ngan nasi impit, leh lupa dunia!!! Uwaaa...;)

suzana said...

Sodap eirr..rondang cegini le yg sy buat raya haji aritu..1ekor aym licin mkn 2 org je ngn aby..mmg sdp..sy dh byk try resepi dr blog k.umi..tunggu gilirn nk interprem je.coz baru blj m'blog.

♥LOVE2COOK♥ said...

KakUmmi, I have an award for U dear!!!
http://love2cook-msia.blogspot.com/2010/11/my-birthday-gift-award.html

Jeling2 kat rendang ayam tu before leaving...hehehe! :D

MamaFaMi said...

Mi, alang-alang ambil award kat rumah Love, jangan lupa singgah rumah kita amek homework okay! Hahaha... tapi tak de paksaan ye...

Ummi said...

Love -
Yep..mmg sedap makan dgn ketupat nasi or ketupat palas...hehee..kasi naik lemak lgk..Thanks for the award ya..nnt akak amik ASAP..muaahhh!

Suzana -
Aah mmg la kan...tp 1 ekor ayam mkn berdua?? Hahhaa..ganazzz nyaaa..thanks la sudi masuk dpur akak n try resepi2 sini...kita sama2 belajar gak ni..

Mama -
InsyaAllah ya Ma...adeeh bab tag yg x larat nih Ma..huhuu

Intan said...

Assalam..

nak tanya ni..tumis tanpa minyak ke bahan2 tu? terima kasih.

Ummi said...

Wkmsalam Intan, alahaaiii kalau tumis kena la ada minyak kan...tu sebb akak adjust dari resepi asal xyah tumis...terus sume masuk kuali.. Kalau nak tumis panaskan minyak dulu la eh, sori akak lupa lak nk tulis minyak kat bahan tu..agak2 lah dgn byk mana bahan nak dimasak k....selamat Mencuba..!!