Monday, November 22, 2010

Cream Cheese Butter Cake - Version II

Salam sejahtera semua....harap semua sihat la yea...akak ni macam lemauuu jugak dah kepenatan jek...cuaca pun lembab2 jek....naik malas jugak dibuatnya kan...hehee..Okayy ni just nak share kek yg akak buat untuk bawak balik kampung masa Aidil Adha baru-baru ni....Tengok je la yea...antara kek yang sangat sedap, lembut lemak dengan cheese...adeeiii...abis laaa...naik inci..bukan cm. lg daah..hahaaa....Dulu penah gak buat kek yang hampir sama macam ni, cuba tengok Sini...tp kali ni, akak try resepi dari dapur Suejoshua yang cantik jelita nun jauh di Denmark sinuun...hehee..Sue, thanks yea share....sedap dan izin akak share dan copypaste kat sini pulak yea...cayang diaaa....Lg pun, senang jek pun nak buat..hehee

CREAM CHEESE BUTTER CAKE
Sumber: Suejoshua

BAHAN-BAHANNYA: (akak guna loyang bulat 9 inci)
  • 200 gm butter
  • 200 gm cream cheese
  • 250 gm gula kastor
  • 250 gm tepung gandum
  • 5 biji telur
  • 1 s/t baking powder
CARA-CARANYA:
  1. Pukul butter, cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur satu persatu hingga adunan ringan, campurkan tepung bersama baking powder kemudian kaub balik tepung kedalam adunan hingga rata dan sebati.
  2. Tuangkan adunan kedalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit butter.
  3. Tutup adunan untuk mengelakkan permukaan kek hangus.
  4. Bakar adunan kedalam oven pada suhu 180c hingga masak dan permukaan kek keperangan (kira-kira 50-60 minit) mengikut jenis oven masing-masing.

Emmmhhh...lemak berkrim disukai ramaii..hehe...ya laa, ramai kat kampung hari tu..

8 comments:

Anawahid said...

kak ummi, kau menggoda ku tergoda... ishhh.... kejammmm...

fara dean said...

salam kak..
terlir tgk kek..
pinggn corelle akak tu cantik la..
susah betul nak cari dealer corelle srng ni.

♥LOVE2COOK♥ said...

Same comment like Kak Anawahid...hehehe!!! U r torturing me kak! I'm trying my best to reduce my weight here...hahah ;)

Uncle Lee said...

Hello Ummi, your this cake looks delicious.
But regret I'll take a pass as somehow I have never gone overboard for cheese.
My wife always say, 'bodoh', ha ha as she loves cheese.
She makan satu orang, ha ha.
Have a nice day, Lee.

mamawana said...

Salam...


sedapnyer cheese cake, suker nyer....ada resipi lagi. Tq.

Yaati Nor said...

sedapnya..nak cuba la nnt kak ummi..

IBU WAFIQ said...

Salam kenal kak..tengok gambar meleleh air liur ;-p ermm..creanm cheese tu guna brand ape yer ??

Mila said...

Salam Kak Ummi, Mila join buat kek nie.. sedap betul.. tq share resepi tu.. Kalau sudi, blehlah tengok kek yg Mila buat... :)