Monday, October 12, 2009

Butter Cheese Cake

Ummi wat kek ni hari apa ntah...petang khamis rasanya, baru ni dpt letak entry, biasalah tetamu bertandang raya kan, hehe...lama x bakar kek, raya haritu pun x buat kek pun sebab order kek lapis dengan Dayang je bwk balik kampung, xdan ke bz apa ke, adik2 Ummi pun pelik nape x buat kek pun raya baru ni..hehee....Ni hasil ronda2 kat dapur Jun yang rajin mencuba resepi dari seantero tu...baca gandingan bahan tu rasa cam sedap jek...so Ummi pun buatlah. Memang sedap, lembut, moist, sedikit spongy dengan rasa lemon...memang akak suka, so xda pun rasa muak cheese tu..lagi sedap dibiar semalaman, lebih lembab, thanks Jun! Hampir lupa nak snap gambar, ni jek yang tinggal...hb n anak2 pun suka jugak...Nak buat pun senang, memang recommended! Mintak izin C & P je ya Jun..

Bahan A:-

  • 225gm tepung
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh garam

Bahan B:-

  • 200gm butter
  • 175gm cream cheese
  • 1/2 sudu teh lemon zest
  • 175gm gula
  • 5 biji kuning telur

Bahan C:-

  • 5 biji putih telur
  • sudu teh jus lemon

Cara-Cara:-

  1. Pukul butter n cream cheese hingga kembang.
  2. Masukkan gula, pukul lagi.
  3. Masukkan kuning telur n kulit lemon, pukul lagi.
  4. Masukkan bahan A n gaul rata.
  5. Dalam mangkuk lain, pukul bahan C hingga kental.
  6. Kemudian masukkan ke dalam campuran butter tadi n kacau rata.
  7. Masukkan ke dalam loyang yang telah digris dan dialas (ummi guna loyang 7x7 in) n bakar pada 180'c selama 30min.
Dah hidang kat tetamu, ni jek yang tinggal, hampir lupa nak snap gambar..

12 comments:

Anonymous said...

salam..kak ummi, saya ni budak baru nk belajar n baru nak tumpang lalu.... nak bertanya sket-cream cheese tu kak ummi beli kat mana kalau kat kuantan nie, jenama apa..terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu..Fr:Ayu

ummi said...

Ayu -
Wkumsalam..oh xpa..cream cheese tu boleh beli kat Giant, Tunas Manja, rata2 supermarket selalu ada, brand Philladelphia jenis kiub mcm butter tu eh (250gm)..kalu kat kedai jual bahan2 baking mcm Bake-Mate ada gak, dia potong 500gm terus, tp murah sikit situ..

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

wah senang nyer n nampak lazat laks :d

MamaFaMi said...

Huhuhu... tirrrguda... tapi baru sat ni check cream cheese... aisehmen, dah tak leh guna la pulak. Tangguhlah gamaknya. Silap hari bulan, lupa terus!

Jun said...

ummi..nak kek? alaaaa, dh abis..lenkali buat, ingat jun..hehehhehe

ain said...

kek kak ummi mmg pun nmpak spongy!! sedapnyaaa...!!!

Anonymous said...

TQ Kak Ummi
Fr:Ayu

kak ina kl said...

salam ummi..cam nilah..kita tukar suker sama suker ekkk..tapi dalam mimpi ajelah kita makan kek tu..firdaus dah bawak ke kolej bagi member dia rasa...ada pun sikit sangat..

alahai..ummi lagi terror dari akak tau..akak baru belajar nak masak..dulu tak pandai masak...anak omaklah katakan..

Maya Yunos said...

As'kum Ummi.Selamat hari raya! Hehe...sib baik masih sempat :p Nampak kek-nya gebu sgt. I shall try this very soon. Nanti Maya feedback ye! Terima kasih Ummi :)

Anonymous said...

salam...kak ummi...saya mmg selalu jenguk kak ummi nye blog...ada la try resipi2 dlm ni jgk....ehehehe...jgn marah yea...sy ada brp soalan
1. cam ne nak tau yang bahan C u dh kental???
2. Saya ada cuba buat bake cheese cake ni tp dia jadi cam padat...tak nmpk cam akak buat...
tq yea.

blinkalltheday said...

salam kak ummi,nk tnya..bake-mate tu area mane ea kt ktn tu?xpenah taw pun..kt megamall ke kak ummi?

RAJA ZARINA RAJA OTHMAN said...

TEPUNG GANDUM ATAU TEPUNG NAIK SENDIRI P0N BOLEH KAN??