Ntah apa lah angin n mood masak akak balik raya ni...mood sempoi2 jek yang datang...tu pun nasib baik masak eh...hehee...Sian jugak kat org2 dalam rumah ni...hb mmg x leh telan lauk2 kat kedai tuh...kecuali ala-carte or roti canai la kot..Lagi satu resepi sempoi cilok dari dapur Kmal FP tu..Tapi cerewet jugak nak menyediakan bahan kena masak satu2 gitu..apapun, sodaappp jugak diratah..or makan dengan roti..Bahan:-
- Ikan bilis (dalam segenggam)
- 2 biji ubi kentang (dipotong dadu kecil)
- 100 gm lobak masin/lobak asin (dihiris dadu)
- 2 biji telor
- 1 sk serbuk lada putih/lada hitam
- sedikit garam (jgn letak byk, sebab dah letak lobak masin tu)
- 1 biji bawang besar - dihiris bulat
- 1 biji cili merah - hiris halus2
- hirisan daun sup (akak letak daun sup n daun bawang)
Cara Memasak:-
- Ikan bilis digoreng dulu hingga garing, angkat dan ketepikan.
- Dengan minyak yang sama, goreng pula kentang hingga agak garing sikit.
- Masukkan pula lobak asin, dan goreng lagi hingga garing.
- Kemudian masukkan bahan hirisan.
- Bila layu masukkan semula ikan bilis goreng dan kacau rata.
- Tolak ikan bilis ke tepi kuali, pecahkan telor dalam kuali tadi, biar sekejap. Kemudian kacau2 buat scrambled dan gaulkan kesemua dengan ikan bilis biar sekata.
4 comments:
ni memang sempoi, tapi kalau makan, tak sempoi, harus bertambah-tambah.
salam...
terima kasih utk resepi ni..biase makan mak mentua masak ... tp caranya lain sikit , xjauh beza,hasil pun sama... :)
kalau ratah, mau terlupo dok tgh pantang nie.hehehe
Geraugebang -
Aah ya laa..kadang2 yg sempoi tu lg menambah selera..hehe
Ummi Hanie -
Oy ya ke? Pasni leh la masak sendiri pulak kan..
Ijan -
Hehe..tau xpaaa..takut kentang tu angin kot eh.. :D
Post a Comment