Wednesday, October 19, 2011

Bingka Roti Kukus Pandan

ASSALAMUALAIKUM....moga semua pengunjung dapur Home Sweet Home ceria-ceria selalu lah hendaknya yea... Mohon maaf jua sebab belum sempat nak balas komen-komen you all...insyaAllah pasni akak balas k.. Tp kadang2 akak lebih suka membalas kunjungan ke dapur you all balik sekiranya sempat...senang, click kat nama tu dah sampai ke rumah you all kan...terutama yang mana akak rasa orang baru singgah sini....Apapun akak akan cuba balas jugak selalunya...maafkan akak yea..

Petang ni dah ada menu tuk minum petang ke...kalau takde boleh try godek bingka roti kukus pandan yang sangat sedaaaap ni...betul cakap! Akak nak bagi pun dah habis dah...akak buat masa balik kampung baru-baru ni... Sampai jek kat kampung petang sabtu tu, akak hidangkan mak abah dan adik2 dengan bingka ni bersama sejenis kek lg yg akak buat... Rupanya abah, mak, adik lelaki dan hb akak punya lah suka makan....diaorg semua kata sedaappp... Last-last adik lelaki akak tu suruh akak buat semula hari Ahad tu sebelum dia balik ke KL, nak bawak ke sana laks...adeeii...tp akak x hampakan....akak suh dia pi kedai cari roti dan santan kotak...bisa diurus...! X puas makan katanya...x sangka la sedap sangat eh..!


Resepi hasil akak google2 dan terjumpalah di Notabilia ni...sangat senang nak buat dan best giloss..nak kata puding bukan, nak kata bingka sgt pun bukan...rasa pun sedang2 manis je bila akak kurangkan kepada 3/4 cawan dan guna gula kastor... Meh buat meh...kalau nak try utk minum petang ni sempat lg rasanya...hehhee

BINGKA ROTI KUKUS PANDAN
Resepi : Notabilia
Dicuba/Uji : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 8-10 keping roti putih (akak guna 9 keping roti Gardenia - x perlu disiat kecil)
  • 200 ml santan - (akak guna santan kotak Kara je)
  • 200 ml air
  • 1 cawan gula (akak letak 3/4 cawan je gula kastor)
  • 4 biji telor - (akak buang tali pusatnya)
  • 1 sudu teh garam halus
  • 1/2 sudu teh pes pandan
  • 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-Cara:-
  1. Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telor, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja.
  2. Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit.
  3. Pindahkan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam loyang bulat 8 inci (akak sapu dulu loyang dengan sedikit mentega). Tuangkan lebihan adunan juga ke dalam loyang.
  4. Letakkan daun pandan yang telah disimpulkan di atas permukaan roti tadi.
  5. Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 - 20 minit. (akak balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka).
  6. Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan. (Letak dalam fridge dan di makan sejuk pun sedap pada tekak akak...hehe)

Teramat sedap rupanyaaaaa.....SELAMAT MENCUBAAAAA ^___^

48 comments:

kakchik@ella said...

Yeay .. yeay .. suka .. suka. KC nak cubala kak ummi. Tima kaseh kongsi resepi ye kak, mcm sonang jer cara2 membuatnya. yg penting ... SODAP!! Hihi.

Hamba Allah said...

salam kak...wah best la blog kakak ni...tapi kak nak tanya ni apa maksud ni "4 biji telor - (akak buang tali pusatnya)" tali pusat...telur ada tali pusat ya...hehehe...

lina said...

salam kak ummi - mmg tengah mencari puding roti..tertiba kak ummi keluar n3 ni..Insya ALLAH nak mencuba pula...daun pandan pasti sedap...nampak pun sedap tu

azam said...

sedapnya bingka.....terkenang masa dahulu

Ummiakid @ lily said...

mengoda dan tergoda....akak bab goda nafsu mmg hebat ehhh...esok nak buat...tq kak Ummi..♥♥♥

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi...

Nak Pengsan Tgk Bingka Ni...Hijau Menawan! Bila Kak Ummi Dah Siap Masak Tu Taglah Kat FB Lin....Huhuhuhuhu

Anonymous said...

salam kak umi...bingka ni memang sedap...mummy saya selalu buat....nak lagi sedap cuba akak guna daun pandan fresh n akak blend....itu yg mummy saya selalu buat n saya pun...

lagi satu..if akak boleh dpat roti bengali..alaa yang selalu india roti tu jual..akak carik2 atau potong tebal2..lagi sedap..tapi saya ada juga guna french loaf ...

btw thanks for the recipe
raina irina

sabar kagawa japan said...

salam kak umie menyelrekan betol bingka nihhhh musti wangi baunyeee kannn kalo dah ltk pandann kann

Ummi said...

KakChik -
Ha mudah sgt tu...buat jgn x buat tau kakchik cayang...hehee, pastu bg akak sikit eh..

Hamba Allah -
Wkmsalam..thanks datang sini yea..Aah dalam putih telor tu kan ada tali pusat telor (yg kenyal gitu), ia boleh menghanyirkan masakan jgk kan..so akak buang la, kalau x buang pun xpa, sbb ada bau pandan dah tu...try eh..

Lina -
Wkmsalam..waaa ya kee...roti byk lebih eh..hehe..sila2! Pd akak yg ni mmg sedap sangat2..!

Azam -
Uiiks terkenang apa tu..hehe

UmmiAkid -
Hahhaha..mana ada akak menggoda...akak pun dah tergoda..tu pasai akak buat Lily..hehe

Zaliedana said...

Kak Ummi,walla mmg nmpak sedap pon kak,patutlah adik akak suh wat lagi..Bingka cis berlauk aritu sy dah wat,mmg sedap kak..Nnti2 leh try yg nih plak..

Sari Yusa Ibrahim said...

terbau harumnya pandan sampai ke sini Kak Ummi ku sayang..

munna said...

nampak sedap dan mudah je ..nanti munna nak cubalah kak

Ummi said...

LinRosly -
Wkmsalam..hehe..ok insyaAllah lenkali akak tag eh..Try la ni, mmg sedap sesangat, akak mula2 buat kat rumah guna pes pandan jek nak bwk blik kampung, 2nd time buat kat kampung, guna air daun pandan betul..mmg best lgk...tp kalau guna pes pun, masa kukus letak daun pandan simpul tu pun naik aroma sedap...

Raina Irina -
Wkmsalam...thanks Raina dtg sini..aah akak rasa dah dua2 cara, pertama buat kat rumah guna pes jek, sbb daun pandan x berapa ada..hehe, tp aroma naik sbb letak daun pandan simpul masa kukus...Tp masa buat semula kat kampung tu, akak blend daun pandan jadikan 200ml air tu, lg la harum..sedap sama jek...Tp roti gardenia lebih sedap pd akak, lebih padat dan x mudah sgt hancusss...roti benggali masin2 sikit dan lebih berongga, mudah hancur lak nk pindahkan nnt..hehe

Sabar, Kagawa Japan -
Aah la Sabar...mmg sedap sangat pada tekak orang2 yg dah akak jamu makan nih...sampai suh buat semula dlm tempoh kurang 10 jam lps makan yg akak bawak dr Ktn..hehe

Ummi said...

Zaliedana -
Hehe..yg ni mmg bingka/puding roti yg sedap pd tekak akak, xda campur tepung apa2 pun..tu la sedap lg kot! Owh, bingka cis tu...alahaaiii nak lagi laaa... :)

Munna -
Mmg mudah dan berbaloi pd akak Munna...sila lah try dulu, nnt kasi feedback k..

anymz said...

dah angkut resepi dah ummi..mesti buat ni.:)))

Ummi said...

Sari Yusa -
Oopss sori tertinggal Sari lak bls komen kat atas tu..hehe..jgn mare..Harum pandan mmg memikat kan..so kena buat la kan Sari kan..hehe

Ummi said...

Anymz -
Uiikss baru komen publish komen Sari Yusa..Anim masuk..hehe...angkut jgn x angkut...mmg berbaloiii pd Ummi...Anim nnt bg sikit ummi rasa eh..hehe

tun_telani said...

x rasa mcm bread n butter pudding ke kak? tun dh mengcopy resepi..nnti ada roti blh buat ^^ kt sini xde gardenia :(

sw33T MOm... said...

ah2 sdap nya..
kalau la bole rasa..
terus mngidam i..

Ummi said...

Tun -
Tak jugaakk...ya jugaakk...ntah la..tp rasa sedap jek..maybe dgn penambahan pandan pes/air pandan tu kot...hehehhehe, tp mmg x rugi mencuba pd akak..mmg best!

Sw33T Mom -
Mengidam ke...senang jek nak buat tu..try eh :))

Lina said...

boleh dicuba ni...selama ni buat puding roti jer ubah selera la pula...terima kasih kongsi resepi

ain sweet thots said...

kak ummi ... dah terliur dah ni. apakan daya, dok opis. kalau x leh buat utk tea time

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ummi...Wahhh satu lagi alternative nak menikmati roti....Makan ngan eskrim mesti best ni...emmmmm..wanginya bau pandan

CT Delima said...

As'salam kak ummi

memang sedap roti kukus pandan ni kak. ct kalau buat memang ikut resipi MIL tu jer. anak2 dgn CM kalau makan bertambah2, lagi2 kalau makan sejuk. resipi ni lebih kurang sama jer cuma ct tak guna banyak telur hanya 2 biji jer sbb takut ada bau telur ..hehehe.
lain kali buat lebih2 kak boleh ct numpang makan sebelah kak ummi jer..hahaha

Oh Oeya said...

Segar je mata..
Petang-petang gini ade bingka camni kan best..
Oh! Bingka..

chikadakbiru said...

salam kak ummi..sedap betoi tgk..
kak ummi tulis td kak ummi guna santan kotak 200ml kn..so perlu tak kite campur air sikit..atau guna yang pekat itu jer :)

Alycia said...

sedapnya kak time2 ujan ni.. nnt alycia nak try la..

Lieya said...

Hujan2 tengok makanan, makin menjadi2 laparnya...

kzai said...

ummi..kt sini hujan smpai keptg..sejuk2 ni mmg syiok mkn bingka ni dgn bersulam air kopi...pastu tarik selimut...blh gitu...hahaha..

kaklong said...

bahan2 nya pun senang,boleh cuba ni..
terima kasih kak...

rahel said...

Macam terhidu wangian puding roti..sedap wat minum petang ni.

cik cek said...

Menarik...tertarik...idea keratif...leh gak kak cek cuba ni...bila Ummmiii...kata sedap...ish2 tekak ni teringin bebeno la pulak nak merasa....nyum2 yummyyyy...:D

Mak Qis said...

kalu dh kata > teramatttt sedapp< mmg kena cuba la nampak gaya nya...tq ummi...

yummylittlecooks said...

Wah....nampak pun sedap nak cuba buat lah:)

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi cayanggggg....pandainya akak goda Yatie dngn bingka pandan kukus ni...baru simpan pengukus, nampaknya kenalah keluarkan balik sbb nak wat kuih ni..Yatie mmng suka kalau kuih yg di kukus dan ada perisa pandan...harum jek..tq, nnti Yatie buat eehhhh..

Zana~Sweet Rose said...

salam kak ummi...wah! nampak mcm sedap ajer bingka roti pandan nie..resepinya pun mudah..insya`allah boleh dicuba nanti. tkasih share resepi ni, zana amik ek!!

Nieza said...

menarik dan tertarik la tgk bingka akak ni..sure harum wangi bau pandan tu kan..hmmm harus dicuba nanti:)

Ummi said...

Lina -
Silakan cuba...akak pun biasa buat puding roti gak, cuma yg ni bila letak pandan dan dikukus, sangat sedap.. :)

Ain Sweet Thots -
Hahhaa..sabaau jek la Ain, waaah lama x nampak dtg sini..Ain sihat ke? Nnt ada masa try la ye...

Sue @ Nenie -
Wkmsalam...aah la kan..pelbagaikan cara makan roti...hehe..cuba jgn x cuba.. :)

CT Delima -
Wkmsalam..aah akak penah tgk CT buat hari tu..lupa lak nak jenguk yg CT, tp telor byk pun sedap nih..hehee, x bau sangat sbb letak pandan tu..ok jek CT..nnt akak try resepi mak CT lak yea.. :) insyaAllah

Oh Oeya -
Hehe...ok la tu..mata jadi segar :) leh wat keja laju sikit eh..

Chikadakbiru -
Aah best jek bingka ni...yep 200 ml santan kotak, pastu kan ada 200 ml air tu...so x pekat pun...campur dgn telor lgk..so mmg elok la terendam roti tu..hehe

Alycia -
Silakan Alycia, time panas pun ok makan, letak dlm esbok dulu...hehe

Ummi said...

Lieya -
Uiikss sana hujan ke...mmg lapor la eh.. :)

K.Zai -
Hahaha..tu dia..pas makan nak tarik selimut terus...adeei..bole la jgk K.Zai oooii..hehe

Kaklong -
Yep, sgt mudah...sila sila eh..

Rahel -
Waaah bau pandan sampai ke dapur ke Rahel...sori la eh..hehe

Cik Cek -
Mmg org yg share resepi ni la yg kretip Kak Cek kan...akak kalau sedap betul..kena kata sedap teramat...dah mmg betuii kan...hehe

Mak Qis -
Hehhee..begitulah kata tekak akak...apapun sila la cuba...ikut tekak masing2 jgk la kan.. :)

Yummylittlecooks -
Mmg mudah dan sedap ni...sila2kan try...share feedback nnt k.. :)

Yatie -
Wkmsalam...haha..ya ke akak goda2..xdalah, Yatie yg tergoda..xpa Yatie rajin...cepat2 kuarkan kukuskan blk..hehe

Zana Sweet Rose -
Mmg sedap sangat lah pada tekak mak abah dan adik akak, wpun pd akak dah biasa makan puding camni..tp haruman pandan tu buat lg ingin nak makan dan makan..hehe..sila2 try Zana :)

Nieza -
Ya kee...tertarik kena la buat, boleh la bg feedback..sedap jek pd tekak akak..sejuk2 lg best..hehe

♫ mokwo® ♫ said...

cantik jadiknye belang2 ayu gitew!!spt biasa lah kalau singgah nih tak salin resepi tak sah..buat x buat velakang kira kan ummi!!

Anonymous said...

hai, kak ummi,dlm resepi ni letak pes pandan,perlu letak color hijau or not? adakah pes pandan sememangnya sdh color hijau? TQ nanti free kak tlg jawab ye kak. teringin sangat nak buat for my kid.

may.

Diana @ Melley Mey said...

cantik ler bingka roti kukus pandan nie akak.... kalu org kat umah nie semua suka makan bingka roti.. tp versi kukus nie x perna lg buat.. masuk list dulu... ;)

Anonymous said...

salam kak umi...selalu masuk rumah akak nie..tapi baru hari ini terpanggil nak komen..:) dah try resepi ni petang tadi...mmamng sedap tapi tak secantik dan semolek yg akak buat..tengah2 macam lembik skit...agaknya terlalu lama rendam roti tu...lain kali nak cuba lagi...terima kasih kak...cikliz

Anonymous said...

Salam Kak Umi,

Saya baru buat untuk minum petang semalam. Nak habiskan lebihan roti. Memang sedap dan ringkas.

Suami dan anak2 siap request suruh buat sekali lagi....

Anyway, thanks atas resepi ini.

niknur syamimi said...

kalau bakar xpe ke kak?

Shiela said...

assalam.. mmg nampak sedap sangat kak Ummi cayang.. nak cuba gaklah tapi tahlaa bila..

sabar dubai said...

Kak ummi cayang kite pose hi xbaikkk tauuuuuu leleh air liurrr

sabar dubai said...

Kak ummi cayang kite pose hi xbaikkk tauuuuuu leleh air liurrr