Friday, October 28, 2011

Black Bottom Banana Cake

Assalamualaikum.....Dah lama kan akak x bersiaran, seronok pulak cuti-cuti...xyah ingat2 kat dapur alam maya nih...hehee... Rasa ok jek hidup tanpanya, boleh lah bertatih-tatih slow down pasni... Kalau ikut hati mmg nak rest sangat2 dah ni...tp nasihat dari beberapa teman sejati, buat akak fikir banyak kali dan mungkin entry takkan sekerap dahulu la nanti kan....Maaf kan akak yea...Takmo citer dah laaa soal hati dan perasaan kat blog nih...hehheee. Jom layan menu tertangguh ntah bila-bila... Resepi dari Taste of Home ni akak kutip dari dapur AlongRoz cayangggg... terima kasih Along, Ummi kongsikan di sini pulak la eh...izin Ummi C n P eh..tq Along..

BLACK BOTTOM BANANA CAKE
Original Recipe: Taste of Home
Sumber: AlongRoz HomeKreation

Saiz 8" persegi
BAHAN2:
  • 1/2 cwn Butter - lembutkan
  • 1 cwn Gula (akak letak 3/4 cawan je)
  • 1 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 1/2 cawan pisang dilecek - akak guna pisang berangan
  • 1 1/2 cwn Tepung Gandum*
  • 1 sudu teh baking powder*
  • 1 sudu teh soda bikarbonat*
  • 1/2 sudu teh garam* (satukan bahan *)
  • 1/4 cawan serbuk koko
CARA2:

  1. Pukul mentega dan gula sehingga ringan dan gebu.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul rata.
  3. Masukkan pisang dan kacau rata. Masukkan tepung dan gaul sehingga sebati.
  4. Bahagi adunan kepada dua adunan. Masukkan koko ke dalam satu bahagian dan ratakan ke dalam tin yg telah digris. Sudukan sebahagian lagi di atas nya.
  5. Bakar pada suhu 170°C selama 30 minit atau sehingga masak. Sejukkan di atas redai.

22 comments:

Ummiakid @ lily said...

tu laa... 2 hari skodeng tgk akak x post masakan baru pun...miss akak gak...
npk sedap...kak ari tu dh buat puding pandan kukus tu...mmg sedap kak ...

AZLITA AZIZ said...

lama dah tunggu resepi baru akak.. rindu rasa bila dapur akak ni sunyi tanpa N3 baru..

macam sedap aje nampak kek tu.. teringin nak cuba..
tapi masih tak sihat nak godek2 kat dapur..

Ryo Azhar said...

huiyooooo..tu dia...baru kuak pintu rumah bali dr bercuti..terus berasap balik dapor dia.gigih ye.........huhu..

td baca entri bawah ni..dalam 85 item tu ada x yg terbang ke swak?hihihi

Ryo Azhar said...

huiyooooo..tu dia...baru kuak pintu rumah bali dr bercuti..terus berasap balik dapor dia.gigih ye.........huhu..

td baca entri bawah ni..dalam 85 item tu ada x yg terbang ke swak?hihihi

~~zAnAfAhMi~~ said...

Ummi baru balik bercuti ke, mesti angin cuti tu masih ada....cuti je la, dapur tak berasap takpe....tapau je. Nanti zana nak cuba resipi ni, masih belum pernah cuba resipi Ummi.

HaSue said...

bertatih2 slow down yer kak..takpela..kite hormati n bg sokongn jer mana2 yg akak rasa selesa..nak blogging dlm keadaan terpaksa pun x best kan kak kannn..teks
BBBC nih cam brownies rupanya ek kak?nih kompom2 dah abis nih..tuk bawak bekal bercoti aritu ke?hihi

norlie said...

nampak sedapnya...

izahdaut said...

Kdg2 bercuti ni pun boleh refresh mood berbloging. Kdg2 mmg susah nak berblog pulak2 hati trasa, terkecil dan terduka. Kan kak ummi.. Tapi hasil usaha kak ummi spanjang berbloging ni sayang pulak kalau dibiar tak berupdate. Buat la stakat kak ummi happy. Yg pnting kita happy.. Kan kak ummi...haappy slalu ye kak

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang. Banyak kali dah Ummi hint2... Along pun sekarang ni tak lah seligat dulu sbb Along nak utamakan hal2 yg lebih penting spt anak2, rihat, dll. Apa2 pun jangan lah berhenti terus ya Ummi. Tak best lah alam blogging ni tanpa Ummi. Sejak Along mula blogging, Ummi jer gang yg tinggal sbb yg lain tu ramai yg dah give up. Lemah terus lah semangat Along kalau Ummi pun quit.
Kek ni sedap kan Ummi, Along suka kombinasi dua lapis tu.

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayangggg,
Takpe kak rehat2 kejap, asalkan jngn berhenti dari berblogging ni..akak sumber inspirasi kami semua...PERCAYALAHHHHHHHH.....

mcm terapi shopping aritu mmng BEST sangatkan...terasa bahagia sangat...alamak melalut daaaa Yatie ni, btw kek kat atas tu mmng sedapkan, lupalah dah pernah buat ke belum..rasanya dah kot...tapi mcm nak wat lagilah, kek/kuih yg berkaitan pisang mmng kegemaranku...

Ummi said...

Lily -
Terima kasih rajin skodeng ey..aah balik bercuti terus mood nak up entry malass...BW rajin sikit laa...hehe

Azlita -
Akak pun rindu nak tengok entry Ita taaauuu...balik2 mst skodeng terus dpur Ita..hehe.. Kek ni senang dan sedap, tu yg best tuh..hehe.. X sihat yea..nnt dah sihat, mst laju baking2 kan Ita.. :)

Ryo -
Hahhaha..laju ni sbb entry basi la Ryo ooiii..hehe. Tp kalau ajak lg pi jalan2, akak mampu lagik..hahaha. Ryo, ada berangan nak barang apa2 ke, nnt pi Daiso lgk akak carikan eyy.. :)

ZanFahmi -
Dapur berasap dgn lauk biasa2 jek..malas nak entry...hehe

HaSue -
Ya la Sue, macam dah kena slow down, thn ni paling byk akak nak kena "work out & catch-up".. Tp kerana you all, akak berfikir banyak kali...jiwa kena kental betul nampaknya...tp x selaju mana la kot...hehe, sayang kat Sue yang sering brtandang dan usik2 akak... :))

inahar ali said...

ummmiiiii cayang..mai kl apsal x calling2..kalu x leh dating2 lg kt wangsa maju..hehe! nnti ummi bgla no hp kt inbox FB ek...

Ummi said...

Norlie -
Kalau teringin nak rasa, try la yea :)

Izah -
Terima kasih dan terharu dengan kata2 dan sikap ambil berat Izah, akak mmg sayang dgn HSH ni, banyak mengajar kita erti persahabatan, dapat kawan dan hilang kawan pun sama naik jek...kes terasa hati kalau setakat seorang dua tu, akak malas nak amik pot sbb akak x tau apa salah akak kalau x ikhlas nk bgtau, lebih baik berundur setelah org dingin kan...ramai lg yg berhati baik kooott... :))

AlongRoz -
Wkmsalam Along cayangggg..yep byk kali hint, byk kali gak hati x kental kan Along...Ada banyak hal yang mesti Ummi tumpukan mulai thn dpn ni..harap2 hati Ummi kuat untuk slow down.. :(( Apapun muaaahh n lebiiiuuu Along..

Yatie -
Wkmsalam Yatie manis ayu...cayangggg diaa..muaahh 100x..hehe. Balik bercuti ni mmg mood nak update blog kurang, tp BW rajin sikit...hehee. Terima kasih banyak atas sokongan Yatie buat HSH..akak hargai..InsyaAllah, jika ada lg kekuatan, xkan padam la HSH ni...kaaannn..lebiiuuu Yatie :)

Ummi said...

Inahar -
Wkmsalam Ina cayang...sori la, kita ingat sume org pi holiday, malas la nak kacau2 kan...tu la pasaiii...hehe..Tp mmg duk ingat sgt kat Ina, rasa nak terjah jek Klinik, tp x igt jalan la pulak...hahahaa.. Ok nnt Ummi inbox phone no eh..muaaahh

Chah said...

Kak, pisang ngancekelat always great combo...sedapnya..masak2 rajin2 lg ye...rindu menu yg hebat2 dr akak...dh tu brg2 4 karung dr daiso tu bila nk guna kalu x tayang kt kami neh...heheheh...

Totie@Tomy said...

WAH TAK PENAH LAGI MAKAN KEK PISANG COKLAT..NAMPAK MENARIK SAYA MESTI CUBA BILA DAH BERSALIN NANTI..

ida said...

wah kak ummi sakan berbelanja dtg KL.kak ummi sy yg duk KL ni pun tak pernah sampai kedai Daiso tp akak sekali borong ratus2 gitu.mak ai..
kek kat atas tu pernah gak cuba sedap

Ida,Japan said...

akak ni kalau senyap mesti sibuk tu...tul tak, tapi masih sempat lagi k'ummi post n3 ni...nmpk sedap ler menda ni nmpk

Rima said...

KUmmiii
its ok to slow down.. i hv my days too.. walau aper pun.. u take it easy and dont bother so much.. we are who we are and this is ur blog ok.. lap u many many ok!

Yana Shaiful said...

waahh Kak Ummi baru blk jln2 shoping2 trus msk dapur..bestnya kek pisang dgn ceklat..nnt nk try lah

Ijan said...

Chaiyyok kak ummi, slow2 takpe... Janji ada. Hehe... Take care kak ummi cayang. Mmuahh!

Jay said...

Thanks for stopping by dear..n loving wishes..:)
cake looks gorgeous..I love your recipes n this one is soooooooper dooooooper hit ..!

Tasty Appetite