Sunday, October 16, 2011

Aktiviti Masak-Masak Di Kampung Bersama Bonda

ASSALAMUALAIKUM..

Maaflah xda entry sehari dua kelmarin....akak bz pagi sabtu tu baking kek n wat kuih sikit untuk bawak balik kampung. Jam 12.00 tghri dah bertolak ke Temerloh sebab menghadiri jemputan kenduri adik officemate akak....pastu terus lah bermalam di rumah parents....eeemmm petang tadi baru sampai ke rumah. Setel kain bagai la pulak...kalau ikutkan malas betul nak up entry...tp rajinkan jgk laa nii...nnt basi pulak cerita ek.. Okaaayy la, ni citer aktiviti seharian hari ni di kampung...

Masa balik dr kenduri di Temerloh semalam, akak singgah kat kedai di tepi jalan Kg. Raja, Songsang, (bukan Raja yg songsang taauu...hehe) Temerloh, akak sempat beli 3 ekor ikan tilapia sangkar Sg. Semantan. Siap2 dah akak suh org tu buang sisik dan perut ikan, hidup menggelitik lgk wpun dah disiang, gerak-gerak jek masa dlm kete...hehe. Malam tadi mak tanya nak buat sarapan apa pg esok (hari ni), akak terus cakap, apa kata kita buat putu mayam nak x mak? Memang dulu2 selalu tolong mak buat kuih ni pagi2...dah lama x buat ni tau...Mak kata, boleh jugak, tepung beras pun ada...hehee...so bangun pagi2 tadi, akak tengok mak dah siap bancuh daaahh (no sukat-sukat laaa...) Adeeeii, baru nak suruh mak sukat air panas didih tu...xdan...mak kata, main tuang jek agak2...Jadi acara menekan acuan kasi kuar itu putu mayam akak punya aksi tu okayyy!! Akak tekan sume sampai habis doh...So laaayyyyyaaan...menu pagi tadi n lauk tengahari di kampung....


Putu mayam buatan sendiri yang paling akak rindu nak makan...dapat jugak lah pagi tadi, puas hati...makan dengan nyiur muda yang digaul dengan gula putih aje laaa..no gula perang. Pastu akak uruskan menu tengahari sebab adik bongsu akak cakap lama x makan masakan ngah...adeiii adik bongsu ku .. Lepas jek sarapan, akak pi kedai cari bahan2 untuk masak ikan tilapia sweet sour tu...Ikan tilapia tu pulak komain besaaauu...isi tebal...best gilosss! Sume puji sedap...hehe, sedap ikan ke sedap sweet sour tu ntah laaa.. ^_^

Ni gambar putu mayam in the making yang di snap oleh cik abang kita, tangan akak masa tu berselemooiiihh dengan tepung la eh...ikut dan jek la dia amik...angle suka hati...hehee. Bab resepi tuh nnt akak buat semula la eh...akak bg sukatan yg betul, senang sangat2 sebenarnya...maleh nak kuarkan acuan jek...hehe...

Ikan yang sekor ni punya lah besaaauuu, sampai terpaksa kuarkan pinggan bujur pengantin laks...hehehee, pinggan nostalgia ni taaauu...dah 30 tahun lebih set pinggan nih...hehe. Terkejut abah kita bila tengok, dia kata cam makan lauk pengantin la pulak...hahaha

24 comments:

Along Maklong said...

salam ummi..
besar ikan tuuu..
terliur maklong.. nak2 dengar masih fresh.. ikan ni memang feberet maklong.. masak apa pun sodap..

kzai said...

asalamualaikum ummi..lama x jengah dapur ummi ni..tu lah kdg2 mood nk BW pun agak merundum..xsempat tinggal jejak..intai2 gitu je..
uihh..rajin nya wat putu mayam..best giler tu kalu dpt mkn buatan sendiri..mkn panas2..ikan talapai besau..sedapnya lahaiii..

Citarasa Rinduan said...

AMIK kooooooooo

pitam....
kak ummi mabelesnya...
mmg kan, sesekali balik kampung time tulah pelbagai idea dan masakan yang timbul..

wah!
rindu masakan ibu,

quinnie said...

salam kakummi..seronoknya balik kg..saya suka putu mayam...teringin jugak nak belajar buat sendiri...tapi macam akak kata la..benda nya senang je tapi bab nak ngeluarkan acu tu yg malas...hehhhe

Sari Yusa Ibrahim said...

salam, kak ummi.. ni kira makan berdamailah ni ya, hehe. Cepat2lah sikit ya buat balik putu mayam tu, kami semua tungguuuuuuuuu!!

izahdaut said...

my feberet ikan. kalau kat kampung mmg saya akan order 3 kilo ke 5 kilo. order tu pada org bela ikan tu, diorg siap2 buang sisik ngan perut.sampai2 dah cun je. boleh request perap kalau nak buat bakar. best2..suke juge yg kecik2 sebab kalau goreng garing2 manisss je.

putu mayam tu best nyer kak makan homemade kan/lama giler tak makan. bila tengok india buat tak jadi nak mmbeli. sukeee

Asmara said...

suka putu mayam, dulu2 kalau mak pegi pasar tani mesti beli. hehe.. xpenah buat lagi. kalau kami balik kg rmh aki kat temerloh mmg selalu dpt talapia sungai, manis dan sedap sbb fresh! bakar atau goreng mcm kak umi buat ni mmg sedap! :D

rahel said...

Emm bestnye putu mayam...bestnye ikan tilapia masam manis...nak semuanya.

eMMe said...

putu mayam mmg feveret! tak nampak pun gula merah, ade gula merah lajuuu...hehehehhe....

eyna said...

Salam Kak Ummi,

Saya selalu follow blog akak. Thanks for sharing resepi2 yang menarik. Yang bestnya resepi yg saya cuba semuanya best dan menjadi. Putu Mayam memang favourite saya ni..bila dah dpt resepi nanti..tak sabar nak cuba lak.

tun_telani said...

WAAAAAAhhhhh!!!!!!!!!! putu mayam!!!! nak makan jugakk!!! uu uuu.. sedapnyer. windunyer nk makan putu mayam.. xreti nk buat sendiri..

cik cek said...

Memang best biula sama family kan...
Waaa...itu putu mayam...buat kak cek teringinnya nak makan...homemade pulak tu....Ummmi...nak mintak sikit ni...:D

cik cek said...

Alamak ummi typing errorla...nak taip betulla jadi biula...upsss..sorry ek...:D

Lina said...

alamak terliur lak tgk ikan talapia sweet sour tuh

Shidah said...

Salam Kak Ummi,

Selalu dok jadi silent reader akak jer, teringin gak nak tinggal jejak. Btw, akak guna acuan maruku ker untuk putu mayam tu ? Sungguh mengancam hasilnya. Nanti akak kongsi resepi ek. Umah mak kite ada acuan tu tapi dah lama jadi barang antik dlm lemari.

CT Delima said...

as'salam kak Ummi

Che CT juga peminat setia putu mayang kak. kalau dok jb dulu sekali beli sampai RM3 sekali makan..memang suka sangat2 pastu gula dia ct gaul sekali dengan kelapa n gulung dalam putu mayang tu sekali..hahaha. Tapi sekarang dok kl ni jarang dapat jumpa.

nostalgia betul acuan putu mayang tu erk kak. arwah mak pun masih simpan acuan lama ni tapi dia lebih suka guna yang ada pemegang dua tangan tu. acuan buat kuih maruku..hihi.

kak Depavali dah nak samapi jom buat maruku.. hahaha..lariiiiiiii

Lieya said...

Hai K. Ummi, aduhaiii terliuq tengok putu mayam tu. Bestttt buat sendiri pulak tu... hu hu kalau tak pakai acuannya boleh tak kak??

Chah said...

Ingat2 lupa plak rupa putu ni..tgk kt sini baru refresh...mkn dgn gula merah kan.... Uishhh ikan tu...sayapun kalau blk kg mesti ke pasar maran ari ahad, beli ikan ni ngan ikan patin sangkar..sedap! Pheww...

dZana said...

kak ummi.. terliur tgok putu mayam tu.. susah gak nk dpt mkn skrg ni..

Aziela said...

salam kak ummi...kalaulah tgn akak mcm tu punya jelita akak kata sememeh, kalau saya yang tepung sampai ke siku nie camna lah gamaknya kan..hehehehehe

HaSue said...

tak pernah buat lg putu mayam tu..sng ke susah kak nk buat?hehe..ape punyer soalan daa...ikan tu ngencess nengoknyer

Ms Ef Abas said...

nak sangat cuba buat putu mayam tapi mcm tak confident jer.

cahya indah said...

auntie, besarnya ikan tu..tak penah kot tengok talapia besar macam tu

halidadamha said...

kak ummi, kalau di kuala perlis, putu mayam dimakan dengan kuah ikan (macam kuah laksa). sedapppp.... lain dari yang lain.