Friday, October 30, 2009

American Chocolate Cake (Resepi II) - Best One!!

Sori ya kalu ada yang terliur sangat...saja2 suka2 hati akak la nak letak gambar ni banyak2...biar ramai yang buat lepas nih..hehe...kek2 ni yang nak berposing, hehee..akak ikut aje laa...Tengok2 gambar dulu la sebelum salin resepi kan...Memang marvelous I tell you....Buat ni malam kelmarin sebab Najwa nak bawak balik ke hostel after her study leave for a few days..Pastu akak bawak ke ofis sikit...semua kata sedap!! Najwa siap sms lg kata "sedapnyaaaaa..." hehe..

Resepi ceduk dari dapur Mamasya tapi sumber asal dari FP Zahara. Resepi yang mudah dan sedap...thanks to both of you! Akak copy-paste dari dapur Mamasya ya..Yummy, sungguh bercoklat....sangat puashati!!

BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)
  • 2 cups flour*
  • 2 cups granulated sugar - guna caster sugar
  • 3/4 cups cocoa*
  • 2 tsp baking powder*
  • 2 tsp baking soda*
  • 2 eggs
  • 1 cup of milk (fresh)
  • 1 cup of corn oil
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1/2 tsp salt 1 tsp Nescafe, added to 1 cup of hot water

Cara;:-

  1. Ayak bahan * sekaligus
  2. Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air. (akak pukul lebihkurang 1 1/2 minit gitu..)
  3. Masukkan bahan yg diayak, air dan susu, kacau kejap dgn senduk kayu.
  4. Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min. (oven akak - 165C sahaja)
Atau kalu nak try the other version, you can also click here. Untuk ganache, akak guna resepi di bawah ni..x igtlah amik dari mana...mintak maaf pada tuan punya resepi ya...
Bahan Topping/Ganache:- (Note: akak wat separuh dr bahan ni)
  • 1 tin susu pekat - boleh kurangkan
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 1/3 cawan serbuk koko (akak guna Van Houten)
  • secubit garam

Cara:-

Campurkan susu, serbuk koko dan minyak. Masak atas api perlahan saja hingga pekat dan kacau selalu dengan whisker. Masukkan garam dan esen, kacau. Bila telah pekat dan berkilat (lebih kurang 10 minit), tutup api dan biarkan sejuk. Sapu atas kek.

20 comments:

Ms.Lilies said...

alamak kak...sedapnya...saya amik ek resepi ni...nnt nak try ni...

ain said...

yummy..yummyyy..yummyyyyy!!!! nakkkk!

E-na Zarina said...

he he memang terliurrrrr...
e-na mmg x kuat iman klu dgn choc cake! Ada x-tra utk E-na x??? ;-)

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

wow nampak sedap n senang nak wat ehehhe

hana said...

aduhaiiiiiii terasa lalu kat anak tekak dah ni kak! tulun ler bg sepotong dua! hihihi

K.Nor said...

org wat kek cekelat dia wat kek cekelat gak.. ish..ish.. ish....... kita tukar2 nak hehe

Deliah's Deli said...

nmpak sedap esp choc muffins tu, mngoda habis ;)

Azita said...

memang terliur ni k.ummi!!! nakkkkkkkkkkk!!!!!!!!

Jamie said...

wah.. must try nie.. bahan semua dah ada. Memang tergoda...

nor64 said...

salam ummi ..akak selalu juge buat kek american ni..cpt..kadang2 ade member tempah depa kata pun sedap..mula2 akak ambk kat m.lng azie..lpas tu akak selalu jenguk kat sini..pandai ummi begar2 nmpak marbeles je kek ummi ni...akak ceduk idea ummi ni ye..tq

Uncle Lee said...

Hello Ummi, you sure one fantastic lady, American Chocolate cake! Looks really delicious.
Okay, saya nanti you buat Canadian chocolate cake, send me telegram, save me 3 pieces, ha ha.

Ummi, you senang after your breakfast of nasi lemak and ikan percik, drive over in your Mercedes to my place...ada something for you, *wink*, Lee.

atie said...

hai kak ummi..resipi ni mmg sedap sgt2..atie dah try buat & nak buat lg;)

blogresipi said...

Adeh sedappnyee kek cekelat. macam senang je nak buatnye tue ye kak ummi.. esh...rasa nk mkn kek cekelat laaa....

Ummi said...

Ms.Lilies -
Thanks for visiting..mmg sedap pun..cepat try!

Ain -
Hehe..dah xda la Ain..nnt buat eh..

E-na -
Hehe..x kuat iman makan la ni yaa..hehe

@nnap3jelov3b -
Hadoooii pjgnya nk tulis..ada singkatan nama x..hehe, mmg senang sgt nak buat..cpat try eh..

Hana -
Amboii melolong sekali ko nak kek..dah licin dah Hana, lambat sgt..hehe

Nor -
Hehe..tu la pasai..tgk Nor pnya Chiffon Choc Cake pun menggoda laa..nnt nk try gak laa..

Deliah's Deli -
Owh nak tau sedap kena try la nmpaknya..kan, kan..

Jamie -
Ha, bahan dah ada, tunggu apa lg..baking, baking..hehe

Nor64 -
Owh ya ke..yg maklang tu pun rasa Ummi penah try gak..semua sedap lah pendek kata..hehe..ok silakan amik, no hal..Ummi pun amik resepi org gak..

Uncle Lee -
Haii..waahh..ur compliments really scared me..hahaa..Ok, I'll try to search for that Canadian Choc cake later..loved to give a try..Just came back from your dancing ballroom..hahaa..(huh, really sweat!) That Cherry Blossom Cha Cha n Guantanamera really made my day! Thanks U.Lee..

Atie -
Owh dah try eh..baguuusss..hehe..puashati kan..

Ijan -
Hehe..dah boleh makan macam2 dah kan Ijan..setakat kek cokelat ni apalah sgt kan, kan..pi cepat buat..Mikael dah tdo ke blm tu? Cepat2..nnt dia jaga susah..hehe

HaSue said...

hadoiii kak..baru last week wat kek ceklat..baru jek hadam sepenuhnya dah terliuq balik nengok kek akak neh..camner neh..nak wat ke idak ekk..adoii2..huhuu..

geraugebang said...

melt choc tu sangatlah sedap nampaknya. kalau lah dapat jilat. he he he

E-na said...

Kak ummi, Ena dtg nk amik resepi kek ni...dah x tahan ni kena try buat gak...tq kak

SITI HAJAR MEGAT FAUZI said...

mmg terliur tgk..time nak exam nie mmg nafsu mkn btambah.....kek still dlm oven naik gebus....thanks 4 sharinh receipe..

zurida said...

Saya dah buat banyak kali resepi ni. Memang sedap. Highly recommended...terima kasih kongsi resepi.

Lizan said...

saya dah buat, memang sedap..terima kasih ya -- saya dah link resepi ke sini.. :)

http://luckylizan.blogspot.com/2011/12/american-chocolate-cake.html