Monday, March 28, 2011

Nasi Goreng Udang Kering Sambal Belacan

Assalamualaikum buat yang masih sudi mengunjungi HSH nih..2 3 hari x on9 pun...wiken yang amat bz dan penuh aktiviti....lalu membuatkan rasa malas nak mengadap blog...sonok lagi santai2 rasanya...argghhh bestnyaaa.... Meh nak citer sikit aktiviti apa....Ahad kelmarin, lepas habis kursus kat masjid, balik tu singgah kat Nursery kat Jalan Teluk Cempedak pi beli pasu besauu 2 bijik, pokok2 ijo 2 pokok, tanah organik 5 beg...huk alaahh melayang RM200 gak. Bukan apa, lama sungguh x membelai pokok2 daun kat rumah tu (pokok bunga2 mmg xda laa)...dah mcm merajuk jek tengok rupanya...hehehe...So petang ahad tuh, hb mulakan dulu operasi sebab akak memengat keladi chaca dulu kat dapur, pastu akak baru join....sakan tengok hb operasi tukar pasu, tambah tanah, kerat2 dahan mati segala, letak baja...akak pun tolong ala2 jadi Mandor pun ada...tp nak mengheret satu2 pasu besar tu..mak oiii berat gak, nasib x byk sgt yg besar...tp bestnya sonoknya badan berpeluh lejut camni.....kalau memasak setakat peluh ketiak dgn dahi je la kan...hehehee...Pastu bila badan penat camtu, tdo malam sungguh la lenaaaa....eeemm...

Okay la jom layan menu masak2 cuti baru nih...layan je la nasi goreng resepi campak2 nih...tp licin dek budak Aiman tuh...hehehhe..baru ada mood nak posting..


NASI GORENG UDANG KERING SAMBAL BELACAN
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 3 mangkuk nasi putih
  • 5 ulas bawang merah - ditumbuk kasar
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
  • 10 tangkai cili kering - dipotong serong
  • 3 sudu besar sambal belacan (bikin sendiri la eh)
  • 2 biji telor - dibuat scramble
  • 3 sudu besar udang kering (yg baru) - direndam dan tumbuk2 sikit
  • 2 sudu besar kicap cair
  • beberapa urat kacang panjang - hiris 1 inci serong
  • 5 batang kacang botor - hiris serong kecil
  • garam secukup rasa
  • 5 sudu besar minyak masak
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili kering hingga naik bau.
  2. Masukkan pula sambal belacan dan udang kering tadi. Kacau.
  3. Masukkan kicap masin dan telor hancur. Kacau rata sebentar.
  4. Masukkan nasi putih dan gaul rata dan masukkan garam secukup rasa.
  5. Apabila nampak nasi sudah berasap, masukkan sayur2 tadi dan kacau rata sebentar sahaja supaya sayur jangan layu sangat.
  6. Hidangkan panas dengan keropok dan juga sambal belacan lagi jika suka...besstttt!!

9 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

sekali sekala wat nasi goreng pun santai gak....mesti sedap kena ngan white cofee...

Nieza said...

Assalam kak Ummi, nasi goreng pun sodap..haha sambal belacan tu yg best tu..:)

hani said...

kak ummi,
dgr tajuk je dah terliur...surlppp

Yatie said...

Assalam K.Ummi,
Kalau resepi ada belacan/sambal belacan mmng best...nasi goreng ni mmng menyelerakan..laporlah plk...
= arini Yatie masak ikan siakap ala rendang resepi akak...kejap lagi nak n3...fuhhhhh sedap betullll...tq kak resepi yg mabelesssss...

Bib Abdul Hamid said...

assalam Umi.. sedapnye nasi goreng tu.. terliur rasanya... nanti blh cuba ...

K.Nor said...

nasi tak nak, air kopi nak!! :)

Mas said...

mas nak nasi ngan air kopi.....he..he..

Diana @ Melley Mey said...

akaaak.. nie dah pasti sedap nie tau.. tgk nama tu pun dah tau sedap... ;)

Ummi said...

Nazrah -
Ikut selera, semua licin..hehehe

Nieza -
Sambal belacan n keropok tu la wat makan berpinggan2..huhu

Hani -
Wah tajuk pun terliur eh..lenkali nak letak lg gah la..hehe

Yatie -
Aah la Yatie..sambal belacan penambat selera...hehee...Waah ikan ala rendang..mmg best..thanks sudi cuba ya Yatie..

Bib -
Wkmsalam...terima kasih kerana sudi nak cuba...sempoi2 jek ni..adjust la mana patut ya Bib..

Nor -
Waaaah diet ke Nor...minum kopi jek..hehe

Mas -
Hahahah..tibai selagi boleh kan Mas..

Diana -
Xtau la kat tekak org..tekak akak anak beranak mmg syiioookk habis..hehe