Thursday, March 31, 2011

Ayam Kicap Berempah Harum dan BARU JE BERDAKAP DENGAN HANA..yeaaahh!

Salam....Yeaaaahhhhh! Akak seronok sekali ni...nak bagi tau gak nih, akak DAH DAPAT DAKAP DENGAN HANA jam 12 tenghari tadi...Mokcik tu keluar bandar ni tadi 1 family teman cik abang dia daftar nombor kat Celcom dan lalu kat depan ofis akak....waaaah berdering tepon akak....tengok2 nombor dia naik. Hana bagi tau dia ada kat bawah bangunan ofis akak...yeaaah, rasa nak melompat turun haa...rindu banget!! Apa lagi kita pun panggil cik abang sekali kat tingkat atas tuh...turun. Waduhhh akak berdakap berlaga pipi mesra dengan Hana x ingat donia taaauuu!!! Encik2 suami sume berjabat salam dan berbual...Sempatlah bertanya khabar dan mencuit dan mengetap bibir tengok si Darwish...x maunya kat orang lain..duk berdakap dengan papa dia jek...Sempat berborak kejap jek laaa, Hana pun bg tau nak balik kampung jap esok ambil barang2 dia banyak lagi. Nak ajak ke rumah tengahari camni xdan laaa...Tapi dah pelawa dia makan nanti...hehehee...X puas rasanya borak, tup tup ada lak lori nak parking turunkan barang kat tempat diaorg park kete tuh...adeehh..kacau daun betul laa....So diaorg berangkat pergi dulu laa...Apapun Hana, thanks sudi singgah kat ofis.....akak baru berura-ura nak terjah ko dulu...hehe..Rupanya pandai dia...rumah tengah berkaparan katanya..hehe..ok xpa laa..janji dah amik bau Jepun mu...hahahahhaa. Sorilah xda gambar...xdan pun nak snap ke, x igt donia borak wpun sekejap...hehe

Okay lah, jamu dulu dengan lauk Ayam Kicap Berempah Harum ni ceduk dari dapur Dayang Jack yang memang handal masak2 lauk ayam nih....hehee...Dayang, thanks yea...sangat sedap...tp biasalah akak derhaka sikit2....apapun nak C n P je la resepi Dayang tu kat sini eh...thanks

AYAM KICAP BEREMPAH HARUM
Resepi: Dayang Jack (DJ)

Bahan:-
  • 1/2 ekor ayam (dipotong dan digoreng 1/2 masak)
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos lada hitam - optional
  • 1 sudu makan cili giling
  • 1 sk lada hitam (ditumbuk halus)
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • 1 sk serbuk ketumbar (*akak tambah ni)
  • Rempah tumis (bunga lawang, cengkih, kayu manis, pelaga)
  • hirisan daun sup secukupnya
  • sedikit garam
Bahan-bahan Kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 batang serai (*akak guna 2 btg)
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
Cara-Cara Memasak:
  1. Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis rempah dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan pula cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan kicap pekat, sos tiram dan sos tomato. Barulah dimasukkan ayam yg digoreng 1/2 masak tadi. Jangan lupa tambahkan air secukupnya. Kacau hingga mendidih.
  3. Masukkan lada hitam, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar, sos lada hitam, kicap manis, garam dan daun sup. Kacau lagi hingga ayam masak sempurna. (boleh tambah kicap, air dsbya mengikut citarasa sendiri)
  4. Hidangkan panas-panas setelah masak.

27 comments:

anie,Nagoya said...

hahahaha...itu dia kk Ummi.seronok dpt jmpa dak Hana.kirim salam kat dia jg ya.lain kali jgn main terjun2 tau.kang patah lak daging badan tu.hihihihi....

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ummi...
Best nyer dpt peluk & berbual ngan Hana..hehehe bila agaknyer kite dpt peluk/dakap si Hana??
Ayam kicap berempah blh masuk list dulu lah :P Cam sedap jer..

NuRuL -uYuL- said...

waaaaaaaa....k.ummi dapat berdakap ngan k.hana ...jelesnyer.... xaci tol ... kt pon nak gak ..

Watie Rose said...

wah gitu ya..rindu gak kat kak hana itu...hehe

Yatie said...

uwwaaaa seronoknya.....jeles aiiii...lauk akak menyelerakan sungguhlah....lapor ni...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ala... ayam kicap tu kita tak jeles..sbb buleh masak sendirik.. tapi tang peluk laga pipi ngan hana tu yg jelesnyer.. hehehehhh... kem salam kat dia kalo jumpa nnt ye...

K.Nor said...

erkkk.. menjeleskan lagi la tu.. sabo.. sabo.. hehehe

♥LOVE2COOK♥ said...

You sounded really happy la kak! Make all of us happy and jealous at the same time! Wekekeke! ;)

Diana @ Melley Mey said...

ayam kicap fav sekeluarga.. tp x perna makan versi nie lagi.. pasti akan try nnt... ada ayam kat peti ais tu... hehehee

Rozita said...

opis kak ummi kat mana? mana tau selalu lalu ke..selalu gak gi celcom tu...

sedap lauk2 akak... bila la ada masa nak masa sedap2 cam akak buat ni...

mokwonik said...

waaaah shuker laaah tuh! mokwo paling teringin nak berlaga pipi dgn si gebu darwish...sure toing!toing! punyer!
ayam tuh masuk list, pasti!

cikmin said...

wah best lah akak kan..cikmin takde siapa nak peluk..huks.. :P

p/s set cantik dah dapat ke belum?tayang nanti tau..

farah fauzi said...

so sweet....hehe..berangan2 jugak nak jumpa sifu2 nih sebab duk kat kuantan jugak..hehe

Mas said...

arrgghh..jelesnya.....
mas juga yang tak jumpa2 lagi kak hana....nanti kirim salam mas kat kak hana tau..

ayam tu..mas dah buat...memang sedapp bangat.....

Jiya said...

amvoiii.. siap laga2 pipi ngan kak hana. mesti bau jepun tu masih ada lg. hahahahaha... kak.. ayam skett!!

ijan said...

Wahhh dah laga2 pipi ye...syoknye dia... kalau ada gambar lagi best ni.. lepas ni senang le nak reunion sekampung ye kak ummi :)

Sofea said...

ummi..bila lak kita dpt laga2 pipi ni...nak jugak! hehehe

Nieza said...

wahhhh bestnyerr dah jumpa kak Hana...tunggu kita terbang ke kuantan la nanti nak juga jumpa kak ummi sama...hehe btw sedap lak nengok ayam akak ni...harum sampai ke sini dah kak...hehe

inaku79 said...

waaaa....kak, tumpang ceria baca entry akak ni. seronoknya dpt jumpa k.hana. bestnya klu dpt jumpa blogger msk2 yg glamer ni.. tak payah sebut nama smua org dh tahu sapekah mereka itu termasuklah akak.
ayam kicap tu nampak menyelerakan... :)

ilahjy said...

salam ummi..boleh tukar nama ""Ayam Kicap Berempah Harum DAKAPAN HANA""
SEMPENA sambut ina kembali ke kuantan.. mak aiii jeles nya ummi dpt tengok cucukusss darwish.. ooo dia melekap kat ayah dia yer.. nasib kita la dia kenai org2 mata sepit jer selama ni tup2 lihat mata2 besar mcm kita mana wish nak ..hehehe...

DJ Dayang said...

salam kak ummi...

dyg kan tersangatlah heran kenape ler tak kuar2 update dr blog akak ke dapur dyg nun padahal dyg dah ltk link akak pun. dyg slalu je ikut tingkap dr dpr org lain baru leh dpt tgk status akak...huhu. pas tu dyg check kat followers. rupa2nya selama ni dyg x penah follow akak lagi??... aik, rasa2 cam dh penah follow, hmmm..no wonder lerr.....panjang lak kesahnya kan kak...hehe

anyway, trm ksh byk2 yer sudi cube resepi ayam ni. Sronoknya dpt jumpe hana n family. bila lah kita akan bersua kan kak?...ngeee

Citarasa Rinduan said...

wah....kak ummi...bestnya dapat jumpa kak hana...

tapi...awat tak ambil gambor buat kenangan......

ayam kicap berempah tu ayu dah cuba..memaang menyelerakan makan time cuti bersama family

Ummi said...

Anie Nagoya -
Hahahhaha..amboiii akak dah bese dah terjun2 tangga ofis tuh..ni dgr Hana tggu kat bwh lg laa...x igt apa dah..hehe..insyaAllah kalau jmpa nnt akak kim salam..

Mama Hawa -
Memang best laa..dah lama x jumpa dia sejak dia dtg rumah masa bercuti 2 thn lepas..hehe...Ayam DJ ni mmg sedap! Try laa..

Nurul -
Hehehe...dah rezeki x disangka tu Nurul...

Watie Rose -
Tu la kan..rindu punya pasal..hehe

Yatie -
Hehehe, jgn jeles, nnt Hana blk BP leh la gader2 kan..

Ummi said...

MaDiHa (Ratna) -
Hehehe..sabar Ratna eh..nnt ada umur leh jumpa..

Nor -
Hehehe..jgn jeles eh..nnt kita pi ke bendang..hahaha

Love -
Yepp of course...really happy and happy like hell..hahahaha

Diana -
Xpa kalau xda ayam..esok pi beli..leh masak..hehe

Rozita -
Opis akak kat Secret Recipe Lorong Tun Ismail tuh..hehe.

Ummi said...

Mokwonik -
Tu la dpt cuit pipi Darwish jek..dia xnak didukung, duk peluk papa dia jek..hehe

Cikmin -
Hahhaah..cikmin peluk cik abang je laaa lg best...uikss brg apa tuh..hehehe.

Farah Fauzi -
Boleh aje jumpa...kita gebang2 kat kedai mamak...keje mana Farah?

Mas -
Hahhahaa..sabar2 eh..ada umur dan jodoh, leh jmpa...

Jiya -
Memang la bau jepun..kalau jumpa ko bau kamben la jawabnya..wakakakaa..

Ijan -
Memang best...x tau nak cakap apa dah..hehe

Rozita said...

opis akak kat SR ke? laa selalu gi situ...tak penah perasan org je bila dah nampak kek..hehe...

Alysha Nur syahirah said...

thnx ummi :) saye try msak ayam nieh.. :) hik3..