Thursday, March 24, 2011

Yee Mee Kicap


Assalamualaikum....petang ni just nak kongsikan resepi dinner semalam.....angin masak2 mcm x berapa kencang jek....masak nak sempoi2 jek la...kerja rumah x abis2 jek akak tgk..dalam kepala macam ingat nak buat, nak kemas sana, nak kemas sini, x lepas-lepas...adeeeiii. So, masak pun buat yg senang-senang jek...janji leh mengenyangkan perut2 yang tersayang kat rumah ni kan....

Resepi asal intai dari dapur Kak Ida 1001 Resepi nih....kalau ikutkan asalnya yee mee kicap nih xda lah pekat sgt...tp akak main hentam jek letak tepung jagung, dah terlebih sikit..so pekat pulak la kuahnya...hehehhehee...dah tu bila pecahkan telor, dah la x berapa mau nak cantik masaknya sbb kuah dah pekat, akak gaul je laa....nasib la ko mee.....tp memang sedap, rasa mcm hotplate yee mee kat pasaraya besar2 tu..hehehe.... Hb n Aiman puji kata bestt woooo...uisshhh salah siapa itu....sedap kerana air tanganku kaaa..kerana resepinya kaaaa...hahahhahahahha....so jom rempit resepi asal...Thanks kak Ida..Ummi C n P jek sini eh..

YEE MEE KICAP
Sumber: Kak Ida @ 1001 Resepi

Resepi untuk kuah yee mee

Bahan Ditumbuk:
  • 1 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
Bahan Sampingan:
  • 1/2 ekor ayam, potong kecil (akak guna 400 gm daging)
  • 10 keping cendawan hitam, rendam hingga kembang
  • 1 batang lobak merah, hiris nipis
  • sedikit sawi, potong kecil
  • 1 biji tomato, potong kecil
  • telur 4 biji (*akak letak 3 biji)
  • 3 sanggul yee mee kering (*akak letak 2 sanggul yee mee jek)
  • 4 - 5 cawan air
  • bancuhan tepung jagung + air (akak letak 1 1/2 sudu besar tepung jagung + 1/3 cawan air)
Bahan Sos (campurkan semua dalam mangkuk kecil)
  • 5 sudu besar kicap masin
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 3 sudu besar sos tiram
  • sedikit garam, perisa dan serbuk lada putih
Cara-Cara Masak Kuah:-
  1. Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
  2. Masukkan ayam dan kacau sebentar.
  3. Masukkan 4-5 cawan air dan biarkan mendidih sehingga ayam separuh empuk.
  4. Masukkan cendawan hitam, carrot dan sos dan didihkan sehingga ayam empuk.
Cara Hidang:
  1. Sendukkan kuah dan ayam ke dalam hotplate (akak guna kuali jek..hehe), biarkan didih sebentar.
  2. Perlahankan api dan masukkan campuran tepung jagung dan sedikit air untuk memekatkan kuah.
  3. Kemudian masukkan yee mee, tambahkan kuah jika perlu, masukkan sawi dan tomato.
  4. Pecahkan 4 biji telur kedalam kuah. biarkan mendidih sebentar sebelum di hidangkan dengan potongan cili padi dan kicap...

17 comments:

..arcmabaharin.. said...

lapo la pulak....

kakchik@ella said...

hmmm .. sedap ni kak. anak kc mesti suka mee berkicap camni. nnt kc nak cuba lah.

KC copy paste resepi akak boleh ye ..

Nana Aris said...

sedapnyee nyum nyum trus nana lapo balik ni auntie..hehe

J41 said...

kak ummi, wlupun sempoi tp sure sedap.... cntik boat plate tu.... psttttt beli kt mna?

Mas said...

kak ummi...nak sepinggan..
sedappnya....

Mama Hanim said...

tgk ptg2 cmni mmg lg menggoda..
Shopping Dgn Duit Cek Nuffnang, I Like It

(Gambar) Suami Erra Fazira, Engku Emran Kahwin Lain???

Ayu said...

sedap ni kak ummi..
kita memang suka mee, tak kira apa jenis mee..laju aje..

Nieza said...

Kak Ummi, sedap ni..my fav ni nanti nak try juga masuk list dulu..hehe

tun_telani said...

kak ummi, kalu dh expert tuh, masak campak2 pon jd sedap.. hihi..

Sofea said...

k.ummi..issshh tergoda sgguh tgk mee tu..rasa nak sambar je semangkuk..:)

issnita said...

alamak jalan malam cari makan ada pula yee mee 2mangkuk kita makan dulu ye.soooo lazat..

AZLITA AZIZ said...

kak Ummi ... klu hari2 cam ni mmg tak leh nak diet lah kak...

ita tgk pun dah lapar perut ni....

Ietams said...

salam singgah & kenal kak..
sedapnya resepi ni..
saya minta nak copy yer..
utk panduan..
terima kasih..

aidah said...

Sedapnya tengok Yee Mee letak dalam perahu kecik tu, siap ada pendayung lagi, hehehe. Mee ni rasa dia ada tak ala2 sizzling yee me tu

DeLLa said...

alahai..mcm kat restoran pulak..perut mmg tgh lapo ni..tgk blog kak ummi..langsung terus mengaum..bukan berkeroncong dah..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

terliur menengoknya kak... dah la lom lunch lagi ni....... adeiii... apa jenis mee mmg kegemaran saya...

p/s: akak.. mintak izin c&p resepi rendang tok dari blog akak yer... t.kasih !

Ummi said...

arcmabaharin -
Salam kenal, thanks sudi singgah..mmg sedap nih..hehe

kakchik -
Memang x nyesal buat...cpat buat kakchik..hehe

Nana -
Hehe..xpa esok pagi2 masak la eh..

J41 -
Jai sempoi yg sedap la kiranya nih...boat plate tu beli kat Eastern Mall Ampang dulu..lama daahhh

Mas -
Dah licin..hehe

Mama Hanim -
Kalau mee camni, tgk bila2 pun lapar kan..

Ayu -
Aah kan..mmg sedap mee sanggul nih..

Nieza -
Masuk list, jgn x masuk..hehe

Tun_telani -
X semua gak sedap..kalau org x makan..akak makan..hahahhaa

Sofea -
Hahaha..nak sambar pun dah licin dah..tinggal gambo jek..hehe

Issnita -
Tu dia..2 mgkuk sekali..hahaha

Azlita -
Haha..tu lah faktanya Ita..huhuuu

Ietams -
Salam kenal,thanks sudi singgah...silakan try eh..

Aidah -
Hehe..selalu kura2 dlm perahu ek...ni mee...aah ada la rasa2 sizzling mee tuh..bole laaa..

Della -
Tu dia...seram dgr, perut mengaum..hehehe

MaDiHa -
Mmg best resepi nih...owh nak wat rendang eh..silakan copy...hantar sini sikit eh Madiha..