Friday, March 25, 2011

Fruit Pastry Cake



Assalamualaikum.....dah hari jumaat dah ek...sekejapnya lah masa berlalu kan..kan...semalam akak x masak pun sebab balik rumah ada kerja lain yang akak dan hb duk setelkan....tapi sempat gak menggodek kek nih...hehehee....dah bagi kat family adik separuh loyang....Kek yang sedap dari dapur Gert nih....dah lama sangat simpan resepi nih, tengok hari tu ada Nor pun dah buat, cun jek....Ni akak buat memalam buta gitu, dah la sibuk duk buat kerja rumah, x intai2 dah dlm oven, akak tutup dengan alluminium foil tu masa kek dah nak masak sangat dah kot, jadi kaler kurang cun la sikit...tp still lembut dan sedap...mmg best kek nih...kek yang sihat....lebih2 lagi akak kurangkan sukatan gula tuh...hb pun suka...banyak buah2an gitu.....akak guna peach, strawberi dan buah prun.....Jom minum petang...hehehe...Thanks for sharing Gert!


FRUIT PASTRY CAKE
Recipe by: Gert

Ingredients :

  • 113g/1 stick butter, at room temperature
  • 1 cup castor sugar (*akak letak 160 gm je)
  • 50g sour cream
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • Pinch of salt
  • 1 teaspoon orange zest
  • 3 large eggs, at room temperature
  • 210 g plain flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 500 g fresh fruits (I usestrawberries, handful of blueberries, mandarin orange and canned peach slices) (*akak letak peach, strawberi (nak ranum dah...hehe) dan prun...)

Methods:-

* Place cuts fruits in a strainer and sprinkle with 2 tbsp of sugar
* Pre-heat oven to 350 degree F. Butter a baking pan.
* Cream butter, sugar and sour cream together until creamy.
* Add eggs one at a time and beat well.
* Add vanilla, flour, baking powder and zest until everything combined
* Pour batter into a baking pan and smooth the top. Place fruits on top
* Bake for 50-60 minutes or until cake is done.
* Cool and serve



hahahha...terlebih bakar sikit...tp lembut sedap jek...maybe air buah2 tu keluar...sedap rasa prun tuh...i liiikkeee

16 comments:

Nieza said...

Assalam Kak Ummi, nampak pun tau sedap ni...suka part buah2 yg byk tu....sedapnya!...:)

Ezadlieza said...

salam k.ummi...aduhhhh terliur liur dah ni...rajinnya akak ni mengecake...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

maiii sepotong!!!

Mama Hanim said...

nak skit..he2.

(Gambar) Gadis Bunuh Diri Terjun Tingkat 3 KB Mall

(Gambar) Pertunangan, Kisah Cinta Danny X Factor Dan Zaidatul Pramugari Air Asia

izahdaut said...

oo air buah tu menambh sedap kek e..ushh terliur lakk

Kuazue Mohamad said...

menci2.. tak suka2.. tak leh nak cuba belajaq wat.. nanti bila wat abih semua buah2 tu di buang keluaq bebudak nie..

Yatie said...

Assalam K.Ummi,
Kalau kek buah mmng kegemaran anak2 Yatie..tapi tulah, maunya di korek2 isi buah tu...jadi togel je keknya nnti..tapi tu keje anak yg bongsulah...nmpk sedap kek akak ni..

ilahjy said...

salam ummi
najihah balik dari UMP malam tadi..mama apa lagi buat lah sebiji kek juga. kek derhaka la ummi..hehe ikut gaya che mat kita..
tapi ilah taruk inti jem buakan buah2an mcm ummi..abg long tiap minggu balik ker? sibuk la depa tu tahun akhir kan.. dok cario tempat praktikal jer tuu mcm2 tmpat jiha p..mcm mana dgn bg long?

ijan said...

Salam kak Ummi,
I loiikee prun too. Manis2 masam kecur mulut sambil menaip ni ha...hehehe :D

tun_telani said...

kak ummii... nmpk sgt menarik. aritu dh terliur dh kat umah k'nor.. nmpk cm ada byk je tu, blh aa nk tapau sebekas.

Mak Qis said...

ummi neh ceciri menggoda dah la neh..hehehe..dah la dlm list banyak resepi tak buat lagi...semuanya saya teringin nak buat...

Mas said...

kak ummi..nak sepotong kek tu..
nampak sangat sedapp la...

Anna Qawina said...

hmmm..sedapnya...

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi...


Tengok Tu Makan Seorg2 Jer Tak Ajak Lin pun! Sedapppp Nampaknya Kek Ni Kak Ummi...Rasa Nak Amik Jer...

Naz said...

Salam kak Ummi..
Amboi meriahnya dengan buah2an..

kakchik@ella said...

wah .. kak ummi. mcm sedap je. tadi kan ella makan butter kek oren, pastu atasnya sapu krim puteh, pastu atas dia susun buah stroberi, raspberi, kiwi dan oren. sedap agak kak.