Thursday, March 10, 2011

Pai Tee



Assalamualaikum....rasanya ini entry terakhir akak la kot....nak bawa hati jauh-jauh....malas dah nak duk melangut sini....banyak kerja lain lg nak buat....lagi pun mana ada org kesah kan...Ada masa kita kena berehat, ada masa kita kena dulukan mana yang patut didulukan...ada masa kena tinggalkan apa yang kita sayang sekali sekala kan..kan....Dan blog ini salah satu kesayangan akak jgk selain family akak, dslr akak, periuk belanga akak, dapur akak, handbag akak, hp akak, accessories segala....waaaah korang sangat akak sayang...muaaahhhh!

Weeeeeeeeyyy....jangan melatah eh....hahahhaha....hujung minggu ni kan dah start cuti sekolah..so ada lah agenda lain pulak kan....kira ni entry terakhir la kot minggu ni...family harus diutamakan kan..kan...hehehe...ada aturcara yang telah diplan awal-awal lagi and I'll be away for a few days ONLY! hahahaha....So jangan rindu-rinduan la eks...Selamat Bercuti Semua....May you all have a safe and great holidays!!

Sebelum tu, jom layan Pai Tee dulu....x berapa puashati lg sebab x tau tips masa mula2 buat...igtkan tolak dengan garfu masa dah nak garing, jadi bila nak tolak dia lekat betul...rupanya tolakkan adunan dr acuan tu agak2 5 6 saat lepas letak dlm minyak tuh...baru senang nak keluarkan..heheh... ni pun xdalah garing kuning sangat...tp ok, still crunchy!! Cuma x cun sangat laahhh...sengkuang x letak pun sebab maleh nak pi cari....menu bidan terjun...huhuuu..




PAI TEE
Resepi: Zaliana @ MyR
Copypaste dari : Hana

Bahan (Kulit Pai):
  • 1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat(update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
  • 125 ml air
  • 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
  • 1/2 sudu teh kapur makan
  • 1/2 sudu teh garam
  • Acuan pai tee



Bahan (Inti):-

  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sayuran potong memanjang /parut:
  • - 1 batang lobak merah
  • - 1 biji sengkuang
  • - 1 batang timun
  • ********
  • 1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)
  • Sos pencicah

Cara-cara
  1. UNTUK KULIT PAI: *step by step rujuk my.resepi
  2. Satukan semua bahan-bahan - tepung beras, air, kapur, telur dan garam, gaul hingga sebati.
  3. Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
  4. Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai. Jangan sampai penuh, tinggalkan sedikit ruang di atasnya.
  5. Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.(jika api terlalu panas, kulit pai akan jadi menggelembung/menggerutu)
  6. Biarkan seketika. (*lebihkurang 4 5 saat jek - jangan keluarkan sampai ia agak masak, jika tidak kulit pai akan susah lekang/terlipat). Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat. Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. .Toskan minyak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
  7. UNTUK INTI: Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api. Masukkan lobak merah, sengkuang dan timun. Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.
  8. Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.


x berapa cantik sangat kejadiannya....nnt nak try lagik.....boleeee laaa kan..

34 comments:

Ctnaemah said...

Kak umi..selamat bercuti..bestnya..kita tak g mana2 pun..paling jauh pun Mesra mall aje rasanya..huhuhuhu

AdyBudika said...

errr..bikin suspen je kannnnn

errrr...pasal kek ni...kalau kita wat gift birthday pun comel la...buat warna warni macam yg akak selalu wat tu :)

Adzriel AB said...

suka pai tee.. TQ kak ummi dgn resepinya.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

baca mula2 bunyi mcm org merajuk jer.. dah cuak jugak ni sapalah yg cuit akak ummi ku sayang nih.. hehehe..

rupa2nya nak gi bercuti.. waduh2... bikin sasjen sajorkk.. hahah..

apa2 pun ittew pai tee sgt2 buat sy terliur.. baru teringat yg acuanya yg saya pinjam dari ida marlida masih terperuk dlm laci.. heheh.. pandai pinjam tp tak buat2 juak.. karang tuan dia mintak balik baru padan muka..

ok kak.. slmt bercuti.. jgn riso.. kitorang jaga 'umah' kesayangan akak ni.. heeeee...

izahdaut said...

jenuh jugak kak ye nak buat kulit die ni ye?

take care kak ummi..miss u lah nanti..selamat bergumbira bersama family terchinta ye kak..muah muah

tun_telani said...

kak ummi nih.. bikis saspen je.. dh ala2 CMG dh mula2 tuh. hihi..

happy holiday wat akak ^^
esok pon famili tun nk sampai sini.. yippii!!!

leyzajamil said...

mak saya dulu slalu buat kuih ni..sedap
tapi skrg da lama tak buat, anak2 pun tak pandai nak buat..nyesalnye dulu tak nak blajar dengan mak..

Dda Ly said...

feveret saye nih kak..:)
thanks for sharing ye..

meh ke rumah..
~kekasih hati chinta jiwa~
keep in touch ye..♥♥♥

kakchik@ella said...

akak, ella suka nih tp biasanya beli saja. tak berbaloi membuatnya kak.

akak, mukadimah entry adalah sgt emo. ingatkan pe hal tadi. Gimik rupanya. hihi ..

Nieza said...

saya ni lagi jakun kak Ummi tak pernah mkn pun pai tee ni...acuan pun x dak nk cuba..nampak sedap..hmmm jamu mata jerlah..btw happy holiday kak..will miss u ...hehe

K.Nor said...

ish.. ish... wat gimik rupanya.. hehe

ermm.. sihat walafiat lg acu pai tee tu ya.. hihii

hana said...

akakkk... ngada taw! klu brenti tak mo ajak num petang! kekekeke.... akak buat tuh xde rosak2 ker?? terer ah! kiter buat separuh jerk elok.. separuh ancusss.. separuh tuh bape ketui ajer yg dpt utk mulut2 buaya kat umah nih! mmg tak puas mkn! nak buat lagi adeeeehhhh yg tuh ajer dah berpeluh ketiakk... kekekekee

cikmanggis said...

nak ikut jugak...

Mas said...

perhh..macam kat kedai pai tee akak ni...
cantik.....

cik cek said...

Ummi...kak cek ingat merajuk tadi...baru nak kenal2...rupanya nak becuti...selamat becuti n happy selalu...kak cek cuti kat ghumah je...he he...pai tee fav kak cek...bilala nak buat...

Umm Mymoonah said...

I wish I could have those moulds, looks very yummy and nice presentation.

Salina Hj Ismail said...

really love ur blog:)))
dah banyak recipe putri follow alhamdulillah semua jadi...tq2..gonna try dis one...mana nak bli paitee nya acuan tu puan?

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Tak aci le cam gini. Cikgu pi bercuti anak murid kena siapkan homework. Huahhhhh

Ezadlieza said...

Salam kak. ummi..aishhh suspen jer akak ni tau...nasib ler seminggu jer...terkojot badak lieza bila tetiba tgk ini adalah n3 terakhir...hehehhe...akak nih..

Mak Qis said...

salam ummi..saya tak pernah seumur hidup buat pai tee neh..tapi selalu makan...sbb mak saya suka buat...dr kecik dh dijamu dgn pai tee neh...kalau dia buat, saya ambek part sumbat inti n sumbat lam mulut je..hehehe...sbb dia buat sgt sedap so malas la nk enterprem.. (sbnonye mmg pemalas pun)

Diana @ Melley Mey said...

terkejut diana.. ingatkan nak bawa diri p mana tadi.. huhuu...
wah akak.. kira ok ler tu akak.. cantik lagi tu.. yg diana nie x perna lagi buat pai tee nie.. teringin nak buat tapiiii.. hehehe.. x buat2 gak.. beli jer tau.. ermm.. nie lain kali boleh try resipi nie.. thanx akak..

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi....


Salam ziarahi di pagi Jumaat....Jglah bawa diri Jauh2 sedihnya....

Ni mesti nak makan angin ni....almaklumlah cuti sekolah....ingat2 Lin selalu tau dan berhati2 dalam perjalanan....

MaMaNiA said...

kak ummi ni kan bikin kiter suspens lor...
k kak ummi selamat bercuti

Watie Rose said...

salam kak ummi...dimana ya nak carik acuanpai tee tu, minat pulak tgk..

eina said...

aduhai kak ummi laling..terperanjat eina..nape la pulak akak nak bwk diri..rupanya nak g bercuti...gempak sungguh...hehehe...selamat bercuti ye kak...

tapi kan kak..pai tee akak tu memang cantik lah..terbentuk je nampak

YANA SHAIFUL said...

salam kenal kak..dah lama follow akak..nampaknya akan kerinduan la resepi baru dari akak lepas ni..pe2 pun slamat bercuti :-)

mokwonik said...

loooh pegi cuti ghupe nye...kekadang badan nak jugak berehat kan..hepi oliday!!
acuan ni lah..belum beli lagi sebb belum ade seru nak buat lagik!

izan said...

huhu.. bila lar zan nak buat pai tee ni .... tingin nak rasa

Bee said...

selamat bercuti kak ummi & family, balik cuti nanti post resipi baru yg best2 tau!!!:)

may said...

kak ummi ni memang jokerlah...hehehe.. happy holiday !

azila said...

selamat bercuti k.ummi..jgn lupa buah tangan tu,heheh..xderlah gurau
k.ummi...lama dah zla dok rasa nak buat pai tee ni, skang dok cari acuan dia..hehehe.nampak sgt sedapppp

Mat Gebu said...

As'laikumm kekanda mek rebit Jelita...awww..haha, kak,koo ni kalau buat tu agak2 laa, tak reti2 kee, nak ngantau ke Sedenak barang 20-30 biji pai tee...tuu...Pstt pi rumah RCW keee..hahaha..

Mrs eyna said...

dulu mase mula2 mkn kuih ni....cm plik skit....mak sedara kt kedah yg perkenalkn.....nk cr acuan kulit dia abis round sg petani cr...balik ganu n then jln2 kt pasar payang...ha amik kau berlmbak2 acuan dia kt cini....hehheheh....tp mak sedara wat guna kuah kacang je....

Lydia Honey said...

Sedapnyer..buat lagi anta DHL kat kawe ye kak