Wednesday, March 2, 2011

Ayam Harum Thai

Assalamualaikum....dah siap masak ke semua? Mesti tengah menyuap nasi tu...xpun ada yang dah naik mengantuk kekenyangan...hehee...Okay tengahari ni akak nak share lauk masak malam tadi laaa...biasa la kan, akak kan jenis bersilat tuk dinner bila hari kerja nih...siang esoknya panas2 lauk semalam je la makan tengahari...hehe...x kesah la kan...asal jgn membazir...Meh layan Ayam Harum Thai dari TryMasak nih...x igt dah link dia sbb dah lama salin...sori la eks...tp kat link pun mana ada gambar...ada resepi jek... ^_^, nak tukar daging pun boleh...ikan pun boleh rasanya...tapi goreng dulu la ikan tu...mcm ayam ni pun, dlm resepi x goreng, tp akak goreng sekejap gitu...biasalah akak pun adjust sana sini..hehe, layaaannn...

AYAM HARUM THAI
Resepi: TryMasak
Dirujuk: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1/2 ekor ayam (dipotong kecil/ikut suka) - bersihkan
  • 2 batang serai - dititik (akak letak 3 btg)
  • 4 helai daun limau purut - (akak letak 6 helai)
  • 2 biji lada benggala - belah 4 (akak guna yg hijau & merah)
  • sedikit gula dan garam secukup rasa
  • 4 sudu besar minyak untuk menumis
Bahan A (dihiris nipis/ditumbuk):-
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
Bahan B (dicampur, jadikan sos):-
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar pes tomyam
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 biji limau nipis - ambil jusnya
  • daun sup - dihiris halus-halus
Cara Memasak:-
  1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng sekejep separuh masak je. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bahan A sampai wangi.
  3. Masukkan bahan B dan kacau rata dan naik bau wangi jgk.
  4. Masukkan ayam, serai dan daun limau purut.
  5. Masak dengan api perlahan dan gaul sekata.
  6. Masukkan lada benggala dan bila ayam telah masak, tutup api.
  7. Hidangkan dengan nasi putih panas-panas.

11 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sempat jugak akak balik makan t'hari kat rumah time keje... kalau sy... nak balik rumah & balik semula ke opis pun dah ambil masa 1 jam.. hehehe... habislah waktu lunchnyer... padahal rumah takla terlampau jauh sgt.. tapi.. JEM jer yg lebih... huhu...

pepun.. nampak delicious ayam harum thai tu kak....

p/s: kak.. naper pos n3 skrg asyik tak kuar gambar kat updates blog tu yer... tp ada gak yg kuar gambar.. akak punya ok.. akak pos lagu mana?

zaza@mamaHanin said...

adei..dei k.ummi.. td kenyang lagi sampai member opis ajak lunch pun juai mahai.. nengokkan ayam akak tu terus rs lapar nasi plak.. mcm nk try jer malam nih kat umah.. :)

Ummi said...

Madiha -
Hehe...aah akak mmg everyday balik dan sempat lg laaa...10 - 12 minutes dah sampai rumah laa...kecuali Jumaat jammed sikit, semua org balik tghri, mau 20 minit baru sampai..hehe, nasib rehat Jumaat pjg kan..

p/s - Owh, pada pengamatan akak (*cewwaaaahhh..), ada bloglist yg x kuar gambar dulu..sebaliknya keluar tulisan dulu sebab dia letak ayat2 dulu, then baru letak gambar, that's why, rasa akak laa..sbb akak selalu letak gambar semua dulu....then baru taip resepinya...camtu la kot..hehe...ntaaahh

Zaza -
Hahahaa..akak pun lapar gak, balik td kenyang je, just panaskan lauk tuk aiman...bila nak tinggal rumah td rasa lapor lak..harus balik kang tibai nasi dulu...baru masak tuk malam, then x amik dinner dah la kalau camtu selalunya..heheheh

Ezadlieza said...

as'kum kak ummi....wahhh nampak sedap tu...rajinnya akak masak yer...superwoman betul ler...kak ummi, lieza dah try udang lemak jintan tu kak....hasilnya mmg sedap kak...asben lieza pun kata sedap...terima kasih kak..resepi tu lieza skodeng kat umah K.nor..

Mas said...

nampak sedap lac ayam ni..
masuk list dulu la....he..he..

Wattie said...

Salam Ummi,
Singgah menyinggah nak semak resepi baru.....sambil sambil tu huluq pinggan nak rasa seketoi, ada lagi ka....

Ummi said...

Ezadlieza -
Wkmsalam...xda lah rajin mana..masak setakat yg mampu dan ikut masa gak laa..blk kerja x byk masa nak duk dapur lama2...byk keje rumah nak setel..mcm lipas kudung...btw, thanks ya Lieza sudi try resepi baru di Jelita tuh..hehee...suka akak dgr semua family gemar masakan tuh..!

Mas -
Hehe..mas ni rajin masak...satu hari berapa jenis masak Mas oiii..xpa la, duk rumah leh xperimen byk2 sikit kan..

Wattie -
Wkmsalam...sila-sila...ayam tu ada lg tp kira smalam punya dah dipanaskan tghri td..hehee

Umm Mymoonah said...

Salams Ummi, Your dish looks very delicious, nice presentation.

syai hazira said...

sedapnyer....boleh try nih ummi..berubah angin ahahe2

Yatie said...

Akak, tadi Yatie berangan nak masak resepi akak ni...dah sedia semua bhn2..tetiba anak yg bongsu suruh masak ayam sup letak kentang..dah tu suruh letak kentang bnyk....walllaahhhh kensel dulu resepi ni, tapi masih dlm list lagi..mmng nmpk sedap kak ayam harum thai ni...ada daun limau tu yg buat harum kan..kan..kan...

fuzidss said...

saya pun berangan nak masak resepi ni..thank kak love u