Wednesday, January 12, 2011

Bubur Chaca Melaka (Skoteng)

Salam dan selamat petang...harap semuanya sihat2....Okay la petang ni just nak share menu sempoi kegemaran hb akak...dah lama x buat bubur tuk dia...Kebetulan hari tu bercuti ke Melaka ada la akak beli bubur chaca kering ni masa lalu kat Bazar dpn Menara Taming Sari tuh..beli banyak jgk...tp bila dah agih2 kat adik2, tinggal 2 bgkus...so akak masak dulu sebungkus ni...boleh makan 4 5 orang nih! So akak namakanlah bubur ni Bubur Chaca Melaka...ya laaa bahan tepung dia pun lain, kalau yg biasa2 kat sini guna tepung gandum kering...yang ni lak guna tepung pulut kering, tak tau la kot mmg ada nama khas untuk bubur bentuk camni kat Melaka sana....layaaannn je laaaa...

gambar sebelah kanan adalah rupa bubur chaca kering (skoteng) yang dibeli di Melaka

BUBUR CHACA MELAKA
(SKOTENG)
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1 paket bubur chaca kering (spt. gambar di atas)
  • air secukupnya untuk merebus bubur
  • 2 cawan santan cair
  • 1 cawan santan peka
  • 1/3 cawan gula
  • 1 sudu besar sagu halus - dibasuh dan toskan 10 minit sblm dimasak
  • secubit garam
  • 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-Cara:-
  1. Masukkan air secukupnya dalam periuk dan masak biar mendidih. Masukkan bubur chaca kering tadi dan rebus hingga lembut. Toskan.
  2. Masukkan santan cair dalam periuk bersama gula. Masak biar mendidih.
  3. Masukkan bubur chaca tadi bersama daun pandan.
  4. Kemudian masukkan sagu dan masak hingga sagu jernih.
  5. Tuangkan pula pati santan, secubit garam dan kacau-kacau sebentar hingga agak hendak mendidih saja. Tutup api sambil dikacau lagi. Sedia untuk dihidang sebagai minum petang.

22 comments:

Mama Gee said...

Hmm Bubur Cha Cha la pulak.....memamg dah lama & teringin nak buat.....tapi tak sempat! Sempat jugak Ummi buat ye!
Petang ni tak tahu nak buat apa.....semalam buat ubi rebus je!

Kak Rose said...

sedapnya makan bubur chacha yg sejuk masa panas2 gini...x penah tengok lak jenis cam tu!

Mat Gebu said...

Kakk..lawaaanyaa pic....i likeee!!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tak pernah tgk lagi bubur chacha melaka yg kering mcm ni... kat melaka je yg ada agaknya ye? nampak sedapp lah kak..

Melisa said...

Akak, camera baru ke???? hehehehe

Ummi said...

Mama Gee -
Emmm senang sangat nak buat Mama, x amik byk masa pun...tu la pasal..hehe

kak Rose -
Aah kan, Ummi pun pergi Melaka hari tu baru tgk bubur nih...ni ada yg bgtau nama bubur ni Bubur Skoteng, asal nama dr Indon..ntah laa..hehe

Mat Gebu -
Heheee...sesekali beralih arah..wakakkaa

MaDiHaA -
tu la pasal..akak pun terus jek sambar haritu..tgk duk dalam paket cantik jeerr..hehe

Ummi said...

Melisa -
Hah? Camera baru? X laaah! 550D tu laa jgk, bln 4 thn lepas lg dah belinya tuh...hadiah dr cik abg..hehe

Melisa said...

ohhhh.. hehe. Pasal suddenly style macam dah lain. Kan every food blogger ada style dia ;) Hehe tapi saya suka this one!

aidah said...

Ummi, jeles nya nengok bubur chacha tu. Isi lak dalam mangkuk yg kiut miut tu, geram I






Dr.Sameena Prathap
said...

Hey,

That looks so colouful and yummy...:)

Dr.Sameena@

http://www.myeasytocookrecipes.blogspot.com/

Nieza said...

salam kak Ummi, sedapnya nengok bubur caca ni..lama x mkn...tumpang mkn sini lah yer...hehe

Yatie said...

Salam K.Ummi,
Alamak sedapnya tngk bubur chacha ni...teringat masa Yatie kat oberC...bubur chacha kering mcm nilah yg Yatie beli kak...kat kedai Vietnam masa tu...sedapkan...kat sini ada jual kat Melaka ya....
=nmpk menyelerakan betul hidangan akak ni...

NadiRah said...

sedapnya~ lapar pulak perut ni...

Ummi said...

Aidah -
Hehhee..jeles kat bubur ke jeles kat mangkuk tuh...wahahahaa...alah bekas biasa2 je tuh..

Dr Sameena Prathap -
Tq Dr Sameena, yeap just a simple dish yet so nice! Thanks for coming by.

Nieza -
Wkmsalam..tumpang lalu n tgk boleh laa..nak ajak makan dah licin..hehe
wat sikit jeerr.

Yatie -
Wkmsalam...waaa kat kedai Vietnam pun jual bubur kering nih..hehe, now cari kat Melaka je la Yatie..ada byak, beribu2 lemon..haha

Nadirah -
Huk alaahh..siannyaaa...nak ajak makan dah licin diperabihkan dek hb smlm..hehe

amiYo said...

erkk..nampak sedap dan buat gua jd lapar.. -.-

Uncle Lee said...

Hello Ummi, I love this. First time tengok ada nama Bandar pun, ha ha.
Ada ke bubur cha cha Toronto?
You ada senang drop by my pondok. Have something for you. Lee.

qaseh johanna said...

amboi sedapnye...tapi disebabkan tgh on diet..tpksa tgk jela ye..xmampu nk melaksanakan..hehe

♥LOVE2COOK♥ said...

OMG, such a refreshing dessert! Loved the colour...makes me thirsty! :D

Ummi said...

amiYo -
Boleh buat la tu...senang jek..

Uncle Lee -
Hi Lee, hahaa, that town name just for easy specify the recipe only..hehe..Okayy okayy, next time I buat jemput-jemput Toronto k..Thanks for inviting..sure, sure..I'll drop by.

Qaseh -
Owh diet eh..tp kalau nak rasa sikit, xpa kot kan..cuma takut rasa banyak lak jd kang eh..

Love -
Hehe..yup! It's really nice one! Irresistable!

LinRosLy said...

Salam Kak Ummi....
Nak Pengsannnnn Lin Tgk Bubur Caca Melaka Tu...Warnanya Menarik Rasanya...Mesti Sedappppp! Lagi Kalau Makan Selepas Kuar Dari Peti Sejuk!

Ummi said...

Lin -
Wkmsalam Lin cayang...waaa jgn pengsan sini..akak x larat nak angkat pi spital dah..serik kuar masuk spital..haha...Jom layan chacaca...ke quek mambo pun okayy..hehe

hana said...

kakk..lawo la gambo nih! suker tgk angle yg first ngan second tuh.. akak angkut ke luor eh? kikikiki....