Saturday, January 22, 2011

Putu Bambu? No - Putu Piring? No - Putu Lompang - Yess!

Jangan gelak, jangan gelak...kita tau la kita duk bandar, xda bamboo...sedih kan...hati teringin nak makan putu bambu macam jual kat pasar malam ke, pekan sehari ke...selalu kalau balik Temerloh mesti dapat punya....kat sini banyak jual putu piring jek...x berapa suka...kurang kenyal bila dimakan, perooiii jek...oleh itu akak selongkar2 cari resepi putu bambu nih....dapat lah kat Sini, tp sudah ku tukarlah acuannya kepada acuan lompang...amik naaakk...bole laaaa, setakat nak melepaskan kempunan...bkn ngandungs eh..kandung lemak jek..huhuuu....Okay la, jemput makan....ni makan pagi pun best...wat minum petang pun best!! Terima kasih kepada tuan punya resepi yang sudi berkongsi dan mohon maaf, akak derhaka sikit kat resepi....

PUTU LOMPANG
Resepi: FromTheKitchenToHisStomach
Diubahsuai : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 260 gm tepung beras
  • 85 - 90 ml air
  • 1 sk. garam
  • 1 1/2 cawan kelapa parut putih - disangai sebentar (*akak kukus sekejap)
  • 1 cawan gula kabung - dihancurkan (akak guna gula melaka)
Cara Membuat:-
  1. Sangai (goreng tanpa minyak) tepung hingga panas. Angkat dan biar sejuk.
  2. Gaulkan dengan garam dan tambah sedikit demi sedikit air hingga campuran menjadi seperti serbuk roti (mesti betul-betul lembab).
  3. Masukkan 1 cawan kelapa parut dan gaul rata.
  4. Isikan ke dalam acuan batang buluh 8 cm. (*ku sudah tukar ke lompang..hehe). Jangan terlalu padat. (*akak letak separuh adunan, pastu letak gula melaka, pastu tutup dengan adunan semula)
  5. Kukus selama 10 minit atau hingga masak (akak kukus hampir 20 minit gitu). Hidangkan dengan gula kabung/melaka tadi dan baki kelapa parut (jika suka).
lepaslah kempunan...nasib x kempunan telor ikan tembakul...wakaka

16 comments:

ilahjy said...

salam ummi..
wah sedapnyeee ilah mmg suke la kuih nii.. nak try la 1 masa nanti.. beli kat taman permata dekat giant tuu putu bammbu betoii.. dia punye rasa pandan kala hijauuu.. 5 ketoi 2.50 ada jenama.. ilah dah lupaa..pestime cuba nak lagii..
ummi nanti pokok buluh ilah dah besar leh ilah kasi ummi btgnya.. ilah poskan hehehe..

shnadzarahalhabsyi said...

Askum kak ummi....sy ni baru berjinak2 tuk berblog...wah sdapnye putu lompang tu yek..mmg peberet sy..tapi skrg susah nak cari..mcm kak ummi kata putu piring jer yg byk..nnti sy nak try gak lah...
...FOLLOW LAH BLOG SY HIHIHII..tq

Citarasa Rinduan said...

salam..
kak ummi..
ya ampun..sianya kakakku ini

kat sini mmg banyak dijual..tapi kak buat guna acuan lompang pun okeylah..

izahdaut said...

kak ummii..saya pun suka putu bambuu..rasanya kalau balik kampung nak jumpa yg macam 20 tahun yang dulu dah susah dah...bau wanggiii jjee..lembab lembut..uisshhh telan air liur saya mengingatnya..haha

Miss Vamp said...

sdapnyer makk!!! nnt k.ngah blik mak wt lg ea..hehe

Mas said...

arrgghhh...sedapnya..mas pun suka putu bambu....
ada resepi ni rasanya boleh masuk list dulu..he..he..

Nieza said...

Salam Kak Ummi, sedapnya nengok ni kak....terliur la lama x mkn...adehhh rajin ke nk buat ni...tak pun tunggu blk M'sia la pi cari...hehe

fara dean said...

kak ummi..
putu bambu tu baunya wangi je..rsanya pun sedapnya lain dr putu piiring kan? kak..nak sikit putu lompang ni..sedapnya!!

||aLeaSaRa|| said...

he3..so creative!tak kisahlah bambu ke,piring ke.lompang ke janji intinya sama.sedapnye.kat area kite ada makcik,pakcik jual putu bambu kat pasar ahad,mmg beratur org beli.kat area kite pun ada gak yg jual putu prg pun best.

hana said...

fuiyooooooo terer ar kak wat putu lempang! eh lompang!! kekeke... leh jual nih kak kat dpn umah kite sambey gebang2 nganyam ketupat! muekekeke..

Suzi said...

saya pun suka putu bambu kak...blhlah try buat.
acuan lompang pun lompanglah...yg ptg sdp!

Deliah's Deli said...

salam kak...bagus idea ni..leh try :)

Kak Rose said...

ummi, sedapnya.... lama x makan, keratip ya putu piring boleh buh dalam acuan lompang!

mokwonik said...

ummi kat sini memang ade jual putu bamboo tapi lately kan semua mcm dah kureeng...kelapa kureng, gula melaka kureng, size dah kureng besar , rase tentu dan kureeng tapi rege totap naik!! makan hati lehh cam ni!!

Ummi said...

Ilahjy -
Hehee..tu la kes teringin sgt..waaa..nak tunggu pokok buluh Ilah, harus kempunan lgk..hehe

Shnazarah -
Wkmsalam..adoiiya panjangnya nama Naz tuh..Aah dah xda acuan, rembat je la acuan yg agak2 boleh tu..hehe..insyAllah nnt akak singgah yea..

Citarasa Rinduan -
Wkmsalam Ayu...waaah jeles dgr, sana byk putu bambu eh..adoii, skrg gak amik tiket bas pi Kulai..hehe

Izahdaut -
Tu la pasal Izah, akak terpaksa la derhakakan acuannya tuh..hahaa, janji ada iras2 udah laaa...

MissVamp -
Hehe..okay kngah cayang..sure, sure, whatever you want!

Mas -
Hehe..masuk list, jgn x masuk..buat tauuu..hehe

Nieza -
Wkmsalam...alahai ciannya..buatlah Nieza, tggu balik Msia baru nak dpt, kempunan lak nnt..hehe

Faradean -
Yang ni xda la bau apa, sbb x letak daun pisang pun...suka2 hati akak jek..hehe, dah licin Fara...

AleaSara -
Kretip suka2 akak jek, jnji dpt penuhi impian tekak..hehe, waah kalau ada dekat jek jual..x ingin akak nk buat pun, uwaaa jeless..

Hana -
Waaah ko nak rasa putu lempang akak ke...nnt ko balik, ko cakap jek nk berapa kali..hahahaa. Ko balik nnt, kita berkelah kat Pantai Sepat tu eh..hehe

Suzi -
Tu laa Suzi..hentam saja laaa Labuuuu..hehe

Deliah's Deli -
Hehee..idea seposen jek..sila sila try..hehe

Kak Rose -
Kretip tetiba jek, x tau la camna leh jd gitu..hahahaha

Mokwonik -
Tu la kan..nak puashati buat sendiri, biar rupa x lawo, janji leh makan daah laa..kan..

ilahjy said...

salam ummi ilah dah masukkan N3 putu buluh yg ilah ckp tuuu mmg sedappp..kes nak senang makan tak yah buat..saja ilah buat n3 khas utk ummi tgok..kalu sampi kL ..leh p cari dekat MMR2..