Thursday, January 27, 2011

Sayur Taugeh Goreng Dengan Tempe

Petang ni akak nak share sayur masak malam kelmarin je laaa...dah licin dah pun...berlaukkan ikan golek tu ha...x tau nak masak sayur apa...tp duk pikir Aiman suka tempe...akak pun suka tempe n tauhu...so kita campur dengan taugeh n kucai segala...jadilah namanya Taugeh Goreng Dengan Tempe, ntah ok ke tak nama resepi tu...x kesah laaa..janji sodap masuk ke perut...best lama x pekena taugeh pun ya gak ni..hehehe..Xpalah, akak share je la yea...kot ada anak2 dara or bujang teruna baru nak belajar2 masak tu ha...hehe

SAYUR TAUGEH GORENG DENGAN TEMPE
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (sukatan lebihkurang):-
  • 200 gm taugeh
  • sedikit daun kucai - kerat-kerat 1 inci
  • 2 keping tauhu - potong kiub kecil n nipis
  • 1 keping tempe - potong kecil n nipis
  • 1 labu bawang besar - dihiris kasar
  • 2 ulas bawang putih - dihiris nipis
  • 1 tangkai cili merah - potong serong
  • 1/4 sudu kecil serbuk cili kering
  • 1/4 sudu kecil lada hitam kisar
  • sedikit serbuk lada sulah
  • 3 sudu besar kicap cair/masin
  • 1 sudu besar sos tiram
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga kekuningan dan naik bau.
  2. Masukkan serbuk cili kering dan lada hitam.
  3. Masukkan tempe dan goreng hingga tempe masak, kemudian masukkan tauhu.
  4. Masukkan kicap cair, sos tiram dan kacau sebentar. (Jgn sampai tauhu hancur lak).
  5. Masukkan taugeh dan kacau sekaligus dan garam secukup rasa. Masak sekejap saja. Jangan sampai sayur layu....tutup api.

6 comments:

Mas said...

kak ummi, kalau mas, ratah macam tu dah cukup sedappp

hani said...

ha ah...saya setuju dgn kak mas...ratah pon sedap...kak umi, ada lg??? nakkkkkkkkk

hana said...

sejak owang kata nak anak pompuan kene mkn taugeh, itu la alasan kita suh hamzah mkn! muahahahaha.... tp kdg dier wat duno jugak! huh! mencik!!

Nieza said...

wah menarik menu ni kak simple dan senang bubuh sekali kan ...nk kena pi cari tempe ni..hehe

Diana @ Melley Mey said...

salam ummi.. diana tak perna masak taugeh ngan tempe... nanti nak try juga ler... nmpk sedap sgt...

Alina said...

Simple&lazat..cukup 1 lauk je..mkn dgn nasi panas:)