Saturday, January 29, 2011

Gulai Kari Sotong

Salam sejahtera....waaah mmg sejahtera dapat duk rumah cuti-cuti ni...tambah2 anak2 semua ada balik bercuti seminggu ni laaa...adeiii haru biru pun ada nnt, tp tentunya seronok... Najwa n Najiha sampai rumah jam 11.30 mlm tadi selepas drive along the way from Arau ditumpang oleh seorang akak senior, then masuk KL terus ke Shah Alam ambik adiknya Najiha, then diaorg singgah rumah adik akak di Gombak sekejap, pastu kul 8.30 mlm drive lak ke Kuantan....rasa banyak la senangnya bila Najwa nih dah handal drive kete sendiri wpun jauh, mula2 nak bagi kete dulu rasa gak risau, sekejap2 tepon, tp tengok dia memandu ok sangat2, alhamdulillah, cuma selalu la berpesan hati2 ketika memandu tu... Okay meh la layan kari sotong untuk dinner malam tadi....lama sungguh nak makan, dulu rasanya penah dah buat kari sotong + udang (seafood), xpa laaa, letak resepi lagi sini...ada kelainan...sapa nak tau kelainan kari akak, cuba tanya Mamafami...hehee, tiap2 kali masak kari, dia ingat akak....wakaka..

GULAI KARI SOTONG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 350 gm sotong - potong ikut suka (nak wat sekor2 pun ok)
  • *3 sudu besar rempah kari daging (akak guna jenama Adabi)
  • * 2 sudu kecil cili kering yang dikisar
  • *1 1/2 cawan santan pekat (bahan * dibancuh bersama)
  • 2 tangkai daun kari
  • 3/4 cawan santan cair
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 biji tomato - belah 6
  • 2 biji cili merah - dibelah
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Bahan ditumbuk:-
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
Cara Memasak:-
  1. Sotong dibersihkan dan potong ikut suka - akak kelar silang pangkah dan potong kecil. Toskan.
  2. Dalam caserol/periuk, panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk, daun kari dan serai hingga naik bau.
  3. Masukkan bancuhan rempah kari, serbuk ketumbar dan serbuk kunyit. Masak dengan api perlahan hingga kari pecah minyak. Kacau selalu.
  4. Masukkan sotong dan cili merah. Masak dan kacau mesra sekejap sahaja.
  5. Masukkan santan cair dan garam secukup rasa. Perlahankan api dan biar didih perlahan sekejap hingga nampak naik minyak sikit. Tutup api. Letakkan tomato kemudian supaya tidak lecur. Sedia untuk dihidangkan.

amacam? nampak sedap x? hehehhee...

11 comments:

izahdaut said...

Kaak ummiii... Nak try kari kak ummi ni. Mmg nmpk sedap ni.. Maceehhh

Diana @ Melley Mey said...

a'aa ler kan izah... baru tgk jer dah sedap... belum lg makan tu...

Yatie said...

Salam K.Ummi,
Mmng seronokkan bila berkumpul semuanya....siaplah pasni akak tak renti2 kat dapur....mak nak makan ini...mak nak makan itu....hehehehhe..tapi takpekan kak, akak mmng rajin pun dan mmng pakar di dapur...Kari sotong tu mmng nmpk sedap...leh cuba gak resepi ni...

Ummi said...

Izah -
yuuupp...silakan Izah...nnt bg feedback kat akak eh..kalau sedap! Kalau x sedap, jgn bgtau...wakakkaa

Diana -
Hehee...x rasa lg tuuu..baik try dulu baru cakap Diana...kan..kan..hehe

Yatie -
Wkmsalam..aah seronok campur serabut di rumah kecil akak nih..hahaa..tu yg wat meriah tu..padat jek dlm rumah..wakakaa..Xdalah rajin sgt, cuti2 nak gak jalan2...xkan duk dapur jek..hehe..kan, kan..

Mama Gee said...

Ummi, seronoknya anak2 dah balik ya! Wah sedapnye Kari sotong ni....

Kak Sam said...

Assalamulaikum...
Pelik2. cam tek caya je. Ni kena try ni. Kalu tak rugi kan k ummi.

Ummi said...

Mama Gee -
Aah sonok plus haru biruu...hahahhaa...

Kak Sam -
Wkmsalam...uikss apa yg pelik nih! Oo..sbb kena try eh..hehe

Nieza said...

As salam kak, menarik nengok menu akak ni lum pernah buat sotong msk kari lagi ni...nanti boleh cuba ni...jap nk pi cari sotong dulu..hehe

hana said...

wahh best ar kak najwa pandai drive kete sendrik blk kampong... besok dier kawen jgn pakse dier drive berarak ke umah mak mentua kak! Naya pengantin baru! erkk dah bley timang menantu kan kak? kekekeke

Mas said...

wahhh..kari sotong ni memang peberet ain ngan daniel...
nampak sedapp sangat...cedok sikitt...

Yan said...

Kalau anak2 kumpul, ibu2 pasti seronok masak kan.. pasti banyak request dr anak2..