Friday, January 14, 2011

Ikan Goreng Renyah

Salam Jumaat yang mulia...moga semua diberi kesihatan yang baik2 dan ceria2 selalu....Okay laa ni just nak tayang lauk sempoi jek dinner malam tadi, akak beli ikan selar ni igt semalam nak wat macam ikan percik gitu, tp ntah laaa..maleh la pulak....konon x mau berenyah...last2 goreng gitu jek, wat sayur n sambal....hahahaa...ni plg dassaattt sempooii..! Tp ikan ni x la goreng bodo jek..renyah jugak laaa..hahahaha....Penah tengok orang perap ikan sblm goreng dengan macam2 bahan kan...x kesah la bahan banyak ke, sikit ke, asal lebih jek dari letak garam n kunyit, kira dah lebih2 la kan...renyah dah..hahaha...So tu sebab la nama Ikan Goreng Renyah...xpun Ikan Goreng Susah-Susah....wakakakaa...lantak laaa..Tp mmg sedap aroma ikan ni bila digoreng sbab bau ketumbar kisar tuh....dah perap, isinya sedap tambah pulak goreng embal2 or basah2 sikit...jgn la garing sgt, x best! Laayyaaaannn...

IKAN GORENG RENYAH
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 2 ekor ikan selar (atau apa2 ikan)
  • jus dari 1 biji limau nipis
  • 4 ulas bawang putih )
  • 2 cm kunyit hidup ) ditumbuk
  • 2 sudu teh ketumbar biji )
  • sedikit serbuk kari
  • garam secukup rasa
Cara-Cara:-
  1. Ikan dicuci dan diperap dengan limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
  2. Kelar ikan dan gaul dengan semua bahan tumbuk, serbuk kari dan garam. Perap selama 40 minit atau 1 jam.
  3. Goreng dengan minyak yang banyak hingga ikan masak embal2/basah2. Jangan terlalu garing. Pergghh sedap dimakan dengan sambal belacan or sambal tomato...
Akak buat sambal tomato jek semlm....kasi kisar segala..hehehe..kebetulan belacan yg siap dibakar banyak dlm stok..beli kat Melaka hari tu..

8 comments:

Mas said...

kak ummi...klu ikan goreng ni..ain suka sangat..tiap2 hari mas gorengkan ikan kt dia....nnti nk try wat...mesti ain suka.....

nur aisya humaira said...

sedap gak tgk...:)

are-za said...

slm jumaat..


akak nant share resipi yg kukus or bakar lak..
goreng kureng ler..

dlm pantang nie..tq..he2..

hana said...

waaaaa aakakk kite sama2 merenyah jugak lah! ikan goreng camni peberet hamzah ngan anak2... klu wat goreng biasa langsung tak jalan!! tp kiter bantai ajer apa kesahhhh... sebab tuh la kan... haiihhhh sambung ayat sendrik lah! kikikiki

Mr. Mama said...

salam...
sedap tu...gabungan dengan sambal tomato plak...fuuuyooo....

Ummi said...

Mas -
Ha, yg ni bukan sebarang ikan goreng Mas, sgt sedap dgn rasa ketumbar tuh..try eh..

Nur Aisya -
Kalau makan lg sedap dr tengok..hehe

Are-za -
Owh dlm pantang eks...boleh jugak la kukus ikan nih...mst lg best! Letak daun limau purut or daun kunyit ke pulak..perghh terangkat bau!

Hana -
Hahahaa...mmg pun, hari2 kena merenyah..bkn ikan jek...ayam, daging, sotong, udang segala kan, kan..hehe

Mr. Mama -
Yup mmg peerrgghhhh!!! hehe...

Mat Gebu said...

aduhh renyahnyaaa,....tak rela i renyah2 nih, tak bley dok diam..haha.

Ummi said...

Hahahaa...ko mmg setiap masa merenyah Mat...sbb tu tdo pun jatuh katil...hahahhahaha