Tuesday, January 18, 2011

Talam Tokyo

Selamat petang....ni just nak share kuih talam yang akak buat malam tadi....apasai x nama talam Osaka, talam Kanazawa, talam Jepun ke eh..hehe...Kuih ni dah pernah makan sekali dua...memang suka dengan kuih2 yg base dari sagu nih....favourite tul! Dah lama gak simpan resepi yg akak cedok dari dapur Yatie nih...smlm baru membara nak mengukusnya..hehe...tp rasanya bahagian bawah tu mcm kenyal sikit, lg sedap lembut lagi...x tau laaa, itu tekak akak...apapun bahagian kepalanya tuh mmg best! Apapun thanks Yatie, akak C n P je sini eh...

KUIH TALAM TOKYO
Sumber: Yatiememories
Dirujuk: Ummi @ HomeSweetHome

Bahan Utk Lapisan Bawah:
  • 1 cawan sago (cuci dan toskan)
  • 1 paket suhun (bungkusan kecil, di rendam dan dipotong)
  • 1/2 cawan kelapa parut
  • 1/2 cawan santan (akak guna santan segera Kara)
  • secubit garam.
Cara-Cara:
  1. Cuci sago sebentar dan toskan. Rendam suhun berasingan dan potong kecil.
  2. Satukan adunan dan masukkan ke dalam loyang 8" yang telah dioleskan dengan minyak. (akak guna loose pan dan oleskan sedikit minyak). Kukus selama 15 minit dan tekankan dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.
Bahan Utk Lapisan Atas:
  • 4 biji telor
  • 1 cawan gula
  • 3 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1/4 cawan tepung hong kue
  • pewarna kuning dan hijau
Cara-Cara:
  1. Campurkan semua bahan dan blend rata.
  2. Tapis dan bahagi adunan kepada dua bahagian.
  3. Satu diwarnakan hijau dan satu lagi diwarnakan kuning.
  4. Tuangkan adunan kuning ke atas lapisan bawah (cakar2 sedikit lapisan sago tu, dan kukus selama 10 minit.
  5. Kemudian masukan adunan hijau dan kukus selama 20 minit lagi. Padamkan api dan biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong. Sedia dihidang.

19 comments:

Cikmin said...

wow...sedapnya ni kak ummi..mesti feeling pi tokyo kan bila makan talam ni..hiks.. :P

Yatie said...

Salam Kak Ummi,
Cantik Talam Tokyo akak ni...Yatie pun tak tau nape namanya Talam Tokyo...kena tanya orng yg dok Jepang mcm ni...sedapkan kuih ni..bawahnya kenyal2 manja..
= kdng2 jenis sagu gak kak...aritu yatie wat kenyal sikit..bila wat lagi, lembik sikit bawahnya...padahal guna resepi yg sama..anak2 Yatie tak suka yg ada soo hoon...Yatie buat tak letak soo hoon yg kali kedua tuuu....tapi still sedap gak..

anie,Nagoya said...

yelah...nape tak Talam Nagoya?kalo talam nagoya cam ne rupanya ya?hihihihi.....

MakSuSuE said...

Saya baru buat mlm tadi...wahh sama le kita ye kak..ambik resipi dr cik mat gebu kita..sy pnya sagu pn rasa kenyal2 & sy pernh mkn sagonya lembut je mcm akak ckp..mukin jugak faktor sago

Naz said...

Wah uniknya kuih talam ni...Lapisan2 yg unik seunik namanya..Mesti sedap kan..

eddi said...

nak cuba resepi ni, memang sedap ni.

Iryd and Pitt's little diary said...

wahh..nmpak sedapla..ni kena cuba ni..salam kenal..jemput singgah ke blog saya http://irydmaivia.blogspot.com

NoorMasri said...

nampak menarik sgt.....errr...tak yah g tokyo lah ek kak ummi.....best2

aidah said...

hai, takkan lah merajuk ngan cik abang gara2 si hitam berempah madu tu bawak hati ke tokyo pulak. tak pernah lagi sy makan talam ni. nak buat penghuni2 yg lain kat rumah ni tak minat, ada lagi ke

Ummi said...

Cikmin -
Hahaha..feeling dlm mimpi je la kot..mmg sedap talam nih...cuma x puashati tang sagu tuh...kena cari yg jenis lg haluuuusss tu kot..baru lembut..ntaaahh

Yatie -
Aah mmg sedap sangat, cuma sagu kenyal2 manja tu kalau dpt lg lembut manja lg best eh...maybe gak jenis sagu tu..ntah laa..hehe

Anie, Nagoya -
Waaaa kalau org Nagoya buat leh la letak talam Nagoya...sini ada kedai kain Nagoya jeek..hehe

MakSueSue -
Ha tu la kan...sedap cuma jenis sagu tuh..hehe

Naz -
Ntah la unik tang mana, takpun letak je talam Kuantan..haha

Eddie -
Resepi ni mmg sedap...lenkali nak buat lgk..hehe

Iryd -
Salam kenal, thanks singgah, nnt akak jenguk, insyaAllah eh..

NoorMasri -
Xyah la gi Tokyo, ngabiskan sagu jek..hahaa, bkn ngabiskan beras..

Aidah -
Haha, xda apa pun nak dirajukkan, kita kalau rajuk bawak hati ke dapur jek...hilang rajuk...hahaha

kak ina kl (1) said...

ummi rajinnya buat kueh talam ni..sape yang habiskan aiman ker mak dia?

Nieza said...

Salam kak Ummi, memang sedap kuih ni saya dh pernah buat dah ambik resepi drp kak yatie juga...:)

Chik Mimi said...

wah kak kite pun duk kiv rcp talam tokyo nak try test jugak la

Ayu said...

salam kak ummi,
nak talam tokyo yang MADE IN PAHANG..heheh..kita pun dah lama masuk list tapi tak terbuat2..

fara dean said...

Salam kak.
namanya geli hati talam tokyo...jepun mana ye yg merekanya..hihi
tp spesel pkai suun ye..emm..cantik n mesti sedap!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam k.ummi..

sy tak pernah jumpa atau makan talam tokyo ni.. nampak pun dlm blog kwn2 je... bila nak cuba ye? byk pulak bahan nak kena cari ni.. lambat lg kot mencuba.. hehe..

Ummi said...

Kak Ina -
Hahaha..aiman x kesah..mak n abah dia yg kesahkan talam ni..hehe

Nieza -
Wkmsalam..aah kan..best sesangat kepada pengemar sagu kan..kan..

Chik Mimi -
Jgn KIV lama sgt ChikMi...nnt kempunan la tekak tu..hehe

Ayu -
Haha..rasanya kalau org Singapore buat lg sedap tuuuu..yg Pahang dah licin..hehe

Faradean -
Haha..geli hati ke apa ke...janji sodap ni Fara...sbb guna sago n sohon kot..tu pasal nama ala2 jepun mari..hehehe

MaDiHaA -
Wkmsalam...Alahaai, bahan senang je tu Madiha...akak pun, balik kerja singgah kedai runcit biasa pun ada kan..cpat2 buat..sedaapp..

umu husayn said...

rasa nak try

LinRosly said...

Salam Kak Ummi....

Bila Kak Ummi Gi Tokyo Amik Resepi Ni....Ampun Kak Ummi...Gurau Jer...