Friday, January 21, 2011

Sup Jepun (Japanese Soup)

Salam....petang ni just nk share sup je la dengan u all....bkn sup ketam dah eks....sup ketam hb jek banyak hentam...haha...ni kali supnya akak yg nak hentam lebih....waaaa Jepun mariiii....Kali ni try resepi yang diceduk dari dapur Sherry lagi. Baru 2 hari lepas dapat chat dengan Sherry ni yang dah balik dari ober c tu...now menetap di Tanjung Malim dah...katanya malas dah nak berblog...bz sangat la agaknya tuh....hehe...Apapun thanks ya Sherry, akak selongkar diam2 jek dapur Sherry tuh...best sup nih! Jemput hiruuppp...hehe


SUP JEPUN (JAPANESE SOUP)

Resepi: Sherry @ Citarasa Dari Dapur
Dirujuk: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 100 gm isi ayam (dihiris nipis memanjang)
  • 5 batang crabstick (potong memanjang)
  • 1 kiub silken tofu (japanese tofu)
  • 5 kuntum cendawankering (rendam dgn air panas, potong nipis)
  • 1 biji putih telor (akak letak 2 biji)
  • 1 inci halia (dihiris batang mancis)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • 1/2 kiub pati ayam maggie
  • 2 sudu besar tepung jagung (larutkan dengan sedikit air)
  • garam
  • air secukupnya (1 liter)
Cara-Cara:-
  1. Masukkan 1 liter air ke dalam periuk, biar air mendidih.
  2. Masukkan halia dan bawnag putih, biar sebentar.
  3. Masukkan ayam dan biar ayam sedikit masak.
  4. Masukkan pula cendawan, biar sedikit lembut.
  5. Kemudian masukkan kiub pati ayam, garam dan lada sulah.
  6. Masukkan pula silken tofu dan crabstick (jangan dikacau terlalu kuat takut hancur)
  7. Biar mendidih lagi dan masukkan putih telor dan kacau2 dengan chopstick (hati-hati agar tofu dan crabstick tidak hancur).
  8. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung, biar hingga kuah pekat sedikit. Makan panas-panas.
sedap dihirup panas-panas...

14 comments:

Citarasa Rinduan said...

salam jumaat kak ummi
wah..tadi pi umah cik mat..kita main kari
singgah sini main jepun2 pulak

kak ummi..lazatnya hasil tanganmu..tahniah

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kalau dpt sup ni.. takyah mkn dgn nasi dah ni.. ratah & hirup sup je.. sedapnya kak.. ngences sy dibuatnya..

p/s: kak.. award akak bagi tu.. sy pos esok ye... maaf lambat ambik..

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Huish best ni. Pernah bercita2 nak buat tapi awal2 hubby dah cantas. terus tak jadi.

hana said...

nih owang melayu di jepong nak tumpang irup mee sup jepung... oishiisouuuuu...

Nieza said...

Salam Kak Ummi, sedapnya sup ni kak..hirup lak time sejuk beku kat sini..perghh memang terbaik..:)

KakAsma said...

waa.nak ler semangkuk soup jepun ni..mesti segarrr hirupkan..

izahdaut said...

menarikla kak ummi sup ni..masuk list lah..kot ada cukup beaan leh try jugak ni

Citarasa Rinduan said...

kak ummi..
tahniah.,sbb ayu mmg tak reti masak makanan jepun..
apatah lagi pi jepun..
so, lepas nie nak cari resepi pelik2 singgah sini jer lah...hehehe

tahniah kak ummi

ShashaCatering said...

Saya memang suka sup. Nanti ada masa kena cuba nih. Tq for the recipe ;-)

Ayu Safieza said...

Kak ummi..menarik recipe ni..dah dlm blog ni seme recipe nye menarik....dulu Ayu ni...kekasih gelap blog ni...muahahaha.....now udah ada itu belaniiiii......

:)Thank u kak.....for sharing amazing recipe...

Uncle Lee said...

Hi Ummie, ahhhh, ni sekali saya will take a pass. For some reason or not, I have never gone for Japanese food or Korean.
But yours sure looks delicious.
Very nice, Ummi.
Have a nice weekend.
Lee.

Mat Gebu said...

Waaaa.. salam kak ummi, ini mat gebu dtg pakai kimono..(kemban).hahaha.

m!sZ zAL!nA said...

cik dara dtg rembat resipi...ni nak kena makan pakai meja jepom n kimono ni.. suasana japang

Anitafasha said...

Aunty, saya da buat da resipi ni. N da wat entri pasal sup ni.