Wednesday, January 26, 2011

Pizza Daging Kari

Assalamualaikum semua...waaa cepatnya hari berlalu eks...dah hari rabu dah eks...esok khamis, lusa jumaat...hehehee, pastu Sabtu n Ahad...i liiiikeeee...Ok meh la layan pizza requested by my youngest boy, Aiman tak kesah tuuu...xnak makan nasi lak daahhh...pastu mozarella cheese xda stok pulak...balik kerja bergegas ke Giant konon nak beli mozarella cheese jek...aleh2 macam2 rembat...bila bayar sampai RM150 lebih ntah apa2 jek...eskrem 2 jenis, paratha puff segala, segala sos, whipping cream, ntah apa2 lgk....pastu hb bayarkan...masuk kete dia kata, ni la harga cheese paling mahal dia bayar RM150...wakakaa..perli aiii la tuuuu...nak cheese, pastu sebakul sorong balik...adeeeii...So balik suh cik BM uli jap...buat filling, jam 8.30 mlm dah leh santap! Meh la layan pizza nih...

Asal ambik dari resepi dari Sini...tp biasalah, dah jangkit dengan Mat Gebu, kita derhaka gak laaa tang filling tuh..suka2 hati gak campak, dah ala-ala rendang gitu...hehe...Apapun base pizza nih mmg sedap dan lembut....uli pun ala2 jeek, gerenti jadi punya nih...xyah tunggu BM jerit sampai 1 1/2 jam pun, biar naik dlm 20 minit jek....hehe, x susah pun...kan..

PIZZA DAGING KARI
Resepi Asal : Pepperoni and Meat Pizza
Dirujuk dan Ubahsuai: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (Doh Pizza):-
  • 2 cawan tepung (*akak guna tepung high protein)
  • 1 sudu besar yis kering (mauripan)
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 1/2 cawan air suam
  • 2 sudu besar minyak zaitun
Bahan Inti:-
  • 100 gm daging kisar (*akak letak 200 gm)
  • 1 sudu besar bawang cincang (*akak guna 1 biji bawang besar)
  • 1 sudu besar serbuk kari daging (*akak guna 2 sudu besar )
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 2 sudu besar minyak (*akak guna minyak zaitun)
Bahan Lain:-
  • 1/2 cawan sos pasta (akak marinate jek sos tomato, sos cili, puri tomato dan tomato cincang - ikut citarasa sendiri)
  • 1/2 cawan parutan mozarella cheese (*akak guna lebih)
Cara Membuat:-
  1. UNTUK DOH: (*akak masukkan kesemua bahan dalam Bread Maker mengikut turutan, bahan cecair dahulu, baru diletakkan bahan-bahan kering. Jauhkan garam dengan yis sebelum mula mengadun, nnt terbantut yis nak kembang) Tekan ON dan biar doh diuli, dan bila siap uli akak hanya biarkan doh naik lebih kurang 20 minit sahaja. Keluarkan dari BM dan letakkan di atas papan pencanai yang ditabur sedikit tepung. Canai dengan rolling pin biar jadi bulat dan rata. Letakkan di atas loyang pizza ukuran 10 in.
  2. UNTUK INTI: Panaskan minyak, tumiskan bawang hingga kekuningan, masukkan rempah kari, kacau sebentar dan masukkan daging kisar. Masukkan garam dan kacau hingga daging masak dan sedikit kering. Angkat dan sejukkan.
  3. Ratakan sos pizza di atas doh, kemudian letakkan inti daging tadi dan ratakan.
  4. Kemudian taburkan parutan mozarella cheese dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 190C selama 10 minit. Hidangkan panas2 suam dan drizzle dengan sos cili kegemaran.

18 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ummi..

lama saya tak buat pizza.. tengok pizza akak ni mcm teringin pulak nak buat...

Ayu said...

slam kak ummi,
kita pun sama macam madiha dah lama tak buat pizza, beli aje adalah..heheh..akak ada take delivery ke spore tak?..hehe beli satu dapat satu free..haha

fara dean said...

wah! marbeles ni kak..
ala2 malaysian gitu!

Bee said...

salam kak ummi, nampak pun sodap..!!!

Uncle Lee said...

Hi Ummi, you know, saya fikir Hilton ke Sheraton pun kala to your cooking these fantastic foods.
I have never heard or seen this dish!
Kalau you buka restaurant, 'Ummi's Delights'....
Your menu at least 14 pages....ha ha.

Your all this fabulous cooking from Mother's University ke the school of fine cooking, ha ha.
In a way luckily did not cross paths with you bila muda or else habis cherita....hilang my Bachelor's degree.
No chance make other SYTs happy, arhaaaa ha ha ha.

Ummi, you are simply fantastic!
Lee.

DiaUmaiNiNaz said...

Salam dr dinaz ni..kak ummi..selali pizza beli jer tak buat sendiri...tapi dah tgk2 kt sini cmbest lak nak cuba...

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak ummi.. :)
sedappp kan kalau wat pizza sendiri dari yang beli.. :) nani pun suka wat.. sebab anak2 suka makan.. and suka request.. :) tapi masih banyak nani kena belajar.. :) banyak yg masih kena perbaiki.. :) sedap nampak pizza kari daging tu.. lenkali leh test gak.. :)

Sofea said...

salam ummi..
kita dtg niii...sbb terbau pizza yg sungguh harum..rajin2 ;)

LugieAmir said...

salam ummi...lugie mohon salin resepi ya...seddap nye...

Ainur68 said...
This comment has been removed by the author.
Ummi said...

Madiha -
Tu la kan..akak pun lama x buat..jadi merajinkan diri laa..hehe

Ayu -
Hahaa...samalah dgn akak, x buat bkn bermakna xmakan piza dah, tp anak2 balik diaorg rajin duk beli..hehe, nak hantar kat Ayu, 2 ptog x madan harga pos..hahaha

Faradean -
Yup, kat Pizza Hut pun ada kan perisa rendang..atee, rakyat Malaysia yg makannya..hehe

Bee -
Ya eks? Nampak sedap, mmg sedap la tuh..hehe

U.Lee -
Lee, what a joke, hehe...Yes I was studied in Mother's University which offered me more than school of cooking, I guess so! Moreover, I'm not that good to manage any restaurants coz my kids surely be my regular customer..tired enough, haha, no no..

Lee, I know your wife also can cook and you're lucky enough to have her as your life partner, right? Regards and thanks for your compliments..

DiaUmaiNinaz -
Wkmsalam...aah, bole la try uli2 sendiri pulak pizza kan...senang jee..

Jassani -
Aah kan..kalau boleh buat sendiri dan ada pulak cik BM tukang uli, elok sgt lah buat sendiri, filling pun leh letak ikut kita punya tekak kan..hehe

Sofea -
Wkmsalam...eh ada bau gak eh, dah licin pun..hehe

Lugie -
Wkmsalam..silakan, mmg utk share pun, sila sila salin..hehe

ADIK8 said...

SALAM...AKAK...PER KATA AKAK REMOVE LAGU KT BLOG AKAK NEH... HEHEH... KEKADANG WAT SPOIL JERK NK VIEW BLOG AKAK. KESIAN KT ORG YG BROADBAND SLOW TU... KADANG2 LEH WAT TERKEJUT GAK KT OPIS BILA TETIBA LAGU KUAT LA...BUFFER PASTU NYANYI BALIK... JGN MARAH NAAA... KAMI RAMAI DAK KT OPIS SEPENDAPAT TENTANG INI... KALO AKAK RAJIN GOOGLE PON, ANTARA PERKARA WAT ORG MENYAMPAH ATAU X KAN BUKAK BALIK BLOG ADALAH LAGU2 NEH LA... KADANG TERGANGGU LAGU YG DAH SEDIA KALA PLAY TU..

adik8 said...

sorry terhuruf besar

Diana @ Melley Mey said...

pizza!! tgk pun dah sedap... lom rasa lg tu .. nak ckit... ^_^.

Ummi said...

Adik8 -
Wkmsalam...terima kasih atas teguran..mmg akak tau pasal lagu tuh...Ben pun suh buang hari tu sbb melambatkan bila nk log in, dah buang aritu..tp akak saja2 sesekali nk penuhi halwa telinga, letak semula..ikut mood, kadang2 boring gak. InsyaAllah akan dipertimbangkan demi kalian semua..thanks atas pandangan ikhlas Adik dan kesudian menjenguk blog akak nih...kim salam kat geng Adik semua eh..

Diana -
Kalau dah nama pizza, mesti x tolak punya kan...kan..

Mat Gebu said...

Lepas ni letak lagi ceennnaa okeeyy..gong xi fa cai...

Ummi said...

Mat -
Boleh ajeee...setakat nak meriahkan raya kooo...hahahaha

Zaliedana said...

Slm kak ummi,sllu kunjung blog akak n slh sorg follower akak,Tapi sllu segan nak tinggai jejak,blog akak mmg best sgt,kak sy nk amk resepi base utk pizza nih,hrp di halalkan yer.