Friday, January 14, 2011

Kobis Suhun Goreng Kunyit

Salam petang Jumaat.....arini xda entry istimewa sangat dari akak...dah penghujung hari kerja ni mulalah terasa dah kepenatannya, hati berbunga jek bila kenang weekend...rasa nak rehat sangat2 dah...hahaa...bkn rehat masak, tp masa x terkejar2 sangat bila duk rumah ni kan...kalau hari kerja, ya Allah...balik kerja masuk porch jek angkat kain, masuk rumah solat asar, pastu dah nak ke dapur masak apa2 yg patut, sambil masak tu sempatlah masukkan kain2 kotor dlm washing machine, sambil2 kemas meja makan ke, susun2 pinggan yg dah kering basuh pg tu...mcm2 laa..pastu siap masak, cepat2 mandi n solat maghrib segala....waaaa terbongkang! Malam sambil tgk Buletin Utama tu pun, tgn duk melipat kain...huhuuu, pastu gosok baju keje n baju sekolah Aiman, baru leh nak menghapdet blog ke apa ke...jam 11 tituuun dah la kalau hari kerja..lelap sampai ke subuh, 5.45 dh bgun, pastu siapkan bekal Aiman, sidai kain then siap2 pi kerja..begitulah rutin hari kerja akak....letiihhnyeerrr...tp duk rumah pun x abis2 gak kerja kan..sama jeee..Meh layan la sayur kobis n suhun goreng malam td...x sempat nak tak entry smlm..

KOBIS SUHUN GORENG KUNYIT
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1/4 biji kobis - dipotong halus
  • 1 paket kecil suhun - direndam biar lembut
  • 1 labu bawang besar - mayang kasar
  • 2 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 - 2 tangkai cili merah - potong serong
  • 1/4 sk lada hitam kisar (optional)
  • 10 ekor udang
  • 2 keping tauhu - dihiris nipis
  • 1/2 kiub pati ayam
  • 2 sudu besar kicap masin/cair
  • 1 sudu besar sos tiram
  • garam secukup rasa
  • sedikit air
  • minyak untuk menumis
Cara-Cara:-
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga naik bau.
  2. Masukkan tauhu dan udang, kacau.
  3. Masukkan lada hitam, kiub ayam, kicap cair dan sos tiram.
  4. Masukkan suhun, kacau sebentar dan masukkan kobis. Kacau.
  5. Masukkan garam secukup rasa dan kacau sayur biar bercampur rata.
  6. Masukkan sedikit air, kacau dan tutup api. Hidangkan.

5 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Ummi... yg ni sy suka suhun lebih... hehehe

aidah said...

kalau letak tempe mesti lagi sedap agaknya ya.

Ayu said...

salam kak ummi,
lauk2 gini yang kita suka..
buat ratah2 pun boleh..

Wattie said...

Salam,
Sedapnya........ rasa cam nak meratah pulak...

ummi_khalish said...

Aslmkm...wah....bestnyer suhun....dil like..:-)